Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
dziękuję pięknie Asiu
całe szczęście ze jest to forum
to w takim razie zaczekam z pieleniem aż roślinki podrosną
i będzie je łatwiej zidentyfikować
taka miła niespodzianka
to na przyszły rok zostawię wszystkie-tylko krótko przytnę może więcej przetrwa i będę mieć wczesną rukole
a to b.smaczne i zdrowe warzywko
całe szczęście ze jest to forum
to w takim razie zaczekam z pieleniem aż roślinki podrosną
i będzie je łatwiej zidentyfikować
taka miła niespodzianka
to na przyszły rok zostawię wszystkie-tylko krótko przytnę może więcej przetrwa i będę mieć wczesną rukole
a to b.smaczne i zdrowe warzywko
pozdrawiam
elżunia
elżunia
[quote="forumowicz"]MarioKros powiedz, gdzie można zdobyć nasiona Sławy Nadrenii ?. Póżny pomidor, plenny i doskonały na przetwory.
forumowicz obawiam się że w Polsce Sławy Nadrenii nie dostaniesz. Moje nasiona to stare zapasy odnalezione po wiosennych porządkach. Mają hm.... nawet nie wiem ile lat . Dziwię się sam że mi nawet tak pięknie wzeszły. Wiem że tą odmianę prowadzą nadal firmy nasienne z Czech pod nazwą (Slava Poryní) i oczywiscie, Niemieckie (Rheinlands Ruhm) skąd wywodzi się bodajże ta odmiana. W Polsce firmy nasienne nie prowadzą już tej odmiany. Wiem z tego bo jak zaginęły mi te nasionka to sam szukałem tej odmiany wszędzie.
Pozdrawiam Serdecznie MarioKros
forumowicz obawiam się że w Polsce Sławy Nadrenii nie dostaniesz. Moje nasiona to stare zapasy odnalezione po wiosennych porządkach. Mają hm.... nawet nie wiem ile lat . Dziwię się sam że mi nawet tak pięknie wzeszły. Wiem że tą odmianę prowadzą nadal firmy nasienne z Czech pod nazwą (Slava Poryní) i oczywiscie, Niemieckie (Rheinlands Ruhm) skąd wywodzi się bodajże ta odmiana. W Polsce firmy nasienne nie prowadzą już tej odmiany. Wiem z tego bo jak zaginęły mi te nasionka to sam szukałem tej odmiany wszędzie.
Pozdrawiam Serdecznie MarioKros
Dzięki MarioKros. W takim razie będę szukał w Niemczech.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam.
Trochę mi pomidory wybiegły po przepikowaniu i w dodatku są już bardzo duże. A do gruntu dopiero za miesiąc.
Czy można dosypać ziemi do doniczek powyżej liścieni, żeby sadzonki znowu zaczęły rosnąć w korzeń a nie do góry?
Czyli zrobić takie jakby "pikowanie" ale bez przesadzania.
Pozdrawiam
Krzysiek.
Trochę mi pomidory wybiegły po przepikowaniu i w dodatku są już bardzo duże. A do gruntu dopiero za miesiąc.
Czy można dosypać ziemi do doniczek powyżej liścieni, żeby sadzonki znowu zaczęły rosnąć w korzeń a nie do góry?
Czyli zrobić takie jakby "pikowanie" ale bez przesadzania.
Pozdrawiam
Krzysiek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli tylko masz miejsce na podsypanie to mozesz tak zrobić .ja pikując staram się zagłębić po liścienie a sadząc w miejsce docelowe wsadzam po pierwsze liście .
Dziękuję, tak zrobię. Podsypię pod pierwsze liście.
A liścienie powinienem oberwać przed podsypaniem czy zostawić ?
A liścienie powinienem oberwać przed podsypaniem czy zostawić ?
Witam
A ja mam pytanie czy sadzonki waszych koktajlowych żółtych gruszkowatych z akcji tez są mniejsze o polowe od innych odmian???
A ja mam pytanie czy sadzonki waszych koktajlowych żółtych gruszkowatych z akcji tez są mniejsze o polowe od innych odmian???
Dąbek
Ja nie mam pomidorków z akcji, ale mam własne i koktajlowe zawsze są mniejsze te krzaczki jak pózniej same pomidorki.
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dąbek, chyba nie ma zależności między odmianą a wzrostem. U mnie jeden krzak jest duży i poszedl już do tunelu a drugi tej samej odmiany jest o 2/3 mniejszy i będzie sadzony dużo póżniej, moim zaszkodziło coś na etapie siewki, stały i nie rosły, dopiero teraz nadganiają. Piszę tu o innych odmianach niż żółty gruszkowy bo tej nie mam.
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam inne pytanie. Od ponad tygodnia hartuje pomidory. Cały dzień stoją na zewnątrz, a w nocy na parapecie przy(uchylonym) oknie. Myślicie, że mogłabym je już wynieść( z możliwością zabrania ich w razie potrzeby do domu) do tunelu foliowego i zostawić tam na noc? Jaka temperatura w nocy na zewnątrz jest dla nich krytyczną.
I to samo pytanie dotyczy rozsad ogórków szklarniowych, arbuzów, bakłażanów, dyni, cukini:). Z tym, że one nie były jeszcze hartowane. Stoją cały czas w domu na parapecie.
I to samo pytanie dotyczy rozsad ogórków szklarniowych, arbuzów, bakłażanów, dyni, cukini:). Z tym, że one nie były jeszcze hartowane. Stoją cały czas w domu na parapecie.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie dzisiaj o 5:25 było tylko 0.9 oC
może to już jacyś wcześni zimni ogrodnicy , i już później ich nie będzie ??
w południe 20 a w nocy 0, 5 brrrr na samą myśl mi zimno
w południe 20 a w nocy 0, 5 brrrr na samą myśl mi zimno
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
No podejrzewam jednak ze jest to ten gruszkowaty ale zobaczymy jak owoce będą ;D Chyba rozpoznałem swojego megagroniastego - wybił do góry i ma mało liści - możecie go potwierdzić?
http://img814.imageshack.us/i/dsc00092r.jpg/
A następnie ma ktoś nr 135 bo chyba to ten???
http://img716.imageshack.us/i/dsc00093ox.jpg/
http://img814.imageshack.us/i/dsc00092r.jpg/
A następnie ma ktoś nr 135 bo chyba to ten???
http://img716.imageshack.us/i/dsc00093ox.jpg/
Dąbek