Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Plumeria z nasion, proszę o porady

Post »

Niestety Sylwio , gnije i nic na to nie można poradzić. U mnie dwie właśnie gniją , zastanawiam się czy już wyrzucić czy jeszcze nie :( :( :(
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No szkoda, to znaczy, że z 6 nasionek nie mam nic. Czekam na przesyłkę, pewnie pod koniec tygodnia dojdą. Będę próbować, może za drugim razem się uda. Na pocieszenie wsadziłam kilka dni temu cebulkę kali, a dziś patrzę, że 3 kiełki wystają z ziemi. Coś na otarcie łez :D
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po przeglądzie wysianych nasion wszystkie plumerie trafiły do kosza :cry: Trudno , czekam na następne nasiona :twisted:
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A z moich nasion z allegro chyba tez nic nie bedzie... - od prawie 2tyg. mialem je na chusteczce (chcialem kielkowac tak jak Adenium).
Żadne nie puscilo kielka, trzy po scisnieciu calkowicie sie wyproznily (pelno w nich bylo plynu).
Twardą reszte dzis dalem do doniczek ale marnie to widze...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko super , tylko nie wiele odbiega to od tego co jakoś tak intuicyjnie robiłem :roll: Niestety , u mnie efekty były zerowe , musiał zadziałać jakiś negatywny czynnik , który muszę wyeliminować :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Ja niestety mam przeczucie, że najnormalniej w świecie przelałam nasionka. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu... Zaglądałam i zaglądałam i wkładałam do ziemi i wyciągałam, wykładałam na ręcznik a jak stwierdziłam, że jednak nie to znowu wkładałam do ziemi. Taki ze mnie rolnik ;:14 Ale teraz sobie obiecuje, że już tak nie będzie. Pozwolę im spokojnie poleżeć i wykiełkować :heja
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Nasionka poszły dziś do śmieci. Mam nadzieję, że z drugimi mi pójdzie lepiej. Niestety jeszcze nie doszły, bo zamówiłam je z cebulkami innych kwiatków i przez to się wydłużył czas dostawy z 3 do 14 dni roboczych... Grrr cierpliwość nie jest moja mocną stroną.
Zielono mi ...
hurr
50p
50p
Od: 26 maja 2009, o 23:22

Post »

A czy próbujecie wysiewać nasionka tylko prosto do ziemi? Może to jest przyczyna problemów?
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Hurr a jak Ty proponujesz wysiewać plumerie?
Zielono mi ...
hurr
50p
50p

Post »

Ja bym spróbowała w pojemniku plastikowym z dziurkami, na wacie. Tak widziałam to gdzieś na zagranicznym forum. Może w ziemi jest im za zimno?
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Szczerze mówiąc w ogóle widzę ostatnio dużą różnicę w zachowaniu roślinek. Cały ten tydzień był zimny i bez grama słońca. Wysiewki jakby troszkę zmarniały. Ale podobno od jutra ma być coraz lepiej. Świeć nam słoneczko świeć, wszyscy Cię potrzebujemy! A co do plumeri to myślę, że zanim dojdą do mnie to będzie już cieplej, to może i one lepiej będą kiełkować. Pozdrawiam
Zielono mi ...
Zigi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 paź 2010, o 17:37

Post »

witam,
może nie jestem wielkim znawcą, ale moje Plumerie wyszły z nasion.

Wysiew był w następujący sposób:
1) nasiona były moczone w ciepłej (uprzednio przegotowanej i wystudzonej do ok 25-30st.) wodzie przez ok 3h,
2) przygotowałem mieszanke ziemi (nic szczególnego, po prostu zakupiłem normalna mieszankę do roślin doniczkowych) w doniczce (okrągła śr. 10cm, głębokość 12cm),
3) ziemię zlałem wodą tak, że była bardzo wilgotna
4) położyłem nasionko poziomo na powierzchnię i posypałem 2-3mm ziemią, spryskałem dilikatnie wodą,
5) całość owinąłem szczelnie folią termokurczliwą, aby była utrzymywana stała wilgoć, i zrobiłem kilka dziurek patyczkiem (aby dochodziło powietrze)
6) i na parapetr gdzie było ok 22 st. (nad kaloryferem).

Zielone z ziemi pojawiło się po około 2-3 dniach (jeśli dobrze pamiętam) ... pod przykryciem pozostawiłem do momentu, gdy roślinka miała jakieś 3-4cm.

teraz sobie ładnie w górę idzie, chociaż ostatnio stanęła ... chyba się nawozu domaga :)
hurr
50p
50p

Post »

A czy orientujecie się jaki nawóz jest najlepszy dla plumerii? Wyczytałam, że powinien mieć dużo fosforu. Jaki będzie dobry z tych dostępnych w Polsce?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”