Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Re: Bazylia
Syntio dlaczego siałaś bazylię z pietruszką? Vitalio obrywać chyba jeszcze nie ma co zioła muszą podrosnąć aby nabrały aromatu
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 kwie 2011, o 13:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Vitalia60
listki są tak małe, że nie ma co obrywać....jeszcze sobie długo poczekam
obecnie siewki wyglądają tak
bazylia
pietruszka
szczypiorek i rozmaryn bez zmian więc nawet nie pokazuję. Myślę ze czekają na słoneczko i milszą aurę
Adrian89
posiałam razem z oszczędności miejsca.....nasionka akurat wymagają podobnych warunków, a nie miałam pewności ile z nich wzejdzie....docelowo oczywiście będą osobno i w maju powędrują na taras a nadmiar rozdam
listki są tak małe, że nie ma co obrywać....jeszcze sobie długo poczekam
obecnie siewki wyglądają tak
bazylia
pietruszka
szczypiorek i rozmaryn bez zmian więc nawet nie pokazuję. Myślę ze czekają na słoneczko i milszą aurę
Adrian89
posiałam razem z oszczędności miejsca.....nasionka akurat wymagają podobnych warunków, a nie miałam pewności ile z nich wzejdzie....docelowo oczywiście będą osobno i w maju powędrują na taras a nadmiar rozdam
Bazylia w domu ;)
Hej wszystkim ;) jakis miesiac temu postanowilem rozpoczac uprawe bazylii. Kupilem nasiona w sklepie, zasialem je zgodnie z opisem na opakowaniu (poczytalem tez o bazylii na wielu forach) 30 marca i teraz, po 15 dniach ma juz pierwsze listki, na razie bardzo male ;P Tak sie mniej wiecej prezentuje:
Czy macie jakies porady co do uprawy bazylii w domu? Jak czesto podlewac? Kiedy mniej wiecej mozna bedzie "podskubywac"? jeśli macie jakies przygody z bazylia, piszcie ;)
Pozdrawiam
Czy macie jakies porady co do uprawy bazylii w domu? Jak czesto podlewac? Kiedy mniej wiecej mozna bedzie "podskubywac"? jeśli macie jakies przygody z bazylia, piszcie ;)
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2011, o 21:36
Też mam bazylię u siebie w doniczkach, ale podziało się z nią coś niedobrego niektóre listki są jakby podsuszone, a te, które pojawiły sie jako pierwsze całkowicie zeschły, co to może być? jakieś grzyby? Dodam, że ziemię wyprażałam w piekarniku:
-
Tymi pierwszymi listkami bym się nie przejmowała....to tzw. liścienie, są one krótkowieczne i szybko odpadają po rozwinięciu przez roślinę kolejnych liści.
Najwygodniej pikować kiedy są już liście właściwe, łodyżka jest już solidniejsza i mniej się łamie, uszczykiwać za drugą parą liści
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
Popikowalam juz bazylie.Zeszlo mi z tym ok 6 godzin;-)......Mam zajete 2 parapety.
Moja bazylka;-),tzn czesc;-)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c4b ... 94b18.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32a ... 4afb2.html
Bulkapszenna: ile ma Twoja bazylia?.
Moja bazylka;-),tzn czesc;-)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c4b ... 94b18.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32a ... 4afb2.html
Bulkapszenna: ile ma Twoja bazylia?.
-
- 0p - Nowonarodzony
Moja bazylia ma jakieś 2 miesiące
Sliczna.Taka duuuuuuuuuuza jak na 2 miesiace.Moja ma o wiele mniejsze listki.........
-
- 0p - Nowonarodzony
vitalia, najlepiej trzymaj swoją bazylię w jak najbardziej oświetlonym miejscu, a na pewno zaraz pieknie urośnie
-
Wow ale ładna
Moja też ma ok miesiąca ale nie wygląda tak ładnie (prawie tak samo jak na wyżej zaprezentowanych fotkach), pierwsza para listków właściwych jest jeszcze malutka i mam wrażenie, że stoi w miejscu pewnie dlatego ze mimo iż stoi przy tarasie to nie dochodzi do niej słońce, ale za ok miesiąc pójdzie na ogródek w słoneczne miejsce to powinna szybko nadrobić....taką przynajmniej mam nadzieję
Moja też ma ok miesiąca ale nie wygląda tak ładnie (prawie tak samo jak na wyżej zaprezentowanych fotkach), pierwsza para listków właściwych jest jeszcze malutka i mam wrażenie, że stoi w miejscu pewnie dlatego ze mimo iż stoi przy tarasie to nie dochodzi do niej słońce, ale za ok miesiąc pójdzie na ogródek w słoneczne miejsce to powinna szybko nadrobić....taką przynajmniej mam nadzieję
- Jadowitka
- Od: 30 mar 2011, o 22:25
- Kontakt:
Moja bazylia nie wykiełkowała . Zapewne jest to spowodowane faktem iż była to moja 1 przygoda z nasionkami.
Ale nie poddam się. Szkoda tylko,że się trochę zawiodłam, bo bardzo się starałam. Może za bardzo
Ale Wasze maleństwa wyglądają superaśnie. Trzymam kciuki za ich wzrost
Ale nie poddam się. Szkoda tylko,że się trochę zawiodłam, bo bardzo się starałam. Może za bardzo
Ale Wasze maleństwa wyglądają superaśnie. Trzymam kciuki za ich wzrost
Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej.? (Jean-Paul Sartre)
Moje zielone stworki
Moje zielone stworki