Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
E nie przesadzajmy z tymi 15 stopniami, moje siedzą na dworze teraz cały czas, w nocy jest czasem koło 3 stopni i są zadowolone.Jak widziałam ,że przymrozek się szykuje , wciągałam je do ganku, ale jak jest na + to daję spokój. 2 mają donice po 60 l jedna 20l, a kręgosłup mam jeden , więc choć je bardzo uwielbiam....muszą przeżyć.Pięknie obsypały się liśćmi, myślę ,że kwiaty też ładne będą.
Adrianic poradź w dawkowaniu, kupiłam nawozy HESI: phosphorus plus pk8+4 oraz bloom complex npk 4+3+5.Kiedy zacząć?Dolistnie?
Mam każdego po 10 l, więc mogę poszaleć
Adrianic poradź w dawkowaniu, kupiłam nawozy HESI: phosphorus plus pk8+4 oraz bloom complex npk 4+3+5.Kiedy zacząć?Dolistnie?
Mam każdego po 10 l, więc mogę poszaleć
Chcialam się pochwalić swoją daturą i siewkami
tak wygląda badylek od Raczek pozostałe też mają pąki nawet jeden 4
Uploaded with ImageShack.us
a tak siana datura lub bieluń ma być kolor niebieski ale coś się nie zanosi na niego, no zobaczymy
tak wygląda badylek od Raczek pozostałe też mają pąki nawet jeden 4
a tak siana datura lub bieluń ma być kolor niebieski ale coś się nie zanosi na niego, no zobaczymy
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie mam wrażenie, że coś zdżera liście moich datur, już 2 razy pryskałam całe środkiem owadobójczym czy zastosować może coś innego? Jak miałam jedną to nie miałam tego problemu teraz, gdy jest ich wiecej widzę, że z dnia na dzień jest gorzej.
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Poszukaj przy głównym nerwie brązowych kropeczek - jeśli je znajdziesz to opryskaj vertimec-iem ale przynajmnie dwa razy.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Dzięki, patrzyłam przed chwilą niby nie ma, ale chyba nie zaszkodzi jak i tak to zastosuję?
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Otrzymałam dzisiaj swoje pierwsze daturki, oczywiście od Raczka. Jutro postaram się kupić donice. Czy wystarczy, że teraz kupię jak największe (skoro piszecie o dużych, to 20l to chyba minimum?? 10 wydaje mi sie małą donicą) i uniknę wtedy przesadzania? Planuję je hodować na tarasie, dlatego mogłabym od razu kupić donice docelowej wielkości, ale jak patrzę na Wasze rosnące w gruncie, to mam wątpliwości. Jest różnica. No, ale to wszystko dopiero przede mną, w tym roku poprzestanę na donicach. Poza tym chyba uległam daturowemu szaleństwu (strasznie szybko, zważywszy, że mam je dopiero od kilku godzin ) i postanowiłam zajrzeć (zajrzeć, nie kupować ) na stronkę podaną przez agnieszkar1978. Kupiłam nasionka. Nie wiem, czy nie napaliłam się zbytnio, no bo dopiero po fakcie przeczytałam, że jest problem z kiełkowaniem nasion, u niektórych nawet dwa miesiące. Spróbuję to zrobić sposobem, który podała MagdaMisia, to może w połowie maja będę miała pierwsze wschody... Ale powiedzcie mi proszę, czy tak późno wysiana datura zdąży podrosnąć na tyle, by była gotowa do zimowania? Zdrewnieje do zimy? Czy może takiej nie powinno się wprowadzać w stan spoczynku, tylko pędzić w domu przez zimę i zimować dopiero następnego roku? A może to teraz strata czasu i powinnam poczekać z wysianiem nasion do przyszłego roku?
To może powiem jeszcze, że kupiłam DATURA PEŁNA FIOLETOWO- BIAŁA DOUBLE PURPLE - DATURA METEL i DATURA POWABNA RÓŻOWA PINK - BRUGMANSIA SUAVEOLENS. Z wątku wyczytałam, że ta pierwsza to niby jednoroczna, ale zimująca. Czyli jak się ją zimuje? Traci część nadziemną? "Przechowywać jak dalie" niewiele mi mówi, ponieważ ich nie mam.
edit: A to znalazłam o uprawie na stronie http://www.swiatkwiatow.pl , w odpowiedzi na zapytanie Datura metel:
To może powiem jeszcze, że kupiłam DATURA PEŁNA FIOLETOWO- BIAŁA DOUBLE PURPLE - DATURA METEL i DATURA POWABNA RÓŻOWA PINK - BRUGMANSIA SUAVEOLENS. Z wątku wyczytałam, że ta pierwsza to niby jednoroczna, ale zimująca. Czyli jak się ją zimuje? Traci część nadziemną? "Przechowywać jak dalie" niewiele mi mówi, ponieważ ich nie mam.
