Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
Re: Cesarska korona
A potem takiego mutanta zeżre nornica. ;:78 . Cesarska korona ma wyglądać i ma być ją czuć, żeby wszelkie paskudztwa gryzoniowate trzymały się z daleka. A fetorek najlepiej niesie w gorący dzień po deszczu.sylwekw pisze: tak się zastanawiam czy możliwe było np takie prowadzenie uprawy (przez Holenderskich ogrodników) aby wyeliminować ten "nieprzyjemny" zapach z Koron Cesarskich.
Pozdrawiam. Jola.
- pestka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam moich koron mam 18 sztuk ale jak do tej pory zakwitły 2sztuki ponieważ na jesieni ich rozdzielałam wsadzałam od nowa w inne miejsca i chyba spróbuję jeszcze raz ich przesadzić można co roku przesadzać jak mają kwitnąć to będą aby nie miały za mokro ja podsypuję im Azofoski ale nie za blisko cebuli tak w koło z 10 centymetrów od cebuli posypuję mieszam z ziemią ale cóż natura zrobi swoje
teraz mam zamiar sadzić ich blisko siebie tak w kole może zakwitnie więcej
teraz mam zamiar sadzić ich blisko siebie tak w kole może zakwitnie więcej
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
Ach co ja narobilam ;(.Wyrywalam obok inne kwiaty,pociagnelam i urwalam caly ogonek korony,az do cebulki ;(.Jak myslicie popsulam ją czy jeszcze cos z tego może byc na drugi rok??prosze o odpowiedz ;(
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Moim zdaniem nic jej nie będzie i powinna mieć kwiaty w przyszłym roku. Podejrzewam, ze nie będzie miała cebulek przybyszowych.
pozdrawiam, Anita
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witajcie ja swoje korony które zżółkły im liście już wykopałam i okazało się że miały za mokro i mogły by zgnić teraz ich osuszę i od nowa wsadzę ich wyżej żeby woda się nie zbierała nie wiem ja na twoim miejscu bym ją wykopała i obejrzała czy jest zdrowa po urwaniu a te zielone jeszcze siedzą aż zżółkną im liście a te dwie co kwitły chyba zostawię w ziemi na przyszły rok
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
dla mnie rok koron stracony , przynajmniej pod względem kwitnienia , wyrosły jakieś takie wątłe , coś im nie spasiło szkoda , ale może za rok będzie lepiej
A moja cesarska korona żółta posadzona jesienia zeszłego roku nie zakwitła... Ciekawa jestem dlaczego?
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Moja też nie, ja myślę, że rzadko która zakwita w pierwszym roku po posadzeniu
-
- 100p
- Od: 18 paź 2010, o 09:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłam na początku września ubiegłego roku, i miałam to szczęście, że zakwitła-miejsce suche na skarpie.
- Kasiach
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lis 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moja zakwitła, potem zaraz zaczęły jej żółknąć liście i już było po koronie..macie pomysł dlaczego???
a tak się nia cieszyłam...
druga rosnąca obok zżółkla jednoczesnie, z tą różnicą, że nawet nie zdążyła zakwitnąć:(
a tak się nia cieszyłam...
druga rosnąca obok zżółkla jednoczesnie, z tą różnicą, że nawet nie zdążyła zakwitnąć:(
Kasia