Moje roślinki - Zaczarowany
Witaj Zaczarowany Ładna kolekcja kaktusów. Muszę tu zagonić kumpla, którego zaraziłam kaktusami niech sobie poogląda i poczyta. I niech nie myśli, że to takie proste. A tak twierdzi na razie
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57
- Zaczarowany
- 200p
- basga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje roślinki - Zaczarowany
WOW...toż to olbrzymy są!
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Gratuluję.....dość spore owocki
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
...i na dodatek własne!!!
- Zaczarowany
- 200p
Dzięki bardzo za pochwały.
Gdy pierwszy raz owocowała to utrzymała tylko jeden owoc. W tym roku ma aż dwa i są większe niż ten jeden poprzednio. Nadal mi wiszą na roślinie mimo że są już praktycznie dojrzałe. Czekam aż same spadną. Mam wagę kuchenną więc się też pochwalę ile ważną.
Teraz niestety mam coś innego na głowie - choroby.....
Gdy pierwszy raz owocowała to utrzymała tylko jeden owoc. W tym roku ma aż dwa i są większe niż ten jeden poprzednio. Nadal mi wiszą na roślinie mimo że są już praktycznie dojrzałe. Czekam aż same spadną. Mam wagę kuchenną więc się też pochwalę ile ważną.
Teraz niestety mam coś innego na głowie - choroby.....
- Zaczarowany
- 200p
Witam serdecznie po dłuższej przerwie
Trochę mnie nie było i dużo się zmieniło.
Oto moja mała kolekcja. Jakbym podał złe nazwy to proszę podanie prawdziwej nazwy.
Od lewej
Zielistka - ta bardziej wymagająca. Nie umiem jej znaleźć miejsca. Podobno nie może być bezpośrednio na słońcu.
Potem mamy dwie mandarynki (Jedna z owocami) oraz dwie cytrynki skierniewickie.
A tu po lewej widać bambusa. Niestety zaczyna żółknąć. Jest postawiony z boku aby nie dotykały go bezpośrednio promienie słońca ale chyba jest już za późno....
Kolejna okno:
Od lewej to chyba Dracena marginata, potem palma madagaskarska oraz euphorbia. Na samym końcu również palma madagaskarska ale chyba jakiś inny podgatunek.
Mój Beniaminek oraz kolejne euphorbie Beniaminek pięknie rośnie. Tfu tfu - były z nim problemy.
Tu zaczynają się moje kaktusiki.
Od lewej to chyba Oreocereus troli lub Cefalocereus. Następnie skrzydłokwiat (nowy nabytek) oraz kaktusik którego dam do rozpoznania. Będąc u kolegi w bloku wyrwałem sobie 3 kawałki z dużego kaktusa na klatce schodowej heheh. Przyjął się.
Tutaj dwa młode kaktusiki. Nazwy nieznane.
Ten po lewej to podobno juka. Po prawej to oczywiście Grubosz drzewiasty.
Tu moja duma. Udało mi się wyhodować piękny okaz klasycznej zielistki.
Aloes - zawsze go chciałem mieć w kolekcji
Tu się komplikuje. Po lewej jakaś agawa. Marnie wygląda. Chyba padnie. Następnie hmm znałem jego nazwę, zaczynała się na h.... Strasznie marnie mi rośnie. Mam ją od 4 lat i ani drgnie. Po prawej jakiś kaktus. Chyba Mammilaria elongata.
Tu moim zdaniem jest Schlumbergera. Oba są jednak innego podgatunku. Na końcu po prawej to opuncia. Przyznacie że duży okaz.
Tu wysyp "zajączkowatych". Ten po prawej to chyba opuncia Microdaysis. Po świętach usunę mu tą dekorację.
U góry nieznana roślina którą dostałem w prezencie a na dole jakiś skalniak.
I jak się podoba moja kolekcja? Pomyliłem się gdzieś? pozdrawiam!
Trochę mnie nie było i dużo się zmieniło.
Oto moja mała kolekcja. Jakbym podał złe nazwy to proszę podanie prawdziwej nazwy.
Od lewej
Zielistka - ta bardziej wymagająca. Nie umiem jej znaleźć miejsca. Podobno nie może być bezpośrednio na słońcu.
Potem mamy dwie mandarynki (Jedna z owocami) oraz dwie cytrynki skierniewickie.
A tu po lewej widać bambusa. Niestety zaczyna żółknąć. Jest postawiony z boku aby nie dotykały go bezpośrednio promienie słońca ale chyba jest już za późno....
Kolejna okno:
Od lewej to chyba Dracena marginata, potem palma madagaskarska oraz euphorbia. Na samym końcu również palma madagaskarska ale chyba jakiś inny podgatunek.
Mój Beniaminek oraz kolejne euphorbie Beniaminek pięknie rośnie. Tfu tfu - były z nim problemy.
Tu zaczynają się moje kaktusiki.
Od lewej to chyba Oreocereus troli lub Cefalocereus. Następnie skrzydłokwiat (nowy nabytek) oraz kaktusik którego dam do rozpoznania. Będąc u kolegi w bloku wyrwałem sobie 3 kawałki z dużego kaktusa na klatce schodowej heheh. Przyjął się.
Tutaj dwa młode kaktusiki. Nazwy nieznane.
Ten po lewej to podobno juka. Po prawej to oczywiście Grubosz drzewiasty.
Tu moja duma. Udało mi się wyhodować piękny okaz klasycznej zielistki.
Aloes - zawsze go chciałem mieć w kolekcji
Tu się komplikuje. Po lewej jakaś agawa. Marnie wygląda. Chyba padnie. Następnie hmm znałem jego nazwę, zaczynała się na h.... Strasznie marnie mi rośnie. Mam ją od 4 lat i ani drgnie. Po prawej jakiś kaktus. Chyba Mammilaria elongata.
Tu moim zdaniem jest Schlumbergera. Oba są jednak innego podgatunku. Na końcu po prawej to opuncia. Przyznacie że duży okaz.
Tu wysyp "zajączkowatych". Ten po prawej to chyba opuncia Microdaysis. Po świętach usunę mu tą dekorację.
U góry nieznana roślina którą dostałem w prezencie a na dole jakiś skalniak.
I jak się podoba moja kolekcja? Pomyliłem się gdzieś? pozdrawiam!
- wodnik63
- 100p
- Od: 30 paź 2010, o 13:10
Hej hej
Bardzo podoba mi się Twoja kolekcja, a ile fajnych kaktusów Wydaje mi się, że na przedostatnim zdjęciu ten kwiatek z czerwonymi pączkami to pantofelnik. Zielistka rzeczywiście jest imponująca i jeśli dobrze widać to chyba kwitnie?
Gratuluję wytrwałości
Bardzo podoba mi się Twoja kolekcja, a ile fajnych kaktusów Wydaje mi się, że na przedostatnim zdjęciu ten kwiatek z czerwonymi pączkami to pantofelnik. Zielistka rzeczywiście jest imponująca i jeśli dobrze widać to chyba kwitnie?
Gratuluję wytrwałości
Pozdrawiam, Baśka
- wodnik63
- 100p
- Od: 30 paź 2010, o 13:10
A ten skalniak na ostatnim zdjęciu to chyba rojnik, miałam kiedyś takiego samego, szybko się rozrastał w ziemi z piaskiem, stał na balkonie od południowej strony i chyba nawet kiedyś zakwitł fajnie.
Pozdrawiam, Baśka