Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Pewnie wielu z Was już sie zastanawia, albo ma gotowce - podzielmy się pomysłami, co w tym sezonie w "modzie balkonowej" piszczy?
U mnie na razie czerwone pelargonie, rozkwitły na całego. Chciałabym je jednak z czymś fajnym zestawić.
U mnie na razie czerwone pelargonie, rozkwitły na całego. Chciałabym je jednak z czymś fajnym zestawić.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- izabeza
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 kwie 2010, o 10:07
- Kontakt:
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
ja w tym roku chcę zrobić eksperyment, mam już popikowany powój trójbarwny czerwony i obsadzić nim doniczki na parapet jak i te wiszące, mam nadzieję, że będzie fajnie to wyglądało w zeszłym roku miałam aksamitki, ale za gęsto posiane, nie miałam czasu na pikowanie, nie wyglądały żle, jednak chciałabym coś zwisającego
W życiu piękne są tylko chwile....... ale i tak warto żyć
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w donicy będę miała truskawki ozdobne, podobno kwitną cały sezon :P
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
a ja w tym roku sieję kwiatki po raz pierwszy - więc wysiałam wszystko co się dało ... więc chyba będzie u mnie trochę pstrokato
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Pomysłów mam wiele
Już mam w skrzynkach: pelargonie, coleusa, dalie, żeniszki.
Na pikowanie czekają poziomki.
Wysiałam jeszcze smagliczki, powój i wilca oraz cynie - coś marnie rosną.
Już mam w skrzynkach: pelargonie, coleusa, dalie, żeniszki.
Na pikowanie czekają poziomki.
Wysiałam jeszcze smagliczki, powój i wilca oraz cynie - coś marnie rosną.
U mnie też już prawie komplet na balkonie- w donicach coleusy, kwitnące już aksamitki, razem z lobelią niebieską i różową (ale lobelia zakwitnie najwcześniej za miesiąc). Jedna doniczka pelargonii- od koleżanki, kolory to niespodzianka. Posiałam wilce z zebranych własnoręcznie nasion, posiałam tez nową dla mnie odmianę wilca- wilec pospolity- z pięknymi białymi kwiatami i pierzastymi liśćmi, bardzo jestem go ciekawa Do dużej donicy z wilcami wsadziłam 4 dziwaczki (nasiona zebrałam na wakacjach, powinny być żółto-różowe). Kwitną wciąż bratki i prymulki. Aha- wystawiłam już fuksje, widzę pierwsze pączki kwiatowe Z wieloletnich widzę że funkie wystawiły swoje "kły" A bergenia puszcza nieśmiało pierwszy listek.
Poza kwiatami, na zewnątrz stoją już pomidorki koktajlowe, bazylia prowansalska, pietruszka i groszek zielony, ale to już warzywnicze tematy ;)
Poza kwiatami, na zewnątrz stoją już pomidorki koktajlowe, bazylia prowansalska, pietruszka i groszek zielony, ale to już warzywnicze tematy ;)
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Ja planuję tunbergię. Moje roślinki są jeszcze malutkie, ale myślę, że dadzą radę. Będę musiała z czymś je posadzić, bo mam tylko 15 sadzonek ( o ile wszystkie przeżyją). Planuję je posadzić jako zwisające z balkonu, na wystawie południowej.
Może macie jakiś pomysł z jaką roślinką wyglądałyby ładnie?
Może macie jakiś pomysł z jaką roślinką wyglądałyby ładnie?
