Adenium - Róża pustyni cz.2
- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róża pustyni cz.2
Moje leżały chyba z półtora tygodnia zanim łaskawie pęknięcia się pokazały. Nie spisuj na straty, ale za to postaw w cieplejsze miejsce i (jeśli to nie jest zrobione) to zawiń w jakąś folię żeby miały saunę. To na pewno pomoże
folią owinięte są od początku...do 16 stoją na południowym parapecie,a po 16 przestawiam na zachodni...dodatkowo sezon grzewczy się nie skończył i na noc blisko kaloryfera są...będziemy czekać aż coś się pokaże
- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja swoich w fazie nasionka w ogóle nie wystawiałam na słońce tylko stawiałam na kaloryfer (na jakiejś tekturowej podkładce), słońce będzie potrzebne wykiełkowanym roślinkom
- mrousse71
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 mar 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witajcie , i ja nabylam nasionka, wlasnie biore sie za moczenie mam nadzieje , ze i u mnie bedzie im dobrze
poczytalam, naogladalam sie waszych zdjec, i zwariowalam na punkcie tych pieknych roslinek , hehe , kto by pomyslal
Dzięki Piotr za nasionka
poczytalam, naogladalam sie waszych zdjec, i zwariowalam na punkcie tych pieknych roslinek , hehe , kto by pomyslal
Dzięki Piotr za nasionka
pablito pisze:folią owinięte są od początku...do 16 stoją na południowym parapecie,a po 16 przestawiam na zachodni...dodatkowo sezon grzewczy się nie skończył i na noc blisko kaloryfera są...będziemy czekać aż coś się pokaże
Ja polecam metode "na chusteczke" - wykladasz nasiona na wilgotny papierowy recznik i takim tez zakrywasz.
Ja to robie w przezroczystym opakowaniu po DVD (i wtedy nie uzywam folii) - mieszcza sie tez wieksze nasiona - wazne, zeby folia nie byla bezposrednio na reczniku - nasiona musza miec dostep powietrza. Jak juz kiełkują wtedy do doniczki białym w dół . A jak się psują to do kibla i nie czekam w nieskonczonosc podlewajac zepsute nasiona w doniczce.
EDIT:
http://www.sukulenty.cz/?p=productsMore ... socotranum
ehehe kupie z dwa
celowo bez EDITu - coś cicho się tu zrobiło.
Co myslicie o takiej kombinacji:
Oprawa świetlówkowa Florida - 2x18W.. albo sam odbłyśnik + 2kable, będę mogl wlaczac je pojedynczo.
NARVA DAYLIGHT T8 18W 6500K x1
18W (59cm) PHILIPS Aquarelle TL-D 10000 x1
umieszczone nad jedną z półek regału - odstępy pomiedzy to 35cm - 5cm obudowy daje jakies 30cm na rosline w doniczce.
Do dwóch lat w takich warunkach chyba możnaby? a starsze po podniesieniu półki z oswietleniem jeden poziom wyzej..? Czy może te 18W beda juz sa slabe?
Hm... a może lepiej T5 zamiast T8? /będą chłodniejsze.. tylko musze znalezc coś tanszego... :]
Co myslicie o takiej kombinacji:
Oprawa świetlówkowa Florida - 2x18W.. albo sam odbłyśnik + 2kable, będę mogl wlaczac je pojedynczo.
NARVA DAYLIGHT T8 18W 6500K x1
18W (59cm) PHILIPS Aquarelle TL-D 10000 x1
umieszczone nad jedną z półek regału - odstępy pomiedzy to 35cm - 5cm obudowy daje jakies 30cm na rosline w doniczce.
Do dwóch lat w takich warunkach chyba możnaby? a starsze po podniesieniu półki z oswietleniem jeden poziom wyzej..? Czy może te 18W beda juz sa slabe?
Hm... a może lepiej T5 zamiast T8? /będą chłodniejsze.. tylko musze znalezc coś tanszego... :]
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zakupiłem u Piotra 150 Nasion Może Arku zgadniesz lub "obliczysz" ile teraz wykiełkowało?
Piotrze... jak tam dostawa nasion?
wielodoniczki stoja puste...
wielodoniczki stoja puste...
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
Hm.... mogę spróbować obliczyć ...
Na 150 powiadasz .... hm ... 37-38 już powinno wykiełkować, ale to nie wszystkie i na pewno jeszcze kilka się pojawi :P
Na 150 powiadasz .... hm ... 37-38 już powinno wykiełkować, ale to nie wszystkie i na pewno jeszcze kilka się pojawi :P
ArkadiuS prawdę ci powie to mi wygląda na wróżbiarstwo A zgadniecie ile ja mam siewek z 14 nasion?
But everything looks better, when the sun goes down...
-
- 100p
8 masz siewek a Arku na 150 wysianych nasion wzeszło 120~ Już mam około 200~ siewek i takich większych Adenium Piotrze Jakbys zamawiał lub byś miał nasiona bym był zainteresowany kupnem około 600 nasion. Pozdrawiam
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
No to wielkie gratki !! Gonisz, gonisz ...
p.s
jeszcze 3 dni i przesadzam swoje miesięczne sieweczki. Będzie tego 170-200 szt. także ciekawa sobota się zapowiada :P
Foteczki oczywiście będą z tego wydarzenia ^^
Z 14 nasion to pewnie masz 15 siewek :P Hehehe ...NanaH10 pisze:A zgadniecie ile ja mam siewek z 14 nasion?
Taa ... te większe to pewnie takie ~2 cm :PQodmira pisze:Już mam około 200~ siewek i takich większych Adenium
p.s
jeszcze 3 dni i przesadzam swoje miesięczne sieweczki. Będzie tego 170-200 szt. także ciekawa sobota się zapowiada :P
Foteczki oczywiście będą z tego wydarzenia ^^
-
- 100p
Arku te wieksze to 3 miesieczne ; )