Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aina
50p
50p
Od: 2 mar 2007, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Prymule

Post »

Moje prymule rozsiały się dwubarwnie, tylko w niezbyt szczęśliwym miejscu - ale to pewnie taki urok prymulek :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie już zaczynają kwitnąć

Obrazek

to jest niesamowite, że listeczków tylko trochę za to kwiaty :) liści spod kwiatów nie widać choć są tylko trzy
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Piękne te wasze prymulki z własnej hodowli. Czy dobrze rozumiem, że prymulki wysiane z nasion zakwitną dopiero w przyszłym roku czy też jeszcze w tym samym będą miały kwiaty? :?:
Paulina
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

teoria mówi, że w roku następnym ale czasami zaskakują nas i zakwitają w tym samym roku. Pierwiosnki bardzo długi mają start i wolno rosną - ja swoje pierwiosnki elatior siałam w styczniu a w tej chwili to niewielkie roślinki ( chyba stronę wstecz jest zdjęcie moich pierwiosnków ), ale dla mnie to wielka frajda uprawiać rośliny z nasionka i cieszyć się jak pięknie zakwitają :heja
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Może głupie pytanie ale jak z prymulek zbierać nasiona i czy w ogóle się zbiera . Bo chciał bym trochę po eksperymentować ale jestem w tym temacie kompletnie zielony . ;:14
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Pierwiosnek samosiejka ma cudny kolorek kwiatów.
Musiałem go przesadzić do doniczki, bo rósł..na środku trawnika.
Bardzo podoba mi się jego kolorek, więc mam pytanie. Jeśli zbiorę z niego nasionka i wysieję, to będą takie jak on?
Obrazek

Obrazek

A to już zwykły pierwiosnek gruziński:
Obrazek
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

esony1 pisze: to jest niesamowite, że listeczków tylko trochę za to kwiaty :) liści spod kwiatów nie widać choć są tylko trzy
ojej... a ja właśnie nie lubię prymulek za tę paskudną ilość paskudnych liści (celowo 2 razy użyte to samo słowo). Kwiaty piękne, ale te liście mnie drażnią (podobnie miodunki i inne takie)
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Dawid możesz spróbować zapylić go ręcznie. Ten rodzaj stigmy(czy jak to się nazywa) nie zapyli się sam. Na ostatnim targu kwiatów pod wpływem moich bardzo dociekliwych pytań o rodzaje narządów płciowych prymul (myślałam długo, że są żeńskie i męskie i musisz mieć oba rodzaje roślin u siebie żeby się zapyliły) pokazał mi na czym polega różnica. Ta roślina którą pokazałeś jest zapylana przez owady tylko pyłkiem z innych roślin. Ale jak delikatnie oderwiesz płatki to w środku zobaczysz pylniki i gdybyś tym pyłkiem nasmarował pręcik i zabezpieczył przed wtórnym zapyleniem to może by się udało uzyskać więcej roślin w tym kolorze :D Powodzenia, życzę owocnych zmagań. Kolor piękny i warto poeksperymentować ;:108
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Intensywnie hartuję swoją doniczkową prymulkę, pora już chyba na nią do gruntu. :D Dziś chyba zostanie w nocy na zewnątrz. Wysiane w dalszym ciągu kiełkują. ;:138 Ciekawe, ile się jeszcze pokaże, na dziś siewek jest 35. A ogródkowe prymule w pełnym rozkwicie, szkoda, że zdjęcia wkleić nie mogę, bo jedna jest doprawdy zjawiskowa. ;:65
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje prymule siane na początku lutego wczoraj trafiły do ogrodu... hartowały się co prawda tylko 3 dni i 2 noce ale dobrze im to robiło ( listeczki mężnie prężyły się do nieba ) i póki co nieźle sobie radzą :)
pozdrawiam
Edyta
dawidbanan
---

Post »

Asiu, dziękuję bardzo ;:196

Tylko jak takie coś okryć by jakiś owad tego nie zapylił jeszcze raz ;:24
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

może owiń gazą(tak mi podpowiedziano w sprawie kosmosu który chcę ręcznie zapylać żeby zachować czystość odmian) albo owiń jakąś małą papierową torebką. Chodzi o to żeby to sobie tam żyło i wykształcało nasienniki. W sumie po paru tygodniach jak się zaczną kształcić można to pewnie zdjąć osłonki. Tylko sobie zaznacz te gałązki które zapyliłeś tak dla pewności ;)

Ja zauważyłam, że wokół tych rodzajów prymul, którym jest twoja, nie było samosiejek, a te inne pseudo męskie(gdzie pyłek jest u góry a stigma jest w środku kwiatu) zapyliły się same i mam identyczne jak matki kwiaty z samosiejek.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
dawidbanan
---

Post »

Pierwiosnek lekarski:
Obrazek

I taki zwykły:
Obrazek
Zablokowany