kosiarki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
giga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2011, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

kosiarki

Post »

cześć mam nową kosiarkę z silnikiem Briggs ze wspomaganiem : czy można kosić nią po górce czy tylko po równym terenie? boję się zalać silnik, a górke mam dość stromą ?

Regulamin Forum § 3.2.
PW
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Re: kosiarki

Post »

giga pisze:cześć mam nową kosiarkę z silnikiem Briggs ze wspomaganiem : czy można kosić nią po górce czy tylko po równym terenie? boję się zalać silnik, a górke mam dość stromą ?

Zależy jaka górka jest.Domyślam się że silnik jest czterosuwowy, więc na bardzo strome górki się nie nadaje, bo grozi jej zatarcie, z tego względu że nie będzie oleju pobierała a tym samym nie będzie smarowania.Dlatego na duże strome górki są silniki dwusuwowe, z tego względy że olej mają zmieszany od razu z paliwem i nie grozi jej zatarcie.Sam musisz ocenić stromość swojej górki i przy koszeniu kontroluj stan silnika, czy aby się nie przegrzewa czy też coś w nim nie stuka.
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

roland pisze:skoro nowa to masz instrukcje a jak nie masz to poszukaj w sieci zreszta skąd takie pytanie :?: przecież każdy silnik spalinowy może pracować pod kontem byle nie "pionowym "
Nie do końca każdy - "dolniaki" ze smarowaniem rozbryzgowym źle znoszą pracę na dużej pochyłości. Oczywiście przy krótkiej pracy nic się nie powinno stać, ale ciągła praca na pochyłości im nie służy.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
giga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bartnik pisze: Zależy jaka górka jest.Domyślam się że silnik jest czterosuwowy, więc na bardzo strome górki się nie nadaje, bo grozi jej zatarcie, z tego względu że nie będzie oleju pobierała a tym samym nie będzie smarowania.
dziękuję ci za odpowiedź górka ma ok 30 stopni a w instrukcji nic nie pisze czy mozna kosić po pochylościach to jest silnik 2 suwowy giga

Regulamin Forum § 3.2.
PW
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

to jest silnik 2 suwowy giga
Więc bez żadnych obaw możesz kosić pochyłości, górki, skarpy.
giga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję ci bardzo bo mąż mnie straszy że mogę kosić tylko po równym terenie bo zatrę silnik

Regulamin Forum § 3.2.
PW
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Post »

giga pisze:dziękuję ci bardzo bo mąż mnie straszy że mogę kosić tylko po równym terenie bo zatrę silnik
Twój mąż nie ma racji.Być może że nie wiedział że kosiarka jest dwusuwowa.Właśnie po to są montowane w niektórych kosiarkach silniki dwusuwowe.Głównie kosiarki z tymi silnikami są do prac w trudnym terenie, czyli skarpy, nie użytki itp.Silnik dwusuwowy ma swoje plusy i minusy.Na pewno tym plusem będzie to że silnik dwusuwowy jest mniej narażony na zatarcie.Może również długi czas pracować na wysokich obrotach, bez obawy o zatarcie.Jest prostszy w konstrukcji a tym samym mniej skomplikowany.Osiąga dużą większą moc silnika niż silnik czterosuwowy, oczywiście przy tej samej pojemności.Minusami silników dwusuwowych na pewno jest mała ekonomika, czyli jest bardziej paliwożerny niż przy pracy czterosuwowej.Cechuje go mniejsza kultura pracy niż w silniku czterosuwowym, no i jest większym trucicielem powietrza od silnika czterosuwowego.Do tego silnik dwusuwowy wymaga częstszego przeglądu bo szybciej się zabrudza itp.Jednak właśnie na trudny teren, zwłaszcza gdzie silnik musi pracować na bardzo wysokich obrotach a także na strome skarpy i mocno pochyły teren, to tylko i wyłącznie dwusuwy.Temu silnikowi na takim terenie nic nie grozi i nie ma za bardzo możliwości żeby go zatrzeć, oczywiście przy odpowiedniej eksploatacji(mieszanka paliwowa w zaleconych przez producenta proporcjach).Mam nadzieję że paliwo wlałaś z odpowiednią ilością oleju(mieszanka), w takich proporcjach jak zaleca producent, bo inaczej,bez oleju w benzynie to długo nie pokosisz trawy. :(
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

roland pisze:skoro nowa to masz instrukcje a jak nie masz to poszukaj w sieci zreszta skąd takie pytanie :?: przecież każdy silnik spalinowy może pracować pod kontem byle nie "pionowym "

Regulamin Forum § 3.2.
PW
Kosiarka spalinowa nie może absolutnie kosić górek nie większych niż 10 % nachylenia, ponieważ zatrzecie ją. Kosiarka która będzie kosić górki musi mieć pompe oleju lub być dwusuwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”