Czy brzoskwinię można zaszczepić na wiśni ?
Czy brzoskwinię można zaszczepić na wiśni ?
Mam na działce starą brzoskwinię, 3 lata temu zmarzło sporo gałęzi na niej i od tej pory zaczęła zamierać. Co roku ma coraz mniej żywych gałęzi, w zeszłym roku zaczęła obrastać ją huba, co jak słyszałem, jest oznaką umierania drzewa.
Drzewa pewnie już nie uratuję ale chciałbym uratować tą odmianę, wpadłem na pomysł żeby zdjąć kilka zrazów w lutym i zaszczepić. Na działce mam tylko z drzew owocowych wiśnie i czereśnie, czy na wiśni można zaszczepić brzoskwinię ???
Drzewa pewnie już nie uratuję ale chciałbym uratować tą odmianę, wpadłem na pomysł żeby zdjąć kilka zrazów w lutym i zaszczepić. Na działce mam tylko z drzew owocowych wiśnie i czereśnie, czy na wiśni można zaszczepić brzoskwinię ???
Mało prawdopodobne by szczepy sie przyjęły ale spróbować możesz, proponuję jednak kupić gotową podkładkę wsadzić ją na początku marca a pod jego koniec zaszczepić na niej odmianę którą masz, szczepy jednak musisz zdjąć do końca stycznia i do dnia szczepienia przechowywać w temp.+ 4 do +8 stopni w ciemnej piwnicy w wilgotnym piasku.
Re: Czy brzoskwinię można zaszczepić na wiśni ?
Niestety nie da rady -- na 100% się nie przyjmie . Na śliwce można próbować ale na wiśni i czereśni niestety nie.="Drzewa pewnie już nie uratuję ale chciałbym uratować tą odmianę, wpadłem na pomysł żeby zdjąć kilka zrazów w lutym i zaszczepić. Na działce mam tylko z drzew owocowych wiśnie i czereśnie, czy na wiśni można zaszczepić brzoskwinię ???
Pod względem ilości odmian na jednym pniu/drzewie widziałem i osobiście posiadam - tzw DUO czyli 2 odmiany na jednym pniu i KOKTAIL TREE- czyli 3 lub więcej odmian na jednym pniu - np: śliwa - brzoskwinia i nektaryna.
Odnośnie szczepienia to zrazy możesz pobrać już teraz i przechowaj je w lodówce zawinięte w mokrą szmatkę i foliówkę.
Zdobądź podkładki siewki brzoskwini ostatecznie może to być ałycza - zwróć uwagę na podobne grubości pędów zraza i podkładki. No i do dzieła
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2007, o 18:40
- Kontakt: