Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prymule
u mnie już zaczynają kwitnąć
to jest niesamowite, że listeczków tylko trochę za to kwiaty liści spod kwiatów nie widać choć są tylko trzy
to jest niesamowite, że listeczków tylko trochę za to kwiaty liści spod kwiatów nie widać choć są tylko trzy
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Piękne te wasze prymulki z własnej hodowli. Czy dobrze rozumiem, że prymulki wysiane z nasion zakwitną dopiero w przyszłym roku czy też jeszcze w tym samym będą miały kwiaty?
Paulina
- esony1
teoria mówi, że w roku następnym ale czasami zaskakują nas i zakwitają w tym samym roku. Pierwiosnki bardzo długi mają start i wolno rosną - ja swoje pierwiosnki elatior siałam w styczniu a w tej chwili to niewielkie roślinki ( chyba stronę wstecz jest zdjęcie moich pierwiosnków ), ale dla mnie to wielka frajda uprawiać rośliny z nasionka i cieszyć się jak pięknie zakwitają
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Może głupie pytanie ale jak z prymulek zbierać nasiona i czy w ogóle się zbiera . Bo chciał bym trochę po eksperymentować ale jestem w tym temacie kompletnie zielony .
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwiosnek samosiejka ma cudny kolorek kwiatów.
Musiałem go przesadzić do doniczki, bo rósł..na środku trawnika.
Bardzo podoba mi się jego kolorek, więc mam pytanie. Jeśli zbiorę z niego nasionka i wysieję, to będą takie jak on?
A to już zwykły pierwiosnek gruziński:
Musiałem go przesadzić do doniczki, bo rósł..na środku trawnika.
Bardzo podoba mi się jego kolorek, więc mam pytanie. Jeśli zbiorę z niego nasionka i wysieję, to będą takie jak on?
A to już zwykły pierwiosnek gruziński:
ojej... a ja właśnie nie lubię prymulek za tę paskudną ilość paskudnych liści (celowo 2 razy użyte to samo słowo). Kwiaty piękne, ale te liście mnie drażnią (podobnie miodunki i inne takie)esony1 pisze: to jest niesamowite, że listeczków tylko trochę za to kwiaty liści spod kwiatów nie widać choć są tylko trzy
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Dawid możesz spróbować zapylić go ręcznie. Ten rodzaj stigmy(czy jak to się nazywa) nie zapyli się sam. Na ostatnim targu kwiatów pod wpływem moich bardzo dociekliwych pytań o rodzaje narządów płciowych prymul (myślałam długo, że są żeńskie i męskie i musisz mieć oba rodzaje roślin u siebie żeby się zapyliły) pokazał mi na czym polega różnica. Ta roślina którą pokazałeś jest zapylana przez owady tylko pyłkiem z innych roślin. Ale jak delikatnie oderwiesz płatki to w środku zobaczysz pylniki i gdybyś tym pyłkiem nasmarował pręcik i zabezpieczył przed wtórnym zapyleniem to może by się udało uzyskać więcej roślin w tym kolorze Powodzenia, życzę owocnych zmagań. Kolor piękny i warto poeksperymentować
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Intensywnie hartuję swoją doniczkową prymulkę, pora już chyba na nią do gruntu. Dziś chyba zostanie w nocy na zewnątrz. Wysiane w dalszym ciągu kiełkują. Ciekawe, ile się jeszcze pokaże, na dziś siewek jest 35. A ogródkowe prymule w pełnym rozkwicie, szkoda, że zdjęcia wkleić nie mogę, bo jedna jest doprawdy zjawiskowa.
- esony1
moje prymule siane na początku lutego wczoraj trafiły do ogrodu... hartowały się co prawda tylko 3 dni i 2 noce ale dobrze im to robiło ( listeczki mężnie prężyły się do nieba ) i póki co nieźle sobie radzą
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- ---
Asiu, dziękuję bardzo
Tylko jak takie coś okryć by jakiś owad tego nie zapylił jeszcze raz
Tylko jak takie coś okryć by jakiś owad tego nie zapylił jeszcze raz
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
może owiń gazą(tak mi podpowiedziano w sprawie kosmosu który chcę ręcznie zapylać żeby zachować czystość odmian) albo owiń jakąś małą papierową torebką. Chodzi o to żeby to sobie tam żyło i wykształcało nasienniki. W sumie po paru tygodniach jak się zaczną kształcić można to pewnie zdjąć osłonki. Tylko sobie zaznacz te gałązki które zapyliłeś tak dla pewności ;)
Ja zauważyłam, że wokół tych rodzajów prymul, którym jest twoja, nie było samosiejek, a te inne pseudo męskie(gdzie pyłek jest u góry a stigma jest w środku kwiatu) zapyliły się same i mam identyczne jak matki kwiaty z samosiejek.
Ja zauważyłam, że wokół tych rodzajów prymul, którym jest twoja, nie było samosiejek, a te inne pseudo męskie(gdzie pyłek jest u góry a stigma jest w środku kwiatu) zapyliły się same i mam identyczne jak matki kwiaty z samosiejek.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- ---
Pierwiosnek lekarski:
I taki zwykły:
I taki zwykły: