Adenium - Róża pustyni cz.2
Re: Róża pustyni cz.2
Taaaak mam 8 siewek, niestety nie potrafię cudownie pomnażać a Wy obaj chyba się niedługo z domów wyniesiecie żeby Adenia miały miejsce tylko żeby to cholerstwo szybciej rosło...
But everything looks better, when the sun goes down...
A ja nie mam już nasion
No i z braku laku... kupiłem kilka podrośniętych roślin...
m.in. A. Socotranum będę miał
Arku - w czym Ty je wysiewasz, ze juz przesadzac musisz?
Ja mam moje w doniczkach 5.5cm - a teraz planuje siać w takich 6.5 (kilka wielodoniczek) - wydają się wystarczające na jeden sezon spokojnie.
A taki mały OT zrobie.. - ale odpowiedzi _Tylko_ na PW lub gg /697511/
Mam na zbyciu troche nasion
Kupione na allegro i jakims sklepie www (nie podaje - regulamin forum):
Powód? Kiełkowalność na przyzwoitym poziomie - nie mam już gdzie siać :-]
11 nasion męczennicy (passiflora coerulea) - Legutko (waznosc do 2013)
6nasion Delonix Regia - Toraf ważnośc do 2015 - 100% kiełkowalność
11nasion Glediczji - 100% kiełkowalnośc uzyskałem - www
Eukaliptus niebieski - www niby 10nasion ale "na oko" tych maleństw jest tam więcej.
Ketmia 15nasion - www
Kiwano - 1nasiono - www
Mix nasion kaktusów (doliczyłem się 120 na wiecej sily nie mialem) - allegro
Mimoza - www - 4nasiona
Albizia - www 6nasion
Carnegia Gigantea - ebay - 10nasion
Kolcowój (jagoda Goji) www - 25nasion
Paulownia puszysta - www - jakieś 50nasion
Zamiana na różyczki albo jakieś sukulenty fajne (nasiona)
No i z braku laku... kupiłem kilka podrośniętych roślin...
m.in. A. Socotranum będę miał
Arku - w czym Ty je wysiewasz, ze juz przesadzac musisz?
Ja mam moje w doniczkach 5.5cm - a teraz planuje siać w takich 6.5 (kilka wielodoniczek) - wydają się wystarczające na jeden sezon spokojnie.
A taki mały OT zrobie.. - ale odpowiedzi _Tylko_ na PW lub gg /697511/
Mam na zbyciu troche nasion
Kupione na allegro i jakims sklepie www (nie podaje - regulamin forum):
Powód? Kiełkowalność na przyzwoitym poziomie - nie mam już gdzie siać :-]
11 nasion męczennicy (passiflora coerulea) - Legutko (waznosc do 2013)
6nasion Delonix Regia - Toraf ważnośc do 2015 - 100% kiełkowalność
11nasion Glediczji - 100% kiełkowalnośc uzyskałem - www
Eukaliptus niebieski - www niby 10nasion ale "na oko" tych maleństw jest tam więcej.
Ketmia 15nasion - www
Kiwano - 1nasiono - www
Mix nasion kaktusów (doliczyłem się 120 na wiecej sily nie mialem) - allegro
Mimoza - www - 4nasiona
Albizia - www 6nasion
Carnegia Gigantea - ebay - 10nasion
Kolcowój (jagoda Goji) www - 25nasion
Paulownia puszysta - www - jakieś 50nasion
Zamiana na różyczki albo jakieś sukulenty fajne (nasiona)
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesz co ?, musieć to nie muszę koniecznie, ale wypadałoby tego dokonać ze względu na to że siewki te rosną nadal w wielodoniczce w której kiełkowały nasiona a ona ma 3 cm x 3 cm. Miejsce mają jeszcze i to dużo, ale ziemi tam stosunkowo niewiele.
Przesadzając je po 4 szt. do doniczek 7 cm x 7 cm, dużo więcej miejsca w sumie nie dostaną, ale łatwiej będzie mi takimi pojedyńczymi doniczkami zarządzać niż jedną długą i nieporęczną wielodoniczką. Wyeliminuje też podczas przesadzania słabsze sztuki co da mi dodatkowe miejsce, na i tak już ostro zapchanym parapecie :P A i sama wielodoniczka się zwolni - czekają już kolejne nasiona ^^(tym razem nie adenia :P)
Przesadzając je po 4 szt. do doniczek 7 cm x 7 cm, dużo więcej miejsca w sumie nie dostaną, ale łatwiej będzie mi takimi pojedyńczymi doniczkami zarządzać niż jedną długą i nieporęczną wielodoniczką. Wyeliminuje też podczas przesadzania słabsze sztuki co da mi dodatkowe miejsce, na i tak już ostro zapchanym parapecie :P A i sama wielodoniczka się zwolni - czekają już kolejne nasiona ^^(tym razem nie adenia :P)
Witam wszystkich wielbicieli róży pustyni i nie tylko:P Odkąd zobaczyłam zdjęcia w internecie zakochałam się w tej roślince. Zamówiłam nasionka przez internet, dziś właśnie posiałam pierwsze cztery (resztę zostawiłam na zaś, w razie gdybym coś sknociła i nie wyrosły albo kipnęły). Już nie mogę się doczekać, aż wzejdą. Trzymajcie kciuki:P
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a Ja sie nudzilem i jestem juz wycienczony wymeczony i spac mi sie chce i poprzesadzalem do wiekszych doniczek moje 4 wieksze adenia .
