Iglakowo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iglakowo
Postanowiłam założyć swój drugi wątek ogrodowy, żeby pokazać, jak z pola wyrósł mój przydomowy ogródek, który dziś pęka w szwach. Jego przepełnienie było między innymi powodem zakupu Brzozowej Górki... No bo co mam robić z roślinami, które już wrastają jedna na drugą Wyrzucić szkoda.
Oboje z mężem uwielbiamy iglaki i ta miłość stanowiła podstawę komponowania naszych włości. Ogród zaczął powstawać 9 lat temu - sami własnoręcznie posadziliśmy każdą roślinkę
Taki był początek w 2002 r. :
A tak wygląda dziś:
Oboje z mężem uwielbiamy iglaki i ta miłość stanowiła podstawę komponowania naszych włości. Ogród zaczął powstawać 9 lat temu - sami własnoręcznie posadziliśmy każdą roślinkę
Taki był początek w 2002 r. :
A tak wygląda dziś:
-
Re: Iglakowo
Fotki z 2008 r już pokazują przepełnienie i konieczność poprzesadzania wieeeelu roślin :
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Ela super ten ogród .Tyle zieleni i jaki uporządkowany.
No, no! Iglakowa odsłona Twego ogrodu równie zapierająca dech w piersi jak hostowa, którą widuję od czasu do czasu No ale gdzie są te hosty? Bo na tych zdjęciach chyba tylko kilka dostrzegłam...
A kompozycje iglakowe naprawdę piękne! I dobitnie pokazujesz, że iglaki rosną! Moje maluchy też urosną i też będzie tak pięknie! Bardzo mi się Twoje przepełnienie podoba! Ale jak wybrniesz z tego przepełnienia? Przesadzisz na nową działkę czy wkroczysz z sekatorem?
A kompozycje iglakowe naprawdę piękne! I dobitnie pokazujesz, że iglaki rosną! Moje maluchy też urosną i też będzie tak pięknie! Bardzo mi się Twoje przepełnienie podoba! Ale jak wybrniesz z tego przepełnienia? Przesadzisz na nową działkę czy wkroczysz z sekatorem?
-
Andrzej, ogród jest uporządkowany do momentu, kiedy wkraczam z sekatorem.... Wtedy uporządkowanie trawnika znika....
Marto, dzięki za pochwałę. Właśnie dla host jak widzisz brakuje tu miejsca.... Po to była Brzozowa Górka.... Na powyższych fotkach: z 2008 roku miałam tylko z 30 host Teraz jest "trochę" więcej ) i jakiś się mieściły, a na tych dzisiejszych siedzą jeszcze w ziemi Sama widzisz, jak tu ciasno...
A przepełnienie pójdzie oczywiście na nową działeczkę - już czeka w kolejce "ławka rezerwowych" przesadzona tymczasowo do doniczek:
Marto, dzięki za pochwałę. Właśnie dla host jak widzisz brakuje tu miejsca.... Po to była Brzozowa Górka.... Na powyższych fotkach: z 2008 roku miałam tylko z 30 host Teraz jest "trochę" więcej ) i jakiś się mieściły, a na tych dzisiejszych siedzą jeszcze w ziemi Sama widzisz, jak tu ciasno...
A przepełnienie pójdzie oczywiście na nową działeczkę - już czeka w kolejce "ławka rezerwowych" przesadzona tymczasowo do doniczek:
-
Elu u ciebie tak ławka rezerwowych jak u mnie cały skład
-
Paweł, niestety kolumnowa sosna - P. sylvestris Fastigiata - poszła jesienią do pieca
Nie byliśmy już w stanie utrzymać jej należytego wyglądu. Wyobraź sobie, że każdą gałąź trzeba było przywiązywać do pnia głównego, bo odchylała się bo poziomu Do momentu, kiedy starczyło nam rąk i drabiny do podwiązywania to jakoś to było, potem już się nie dała ujarzmić.... Nawet specjaliści nie mogli nic na to poradzić odpowiednim cięciem....
Andrzej, masz na myśli skład drużyny piłkarskiej....
Nie byliśmy już w stanie utrzymać jej należytego wyglądu. Wyobraź sobie, że każdą gałąź trzeba było przywiązywać do pnia głównego, bo odchylała się bo poziomu Do momentu, kiedy starczyło nam rąk i drabiny do podwiązywania to jakoś to było, potem już się nie dała ujarzmić.... Nawet specjaliści nie mogli nic na to poradzić odpowiednim cięciem....
Andrzej, masz na myśli skład drużyny piłkarskiej....
-
Roślinki ,że u ciebie tyle rezerwowych ,a u mnie to w całym ogrodzie tyle jest
-
Nie przejmuj się, powoli zgromadzisz kolejne
-
Wszystkim Forumowiczom życzę ciepłych, radosnych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.
Większość moich iglaków jeszcze śpi, tylko część Picea abies zaczęła budzić się do życia.
Pinus mugo Wintergold wciąż jeszcze złocista:
Podobnie jak Pinus mugo Ophir. Rosnący po prawej Picea glauca Compacta będzie musiał dostać eksmisję do Brzozowej Górki...
Abies nordmanniana 'Golden Spreader' trochę mnie zawiódł jeśli chodzi o barwę... :
Wciąż pięknie pokolorowana Abies koreana 'Luminetta":
Większość moich iglaków jeszcze śpi, tylko część Picea abies zaczęła budzić się do życia.
Pinus mugo Wintergold wciąż jeszcze złocista:
Podobnie jak Pinus mugo Ophir. Rosnący po prawej Picea glauca Compacta będzie musiał dostać eksmisję do Brzozowej Górki...
Abies nordmanniana 'Golden Spreader' trochę mnie zawiódł jeśli chodzi o barwę... :
Wciąż pięknie pokolorowana Abies koreana 'Luminetta":
-
Elu dziękuję i nawzajem
-