edit: A to znalazłam o uprawie na stronie http://www.swiatkwiatow.pl , w odpowiedzi na zapytanie Datura metel:
Z opisu wynika, że zimowanie przebiega identycznie, jak w przypadku brugmansii...Wysiew nasion do doniczek w lutym - marcu pod ogrzewanymi osłonami (kiełkowanie nierównomierne). Na miejsce stałe wysadzić w drugiej połowie maja ( po przymrozkach). Wymaga gleby żyznej, próchniczej, wapiennej ? bogatej w substancję odżywcze. Ważne jest aby na spodzie naczynia w którym uprawiamy daturę wsypać kilka centymetrów drenażu. Bielunie wymagają częstego przesadzania (roślina bardzo intensywnie rośnie ? młode rośliny przesadzamy kilka razy w roku, do doniczek o kilka centymetrów większych). Datura wymaga stanowiska dość jasnego, słonecznego ale osłoniętego przed wiatrem. Bieluń wymaga intensywnego podlewania. Podlewanie jest szczególnie ważne w okresie letnich gorących dni. Roślina bardzo intensywnie rośnie, w związku z tym wymaga częstego nawożenia nawozem uniwersalnym. Dorosłe egzemplarze w okresie jesiennym zalecane jest przycięcie, dzięki czemu w okresie wiosennym intensywniej zakwitnie. Roślinę można rozmnażać również przez sadzonkowanie, kilkucentymetrowe pędy, ukorzeniamy w mieszance torfu z piaskiem, niedopuszczając do przeschnięcia gleby.
Dyshia spójrz na poprzednią stronę ja siałam swoją niebieska daturę z nasionek od jednej z forumowiczek i już ma pączusia pisząc tego posta już czuję jej intensywny zapach a zdjęcie robione było 2-3 godziny temu bardo pozytywnie zaskoczyło mnie sianie datur szybko powschodziły. Mam zamiar jeszcze coś wysiać jeszcze w tym roku więc lecę zamawiać nasionka
papa
papa
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- Dyshia
- 1000p
No, ładny sobie kwiatuszek wyhodowałaś.
Znalazłam takie info o zimowaniu dalii (również na http://www.swiatkwiatow.pl ):
Znalazłam takie info o zimowaniu dalii (również na http://www.swiatkwiatow.pl ):
Bardzo proszę kogoś, żeby skomentował takie przechowynanie datury metel, jeśli w ogóle ktokolwiek próbował. Zwlekam z zapłatą za te nasionka, ponieważ jeśli ta datura po roku ginie albo w następnych latach nie kwitnie (w gąszczu informacji w necie znalazłam również taki niuans), to zamawianie tych nasion uważam za bezcelowe, bo w tym roku i tak chyba bym się już kwiatów nie doczekała... Wtedy zmodyfikuję zamówienie.Na zimę, po pierwszych przymrozkach, rośliny wykopujemy, pędy przycinamy na 10- 20 cm nad ziemią, karpy po krótkim osuszeniu, powinny trafić do pomieszczeń zabezpieczonych przed mrozem 5-8 ?C. W przypadku suchych pomieszczeń przysypujemy je np. trocinami, torfem czy piaskiem. Zimą kontrolujemy , usuwając na bieżąco chore bulwy.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Aniu ukorzeniałam duże i grube patyki.Raczek pisze:Na pewno ma znaczenie wielkość ukorzenianego patyka.MagdaMisia pisze:A moje ubiegłoroczne z patyków nie zakwitły...
czy jest na to jakaś reguła?
Część sadzonek, które stały w tunelu foliowym ma jeszcze zupełnie małe przyrosty i liście. Mam jedną daturę, która będzie stała do połowy maja na biurowym parapecie. Ta ma prawie 1 m wysokości i olbrzymie liście. W niej cała nadzieja, jednak pąków nigdzie nie widzę. Karmię ją regularnie florowitem.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Ja kupiłam ostatni nawóz w ogrodniczym na szybsze zawiązywanie pąków i nawóz na duże kwiaty.
Zaczełam go stosować od tego tygodnia i mam nadzieje że szybko pojawią się pąki.
Zaczełam go stosować od tego tygodnia i mam nadzieje że szybko pojawią się pąki.
- Dyshia
- 1000p
Kupiłam dzisiaj doniczki (plastikowe na razie, bo po solidniejsze to muszę pojechać z tragarzem ) i drenaż. Daturki zaraz wylądują w świeżej ziemi. Raczku, wiesz, jak te daturki wyglądają, to powiedz mi proszę, czy już od dzisiaj mogę je powoli hartować, czy dać im kilka dni? A z nawożeniem to juz chyba na pewno poczekać, hm?
Jeszcze troszkę pomarudzę o tych nasionkach. Zimowanie ziomwaniem, jakoś to będzie, to powiedzcie tylko, w jakim najpóźniejszym terminie zdażało Wam się wysiewać brugmansie i jaki był efekt.
Jeszcze troszkę pomarudzę o tych nasionkach. Zimowanie ziomwaniem, jakoś to będzie, to powiedzcie tylko, w jakim najpóźniejszym terminie zdażało Wam się wysiewać brugmansie i jaki był efekt.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Spróbuję dzisiaj poszukać w ogrodniczym nawozu NPK w stosunku wagowym 1:3:6 ;) bo chyba o to chodzi...
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Jak wróce do domu to napisze jaki to nawóz i jakiej firmy. Za paczuszke zapłaciłam 6 zł.