A ja mam pytanie - ktoś z Was stosował Previcur przy siewkach Adenium?
Mam problem z powierzchownie plesniejacym wloknem kokosowym /juz zmienilem dostawce/ ale nie wiem czy pomoze...
Nie zauwazylem, żeby wpływało to na rośliny.. ale też za długo i za dużo tej pleśni tam nie ma.. i nie na wszystkich doniczkach.
Wiec zapobiegawczo kupiłem dziś 15ml Previcur Energy 840 SL
Ktoś stosował? Nie wiem czy jest czym się przejmować ale.. nie chciałbym, żeby rozlazło mi się to na pozostałe doniczki w których mam znacznie droższe rośliny..
Mam problem z powierzchownie plesniejacym wloknem kokosowym /juz zmienilem dostawce/ ale nie wiem czy pomoze...
Nie zauwazylem, żeby wpływało to na rośliny.. ale też za długo i za dużo tej pleśni tam nie ma.. i nie na wszystkich doniczkach.
Wiec zapobiegawczo kupiłem dziś 15ml Previcur Energy 840 SL
Ktoś stosował? Nie wiem czy jest czym się przejmować ale.. nie chciałbym, żeby rozlazło mi się to na pozostałe doniczki w których mam znacznie droższe rośliny..
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Ja stosowałem Previcur Energy 840 SL, ale do dezynfekcji podłoża przed siewem i przed przesadzaniem sadzonek do większych doniczek. Stosowałem również włókno kokosowe jako składnik podłoża do wysiewu i jako składnik podłoża do przesadzania sadzonek, ale po uprzednim wyprażeniu przez 1 h w piekarniku w temperaturze 200 st C. Na żadnym etapie uprawy Adenium nie miałem problemu z powstawaniem pleśni.
Ja stosowałem Previcur Energy 840 SL, ale do dezynfekcji podłoża przed siewem i przed przesadzaniem sadzonek do większych doniczek. Stosowałem również włókno kokosowe jako składnik podłoża do wysiewu i jako składnik podłoża do przesadzania sadzonek, ale po uprzednim wyprażeniu przez 1 h w piekarniku w temperaturze 200 st C. Na żadnym etapie uprawy Adenium nie miałem problemu z powstawaniem pleśni.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
no to czas zrobic ciasto...
Dzięki
Dzięki
Mam około 40 siewek Adenium i tak sobie myślałam- czy można uformować je na bonsai w inny sposób niż przycinanie stożków? Może ktoś próbował złączyć, odrutować (nie wiem jak to nazwać :P ) np. 2 rośliny, żeby stworzyły po jakimś czasie jakąś poskręcaną formę?
Zawsze można poeksperymentować, ale nie wiem, czy warto
Zawsze można poeksperymentować, ale nie wiem, czy warto
można co sezon podnosic wyzej odslaniajac korzenie albo tak:
http://bonsai-nursery.blogspot.com/2007 ... iring.html
http://bonsai-nursery.blogspot.com/2007 ... iring.html
Dzięki za link To na pierwszym zdjęciu świetne, ale chyba mogę tylko pomarzyć
A ja sobie czytam:
http://bonsai-nursery.blogspot.com/2007 ... -form.html
i widzę swoje oczami wyobraźni
http://bonsai-nursery.blogspot.com/2007 ... -form.html
i widzę swoje oczami wyobraźni
- effcia
- 10p - Początkujący
- Od: 15 kwie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
uh moje 5 megadrogich nasionek spisuję się na razie całkiem dobrze
Po zamoczeniu i skorzystaniu ze sposobu Piotra, na dzień wczorajszy po 1 dobie na ręczniczkach 3 będą kiełkować na pewno (pęknięcia), 2 z czarniały i do końca nie wiem co z tego będzie, ale jestem dobrej myśli
Pozdrawiam
Po zamoczeniu i skorzystaniu ze sposobu Piotra, na dzień wczorajszy po 1 dobie na ręczniczkach 3 będą kiełkować na pewno (pęknięcia), 2 z czarniały i do końca nie wiem co z tego będzie, ale jestem dobrej myśli
Pozdrawiam