Gold Millenium

Drzewa owocowe
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Gold Millenium

Post »

Witam,
w ubiegłym roku były na forum przymiarki do zbiorowego zakupu w/w drzewka, ale umarły śmiercią naturalną. :(
Więc mam pytanie w tym temacie, czy oprócz mnie jest jeszcze ktoś zainteresowany zakupem, może udałoby się coś zbiorowo zorganizować - osoba, która proponowała jesienią zakup i rozesłanie kurierem milczy.
Ja mam do Białegostoku jakieś 700 km w jedną stronę :roll:
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gold Millenium

Post »

Witam!
Byłem jedną z osób chetnych do zakupu 2 drzewek GM, powiem więcej; nadal jestem i moja determinacja w tym temacie rośnie :-)
Chętnie się przyłączę do grupy poszukiwacz GM
Pozdrawiam Świątecznie. romekp
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to możecie być,ale tylko chętni :( Pan Skibicki ZABRONIŁ instytutowi w Skierniewicach, w szczególności punktowi sprzedaży w Prusach rozprowadzania tej odmiany. Tak wiec, jak napisałem możecie tylko chcieć niestety. A na forumowiczów to wiem ze swojego doświadczenia nie macie raczej co liczyć. Bylem o tym przekonany na 99% od samego początku, niestaty. Jak to mówią, każdy sobie ... Mozecie liczyć tylko na to, ze ktoś z obecnych posiadaczy prześle wam oczka bądź zrazy do szczepienia, ale na to raczej nie liczyłbym. Nawiasem mówiąc, nie wiem, co instytut na takie zachowanie jedynego producenta. Ciekawie w Polsce się robi interesy.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi pan Skibicki nawet nie odpowiedział mailem na zapytanie, czy sprzedaje, mimo, iż napisem mu mam dzieciaka z celiakią i jest na diecie specjalnej. Nawet nie podał mi, gdzie mógłbym wyroby z tego jabłka dostać, choć go prosiłem i powiedział, ze mi odpisze. A tak zachwala, jakie to one dietetyczne i zdrowe, ciekawe po co. Zresztą ciekawe gdzie on te owoce sprzedaje ;:138

Pozdrawiam serdecznie
boniczka
100p
100p

Post »

Czyli wszyscy chcieli dobrze, a wyszło jak zwykle.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest jeszcze kwestia tego czy chcieli czy mogli. Jeśli sprzedawca wystawił te osobę do wiatru i zamiast obiecanych 10 sztuk dostarczył tylko dwie to trudno oczekiwać, aby wszystkich zadowolił. Pozostaje tylko nadzieja w tym, ze ktoś psie zlituje i prześle zrezy do ... palenia w piecu, oczywiście, bron Boże do szczepienia bo to nielegalne i można iść do wiezienia na długie lata ;) Trochę to jak za komuny, nieprawdaż?

Pozdrawiam serdecznie
boniczka
100p
100p

Post »

"chcieli czy mogli"
Ale info mogli napisać, że jest tak i tak. Zgadza się?
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli mieli obiecane 10 drzewek a odbierając dostali tylko dwa, to niewiele mogli przecież zrobić.

Pozdrawiam serdecznie
boniczka
100p
100p

Post »

