Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Niestety Sylwio , gnije i nic na to nie można poradzić. U mnie dwie właśnie gniją , zastanawiam się czy już wyrzucić czy jeszcze nie
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
No szkoda, to znaczy, że z 6 nasionek nie mam nic. Czekam na przesyłkę, pewnie pod koniec tygodnia dojdą. Będę próbować, może za drugim razem się uda. Na pocieszenie wsadziłam kilka dni temu cebulkę kali, a dziś patrzę, że 3 kiełki wystają z ziemi. Coś na otarcie łez
Zielono mi ...
- Zibi_41
Po przeglądzie wysianych nasion wszystkie plumerie trafiły do kosza Trudno , czekam na następne nasiona
A z moich nasion z allegro chyba tez nic nie bedzie... - od prawie 2tyg. mialem je na chusteczce (chcialem kielkowac tak jak Adenium).
Żadne nie puscilo kielka, trzy po scisnieciu calkowicie sie wyproznily (pelno w nich bylo plynu).
Twardą reszte dzis dalem do doniczek ale marnie to widze...
Żadne nie puscilo kielka, trzy po scisnieciu calkowicie sie wyproznily (pelno w nich bylo plynu).
Twardą reszte dzis dalem do doniczek ale marnie to widze...
- Zibi_41
Wszystko super , tylko nie wiele odbiega to od tego co jakoś tak intuicyjnie robiłem Niestety , u mnie efekty były zerowe , musiał zadziałać jakiś negatywny czynnik , który muszę wyeliminować
Ja niestety mam przeczucie, że najnormalniej w świecie przelałam nasionka. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu... Zaglądałam i zaglądałam i wkładałam do ziemi i wyciągałam, wykładałam na ręcznik a jak stwierdziłam, że jednak nie to znowu wkładałam do ziemi. Taki ze mnie rolnik Ale teraz sobie obiecuje, że już tak nie będzie. Pozwolę im spokojnie poleżeć i wykiełkować
Zielono mi ...
Nasionka poszły dziś do śmieci. Mam nadzieję, że z drugimi mi pójdzie lepiej. Niestety jeszcze nie doszły, bo zamówiłam je z cebulkami innych kwiatków i przez to się wydłużył czas dostawy z 3 do 14 dni roboczych... Grrr cierpliwość nie jest moja mocną stroną.
Zielono mi ...
A czy próbujecie wysiewać nasionka tylko prosto do ziemi? Może to jest przyczyna problemów?
Ja bym spróbowała w pojemniku plastikowym z dziurkami, na wacie. Tak widziałam to gdzieś na zagranicznym forum. Może w ziemi jest im za zimno?
Szczerze mówiąc w ogóle widzę ostatnio dużą różnicę w zachowaniu roślinek. Cały ten tydzień był zimny i bez grama słońca. Wysiewki jakby troszkę zmarniały. Ale podobno od jutra ma być coraz lepiej. Świeć nam słoneczko świeć, wszyscy Cię potrzebujemy! A co do plumeri to myślę, że zanim dojdą do mnie to będzie już cieplej, to może i one lepiej będą kiełkować. Pozdrawiam
Zielono mi ...
witam,
może nie jestem wielkim znawcą, ale moje Plumerie wyszły z nasion.
Wysiew był w następujący sposób:
1) nasiona były moczone w ciepłej (uprzednio przegotowanej i wystudzonej do ok 25-30st.) wodzie przez ok 3h,
2) przygotowałem mieszanke ziemi (nic szczególnego, po prostu zakupiłem normalna mieszankę do roślin doniczkowych) w doniczce (okrągła śr. 10cm, głębokość 12cm),
3) ziemię zlałem wodą tak, że była bardzo wilgotna
4) położyłem nasionko poziomo na powierzchnię i posypałem 2-3mm ziemią, spryskałem dilikatnie wodą,
5) całość owinąłem szczelnie folią termokurczliwą, aby była utrzymywana stała wilgoć, i zrobiłem kilka dziurek patyczkiem (aby dochodziło powietrze)
6) i na parapetr gdzie było ok 22 st. (nad kaloryferem).
Zielone z ziemi pojawiło się po około 2-3 dniach (jeśli dobrze pamiętam) ... pod przykryciem pozostawiłem do momentu, gdy roślinka miała jakieś 3-4cm.
teraz sobie ładnie w górę idzie, chociaż ostatnio stanęła ... chyba się nawozu domaga
może nie jestem wielkim znawcą, ale moje Plumerie wyszły z nasion.
Wysiew był w następujący sposób:
1) nasiona były moczone w ciepłej (uprzednio przegotowanej i wystudzonej do ok 25-30st.) wodzie przez ok 3h,
2) przygotowałem mieszanke ziemi (nic szczególnego, po prostu zakupiłem normalna mieszankę do roślin doniczkowych) w doniczce (okrągła śr. 10cm, głębokość 12cm),
3) ziemię zlałem wodą tak, że była bardzo wilgotna
4) położyłem nasionko poziomo na powierzchnię i posypałem 2-3mm ziemią, spryskałem dilikatnie wodą,
5) całość owinąłem szczelnie folią termokurczliwą, aby była utrzymywana stała wilgoć, i zrobiłem kilka dziurek patyczkiem (aby dochodziło powietrze)
6) i na parapetr gdzie było ok 22 st. (nad kaloryferem).
Zielone z ziemi pojawiło się po około 2-3 dniach (jeśli dobrze pamiętam) ... pod przykryciem pozostawiłem do momentu, gdy roślinka miała jakieś 3-4cm.
teraz sobie ładnie w górę idzie, chociaż ostatnio stanęła ... chyba się nawozu domaga
A czy orientujecie się jaki nawóz jest najlepszy dla plumerii? Wyczytałam, że powinien mieć dużo fosforu. Jaki będzie dobry z tych dostępnych w Polsce?