Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetnie, że mamy następną chętną do "rozgryzania" małych żyjątek, latających, biegających, żerujących na naszych działkach.
Mietku, tych chrząszczy biega dużo po moim ogrodzie, szczególnie w okolicy lipy. Może on je przyciąga?
Poszukam jeszcze, może znajdę jakieś ogrodowe żyjątko.
Pozdrowienia Lila
Mietku, tych chrząszczy biega dużo po moim ogrodzie, szczególnie w okolicy lipy. Może on je przyciąga?
Poszukam jeszcze, może znajdę jakieś ogrodowe żyjątko.
Pozdrowienia Lila
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lilu. Porównaj proszę "swojego" chrząszcza z tym z poniższego tematu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1653
U mnie przy lipach i akacji jest mnóstwo kowali bezskrzydłych, szykujących się do zimowania. Są one inne od pokazanego na zdjęciu.
PS. Też się cieszę z drugiej znawczyni w tym temacie.
Pozdrowienia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1653
U mnie przy lipach i akacji jest mnóstwo kowali bezskrzydłych, szykujących się do zimowania. Są one inne od pokazanego na zdjęciu.
PS. Też się cieszę z drugiej znawczyni w tym temacie.
Pozdrowienia
Mietek.
Witam.Lubię obserwować owady zwłaszcza motyle i ważki,mimo że nie mam oczka wodnego tylko mały basenik dla ptaków to przylatują ważki na razie tylko dwie zauważyłam jedna jest w żółto-czarne paski z czerwonymi oczami (cudo)brzęczy jak helikopter druga jest ciemnego koloru ale nie zauważyłam jakiego bo bardzo szybka.Mam też pająka tygrzyka z małymi początkowo mieszkał w rozplenicy japońskiej ale ostatnio gdzieś sie przeprowadził ,motyli sporo zwłaszcza na budleji,poza tym lubie wiedzieć z czym mam doczynienia żeby jakiemuś pożytecznemu czasami krzywdy nie zrobić a i często szkodnik się uchowa i tak prędzej czy póżniej ptaszki go wmłócą. Ten owad na zdjęciu to jest Biegacz Wręgaty drapieżny lubi ślimaki ,dżdżownice i inne mniejsze robale,padlinę.Ale te czerwone chrząszcze to chyba spać mi nie dadzą ja je gdzieś widziałam i to w sporej ilości tylko gdzie ?
Witaj Lila .Ja z tych co uwielbiaja po nocy siedzieć i to nie tylko przez chrząszcze .Tak już mam.A jak już nie śpie to trzeba coś robić.Poza tym wiele z tych ,,żyjatek,, widziałam u siebie na dzialce.lila31 pisze: Pozdrawiam Lila
PS.Basa nie zarywaj nocek z powodu chrząszczy, są ciekawsze zajęcia.
Pozdrawiam.Gabi