Drogi Lexie,
chodzi mi tylko o to, że obiecali informację o drzewkach na wiosnę, i wszyscy zainteresowani czekają na tę informację. Przecież jest jasne, ze zrozumiemy, jeśli źródło powiedziało 'nie sprzedajemy', ale można to po prostu napisać na forum. Nikt nie ma do nikogo pretensji.
Pozdrawiam wiosennie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Lex pisze:...Trochę to jak za komuny, nieprawdaż?...
Nieprawdaż. Powiedziałbym - wręcz przeciwnie, drogi Lex. To za tzw. "komuny" delikwent coś zauważył, schylał się i chował za pazuchę... nie pytając czyje to :roll: Bo przecież wszystko było "nasze, wspólne"... do dziś zresztą zdarzają się i takie osoby... dlaczego rolnicy/sadownicy niechętnie zatrudniają byłych pracowników "popegieerowskich" gospodarstw (mimo ich jako takiego przygotowania i umiejętności do pracy)? Bo w krótkim czasie z całego gospodarstwa może im "zostać pół"... sorry za szczerość i generalizowanie (bo oczywiście można spotkać i bardzo uczciwych ludzi), ale... przykładów znam wiele...
A wracając do tematu - tak trudno uwierzyć, że także odmiana może mieć swojego właściciela? Ze ma on prawo decydować o "jej losie"? W jaki sposób i czy w ogóle będzie ją wprowadzał na rynek? Nie rozmawiałem z panem Janem - nie wiem więc czy nie chce, czy po prostu (co jest bardziej prawdopodobne) sobie nie radzi z jej "dystrybucją"... Możliwe przecież, że zainteresowanie i popyt przewyższa możliwości produkcji Jego szkółki... proste... wskazałem Wam inny sposób pozyskania drzewek - bezpośrednio od hodowcy - przez złożenie zbiorowego zamówienia. Taka możliwość jest... wiąże się jednak z dwoma trudnościami. Po pierwsze ktoś musi się tym zająć, po drugie to musi być "dopięte" od strony finansowej... Dlatego może brak chętnych do prowadzenia tej sprawy (np. wokół forum i zainteresowanych forumowiczów) - bo jakieś tam ryzyko jest...
Ja osobiście żałuję jednego... ze w ogóle o tej odmianie wspominałem, ba, można mi nawet zarzucić pewne jej propagowanie. Ale nie zdawałem sobie sprawy, że będzie z nia taki problem. Tym bardziej, że to odmiana przydatna głównie do produkcji amatorskiej, a nie towarowej...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomologu,

nie chodziło mi o to. Chodziło mi o dostępność towaru w sklepie, jeśli nie było wódki to ludzie pędzili bimber, jeśli nie było kawy, to ludzie w domu sami kawę uprawiali i później palili (z takimi rzeczami tez się spotkałem!). A pan Skibicki ZABRONIŁ rozprowadzania drzewek. W Prusach mieli je, ale pan z punku oświadczył mi, ze właściciel odmiany zabronił dystrybucji. Tak wiec nie chodzi o to, ze towaru nie ma, czy o to, ze nie radzi sobie z dystrybucja, ale po prostu zabronił i koniec.

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

I właśnie o tym też wspomniałem. Nie przeczytałem Twojego postu wyżej w temacie (inaczej bym się tu nie rozwodził), ale jeżeli jest tak jak piszesz (że nie wyraża zgody) ma do tego, jako wyłączny licencjonobiorca, całkowite prawo.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Post »

Witam sami sobie winni jesteśćie że nie macie tej odmiany,po co było mówić panu Skibickiemu że odmiana jest dostępna w ISIK Jesienią jakoś bez większego problemu przysłali mi z ISIK,oraz niektórym dałem namiary do osób co zajmują się wysyłkami U mnie odmiana ma się dobrze i ładnie sobie rośnie,niech żałują ci co sami sobie zawalili sprawe ;:14
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przestań ludziom podnosić ciśnienie, trolu. Czytaj posty zanim cokolwiek nadziabiesz! Przepraszam pozostałych za słowa.

Pozdrawiam serdecznie
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Post »

Napisał Lex
nie chodziło mi o to. Chodziło mi o dostępność towaru w sklepie, jeśli nie było wódki to ludzie pędzili bimber, jeśli nie było kawy, to ludzie w domu sami kawę uprawiali i później palili (z takimi rzeczami też się spotkałem!). A pan Skibicki ZABRONIŁ rozprowadzania drzewek. W Prusach mieli je, ale pan z punku oświadczył mi, ze właściciel odmiany zabronił dystrybucji. Tak wiec nie chodzi o to, ze towaru nie ma, czy o to, ze nie radzi sobie z dystrybucja, ale po prostu zabronił i koniec.
Czytaj uważnie stary ko.... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”