Opryski przeciw chwastom w małej szkółce iglaków. Czego użyć

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Asaf
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2010, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Opryski przeciw chwastom w małej szkółce iglaków. Czego użyć

Post »

Witam serdecznie.
Jesienią 2009 posadziłem w rzędach dwu letnie sadzonki : żywotników, cisów, sosen, świerków, jodeł, jałowców płożących.
Gleba okazała się być strasznie zachwaszczona. Wielokrotnie w sezonie czyściłem ręcznie wokół krzewów ale walkę z chwastami przegrywam.
Iglaki w ogóle nie rosną, chwasty zagłuszają krzewy i powoli cała praca okazuje się na nic.
Część ludzie rozkradli. Zostało około 1000 krzewów, które miałem wykorzystać do nasadzeń na mojej dużej działce w przyszłości. Nie była to produkcja towarowa na handel.

Czy mogę pryskać jakimś środkiem przeciw chwastom ale w ten sposób że spryskane też będą iglaki ?
Co robić ? poradźcie proszę bo wygląda na to że cała moja praca przez półtora roku będzie na marne bo zamierzam się poddać .
CO robić ?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Opryski przeciw chwastom w małej szkółce iglaków. Czego użyć

Post »

Na trawy Fusilade, na dwuliścienne haczka...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... &offset=20
Widzę tu Venzar; może nie dokładnie wszystkim, ale sporej ilości chwastów by dokuczył... A drzewek tknąć nie powinien. Ale wymaga sprawdzenia.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
DarekRz

Post »

Pewnie trzeba by zmieniać środki. Venzar o którym wspomnial Maryann może się nadać - resztę dwuliściennych można zwalczyć Chwastoxem Trio (sprzedawany rownież pod nazwą "Golf"), Starane czy bardzo dobrym na dwuliścienne Fernando. jest jeszcze taki herbicyd Garlon - zwalcza właściwie wszystkie dwuliscienne - w szkółkach leśnych sosny i świerka jest stosowany powyżej 3 roku wieku sadzonek. Niestety dla żywotników, jałowcow płożących czy cyprysików nikt go nie sprawdzał.
Nie piszesz niestety o jakie chwasty chodzi - w takiej szkółce, za pomocą herbicydów można zwalczyć jedynie dwuliścienne. Herbicydów totalnych lub na chwasty jednoliscienne typu trawy, perz za bardzo użyc się nie da przy stosunkowo młodych sadzonkach iglaków - w takiej ilości (gdyby było ich kilka, można by je osłonić jakąś folią i opryskać chwasty nawet Roundapem).
Mozna wyściółkować glebę gęsta, czarna matą szkółkarską przykrywając zielsko - to by na pewno zagłuszyło chwasty - no ale skoro kradną sadzonki to pewnie i matę by ukradli. :(
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

DarekRz pisze:bardzo dobrym na dwuliścienne Fernando.
Warto jednak wziąć pod uwagę uwagę nr
"2. Podczas opryskiwania w pobliżu drzew i krzewów iglastych szczególnie sosny i
modrzewia nie dopuścić do znoszenia cieczy użytkowej na drzewa i krzewy a
także ograniczyć do minimum możliwość zetknięcia się cieczy użytkowej z
glebą, szczególnie pod koronami drzew."
Z doświadczeń z tym preparatem obawiam sie nawet oparów, które znoszone są lekkim wiatrem na pobliskie rośliny.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
DarekRz

Post »

maryann pisze:
DarekRz pisze:bardzo dobrym na dwuliścienne Fernando.
Warto jednak wziąć pod uwagę uwagę nr
"2. Podczas opryskiwania w pobliżu drzew i krzewów iglastych szczególnie sosny i
modrzewia nie dopuścić do znoszenia cieczy użytkowej na drzewa i krzewy a
także ograniczyć do minimum możliwość zetknięcia się cieczy użytkowej z
glebą, szczególnie pod koronami drzew."
Z doświadczeń z tym preparatem obawiam sie nawet oparów, które znoszone są lekkim wiatrem na pobliskie rośliny.
No to może bez Fernando - chociaż mi się sprawdził przy zwalczaniu szczawiu w cisach i jałowcach (co prawda perz wylazl teraz jak głupi, ale ze szczawiem nie ma problemu) a nie zwracałem specjalnie uwagi żeby nie pryskac po krzewach. Skoro jednak tak piszą to pewnie jest coś na rzeczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”