Pozdrawiam Dorota
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Widziałam gdzieś kompozycję tunbergii zwisającej z doniczki z jakąś trawą o prostych, strzelistych, ciemnopurpurowych liściach. Niestety nie pamiętam, co to było, ale wyglądało niezwykle szykownie...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- martaksc
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2011, o 16:06
u mnie na barierce balkonowej wszystkie odcienie surfinii( mam nadzieję, że dostane), żeby bylo pstrokato
oprócz tego na balkonie kobea i groszek pachnący a pod nimi przypołudniki i jak się uda portulaka; w skrzynkach stojących lwia paszcza i goździki oraz dmuszek, a w donicy wiszącej nad balkonem pelargonia różowa i lobelia karminowa i coś jeszcze wymyśle
Oczywiście wszystko oprócz surfinii i pelargonii mam z nasion, więc nie mam pewności,że to zakwitnie i że coś z tego będzie tym bardziej, że to mój całkowity DEBIUT jeśli chodzi o rośliny hodowane z nasionek
trzymajcie kciuki
oprócz tego na balkonie kobea i groszek pachnący a pod nimi przypołudniki i jak się uda portulaka; w skrzynkach stojących lwia paszcza i goździki oraz dmuszek, a w donicy wiszącej nad balkonem pelargonia różowa i lobelia karminowa i coś jeszcze wymyśle
Oczywiście wszystko oprócz surfinii i pelargonii mam z nasion, więc nie mam pewności,że to zakwitnie i że coś z tego będzie tym bardziej, że to mój całkowity DEBIUT jeśli chodzi o rośliny hodowane z nasionek
trzymajcie kciuki
DEBIUT 2011
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
u mnie na tarasie zestaw biało-błękitno-fioletowy;
dwie wielkie, drewniane donice obsadzone są: białymi i jasno fioletowymi bratkami, białymi surfiniamii, białymi, dubeltowymi stokrotkami, ciemnoniebieskimi niezapominajkami i heliotropami mam nadzieję że całosezonowy pokaz tych chłodnych kontrastów
zagłuszyć go może tylko posiany na tyłach groszek pachnący - w kolorach nie wiadomo jakich
dwie wielkie, drewniane donice obsadzone są: białymi i jasno fioletowymi bratkami, białymi surfiniamii, białymi, dubeltowymi stokrotkami, ciemnoniebieskimi niezapominajkami i heliotropami mam nadzieję że całosezonowy pokaz tych chłodnych kontrastów
zagłuszyć go może tylko posiany na tyłach groszek pachnący - w kolorach nie wiadomo jakich
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
Ja jeszcze nie obsadziłam swoich donic i skrzynek, ale już mam wszystko wymyślone i zaplanowane.
Od strony północnej posadzę niezawodne begonie wieczniekwitnące z jakimś ładnym bluszczykiem; fuksje i niecierpki - te raczej w donicach bez towarzystwa.
Od strony południowej - głównie pelargonie; najbardziej lubie te zwykłe, "babcine" ciemnoczerwone w połączeniu z komarzycą lub kocanką; ładnie "rozluźnia taką kompozycję biała bakopa. A w donicach tunbergie, któe puszczam po kratce do góry, a dodatkowo jakieś niebieskie lub fioletowe kwiatki.
Od strony północnej posadzę niezawodne begonie wieczniekwitnące z jakimś ładnym bluszczykiem; fuksje i niecierpki - te raczej w donicach bez towarzystwa.
Od strony południowej - głównie pelargonie; najbardziej lubie te zwykłe, "babcine" ciemnoczerwone w połączeniu z komarzycą lub kocanką; ładnie "rozluźnia taką kompozycję biała bakopa. A w donicach tunbergie, któe puszczam po kratce do góry, a dodatkowo jakieś niebieskie lub fioletowe kwiatki.
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
ja zakupiłam ogromną donicę i wczoraj wsadziłam 3 rodzaje cebulek kwiatowych:
Mix kolorów mieczyków 5 szt, jakieś z rodziny liliowatych (nie miały cebulek a takie coś bardziej jak bulwa czy korzonek) 2 szt, i jeszcze cebulki niższych kwiatków 10 szt - niestety nazw nie pamiętam
Kwiaty dobrałam tak by możliwie jak najdłużej kwitły, a rozmieszczenie zrobiłam takie by wysokie nie zasłaniały niskich itp...
Donica ogromna wiec zmieściłam 17 sztuk a jeszcze sporo miejsca zostało
Ciekawe co z tego wyjdzie - to pierwsza moja taka kompozycja.
ja zakupiłam ogromną donicę i wczoraj wsadziłam 3 rodzaje cebulek kwiatowych:
Mix kolorów mieczyków 5 szt, jakieś z rodziny liliowatych (nie miały cebulek a takie coś bardziej jak bulwa czy korzonek) 2 szt, i jeszcze cebulki niższych kwiatków 10 szt - niestety nazw nie pamiętam
Kwiaty dobrałam tak by możliwie jak najdłużej kwitły, a rozmieszczenie zrobiłam takie by wysokie nie zasłaniały niskich itp...
Donica ogromna wiec zmieściłam 17 sztuk a jeszcze sporo miejsca zostało
Ciekawe co z tego wyjdzie - to pierwsza moja taka kompozycja.
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
Piszesz o ogromnej donicy dla cebulowych. Musi być płytka, głębszą donicę musisz do połowy zdrenować jeśli sadzisz cebulowe gdyż cebulki od nadmiaru wilgoci mogą zacząć gnić.Wystarczy im ok.20 cm warstwa ziemi.