Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
Re: Werbena
Też mam tylko kilkanaście malusich roślinek - co jakiś czas któraś pada :-/
Wysiane w połowie marca - niektórym jakby się wychodziły pierwsze liście właściwe... Mam nadzieję, że zostanie chociaż 10 ;-)
Aha - siane w połowie marca.
Wysiane w połowie marca - niektórym jakby się wychodziły pierwsze liście właściwe... Mam nadzieję, że zostanie chociaż 10 ;-)
Aha - siane w połowie marca.
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
i jak tam wasze werbeny? moje mizeroty trochę się rozkręciły - zaczynają wypuszczać drugą parę właściwych listków
w tym tempie to mi we wrześniu zakwitną chyba
w tym tempie to mi we wrześniu zakwitną chyba
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje nawet ładnie rosną odkąd wystawiłam je na balkon, w domu miały zdecydowanie za ciepło i zaczęły się wyciągać, teraz są bardziej krępe i bez uszczykiwania ładnie się rozkrzewiają.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 50p
Elu, jak duże były kiedy je wystawiałaś na balkon? Hartowałaś je przedtem jakoś? I na noc też zostają na balkonie?
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam dzisiaj uszczykiwać werbrny, ale one faktycznie zaczynają rozkrzewiać się same. W zeszłym roku pierwsza zakwitła pod koniec lipca po uszczykiwaniu, zobaczymy, jak to będzie wygladać w tym roku.
- elik_49
- 1000p
Nie są one gigantyczne ale zamierzam je wysadzać dopiero pod koniec maja także liczę na to, że spokojnie do tego czasu urosną. Jak zaczęłam je wystawiać to tak stopniowo,,miały tylko 1 parę liści właściwych, na początku tylko na kilka godzin, nawet jak było dosyć zimno, od kilku dni już nocki tez spędzają na balkonie ale pod kołderką z agrowłókniny.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Kołderka z agrowłókniny, mówisz? A ja właśnie myślałam o tym, że nie chce mi się chować roślin do domu. To nie wiem, może by je okryć wszystkie na noc. Sprawdzałam, że temperatura ma spaść do ok 5-7*C, więc chyba nic im się nie stanie...
- elik_49
- 1000p
Ja przykrywam, nie wygląda to zbyt estetycznie,takie dwa wielkie bałwanki ale mam już tyle tego że nie sposób ciągle przestawiać tych pojemników, zrób tak będziesz miała spokój a i roślinki chyba mniej stresu, niech się przyzwyczajają do zmiennych warunków klimatycznych w taki bardzo naturalny sposób. U mnie było dzisiaj w nocy 0* i naprawdę nic maluchom się nie stało, troszkę liście pelargonii poczerwieniały.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Wszystkie moje wysiane kwiatki ( a jest tego trochę..) od ponad tygodnia mieszkają w tunelu. Na noc okrywam je agrowłókniną i mają się dobrze. :P
pozdrawiam, Anita
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
Moje kwiatki też już mieszkają w tunelu. Agrowłokniną mówicie? Jak to dobrze mieszkać w ciepłych stronach. Ja już zaliczyłam przymrozek -4 i wyciągnęłam piecyk i świeczki. Rośliny przeżyły, ale co godzinę sprawdzaliśmy temperaturę. Dobrze, że dało się to robić w domu.
-
- 50p
w takim razie biorę się za hartowanie moich małych werbenek
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Moje od poniedziałku mieszkają w tunelu:) Na noc także okrywam agrowłókniną, ponadto palę w takim małym piecyku - kozie i mają się póki co dobrze, a są tam nawet ogórki i pomidorki:)
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Pozdrawiam Dana