Przekopałem kwadrat o boku około 1,8 metra i na głębokość koło 40-50 cm. Odmiany jakie wsadziłem to Patriot, Darrow, Bluegold x2. Czy polecacie korowanie po całości, również pod koronami?westwe pisze:Wystarczy a jaki szeroki dołek wykopałeś.
Borówka amerykańska - 2cz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 kwie 2011, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Jeżeli w tym kwadracie 1,8 x 1, 8 metra są 4 krzaczki- to stanowczo za gęsto. A korę wysypać trzeba po całości.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Mam pytanie na które nie potrafię nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Jesienią 2010r. posadziłem młode sadzonki borówek. Kilka z nich nie przetrwało zimy, więc te które przetrwały przesadzałem. W bryle korzeniowej zauważyłem sporą ilość małych, zielonych kulek. (średnicy około 3-4mm)
Jeśli potraficie mi napisać co to są za kuleczki - będę wdzięczny
Mam pytanie na które nie potrafię nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Jesienią 2010r. posadziłem młode sadzonki borówek. Kilka z nich nie przetrwało zimy, więc te które przetrwały przesadzałem. W bryle korzeniowej zauważyłem sporą ilość małych, zielonych kulek. (średnicy około 3-4mm)
Jeśli potraficie mi napisać co to są za kuleczki - będę wdzięczny
A gdy wysadzałeś te borówki z doniczek do gruntu,to tych kulek nie było ?. Być może, że plantator, do ziemi, w którą były wsadzane sadzonki borówki, dodawał siarkę w postaci granulatu. Siarką się zakwasza glebę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 kwie 2011, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
może to styropian+glony, siarka jest żóła
Dziękuję za podpowiedzi.
Gdy wysadzałem, to nie widziałem czy są - całe bryły z doniczek dołowałem a kulki są wewnątrz bryły. Styropian to nie jest. Kulki mają wewnątrz jakiś płyn. Po naciśnięciu - pękają.
Moja pierwsza myśl była taka, że może w tej próchnicy zachodzą jakieś zmiany albo są to jakieś zaczątki nowych pędów.
Jednak będzie to chyba nawóz
Gdy wysadzałem, to nie widziałem czy są - całe bryły z doniczek dołowałem a kulki są wewnątrz bryły. Styropian to nie jest. Kulki mają wewnątrz jakiś płyn. Po naciśnięciu - pękają.
Moja pierwsza myśl była taka, że może w tej próchnicy zachodzą jakieś zmiany albo są to jakieś zaczątki nowych pędów.
Jednak będzie to chyba nawóz
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ten płyn to woda, po uwolnieniu się do gleby nawozu w otoczce pozostaje woda...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2011, o 19:03
Witam,
Ostatnio na moich borówkach pojawił się podejrzany biały nalot, głównie na końcówkach liści. obawiam się , że może być to mączniak. Jakiś czas temu widziałem też, że moje krzaczki polubiły jakieś małe muchówki. nie wiem co o tym sądzić, może ktoś pomoże, albo miał podobny przypadek. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Chciałbym jeszcze spytać na koniec czy czerwona barwa liści o tej porze jest normalna ? Czy nie jest to wina ostatniego spadku temperatury do ok 0 stopni Celsjusza?
Pozdrawiam
Artur
Ostatnio na moich borówkach pojawił się podejrzany biały nalot, głównie na końcówkach liści. obawiam się , że może być to mączniak. Jakiś czas temu widziałem też, że moje krzaczki polubiły jakieś małe muchówki. nie wiem co o tym sądzić, może ktoś pomoże, albo miał podobny przypadek. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Chciałbym jeszcze spytać na koniec czy czerwona barwa liści o tej porze jest normalna ? Czy nie jest to wina ostatniego spadku temperatury do ok 0 stopni Celsjusza?
Pozdrawiam
Artur
-
- Od: 26 mar 2011, o 19:34
Słuchajcie, nie wiem co się dzieje: dwa tygodnie temu poprzesadzałam cztery młode (2-3-letnie) borówki na nowe lepsze miejsce: podłoże pozgarniane z lasu sosnowego, igły, trof kwaśny, trochę trocin i kora na wierzchu. Przyjęły się OK. Tydzień temu miały ładnie rozwinięte zielone listki, ale już zaczynały lekko się czerwienić. Podlałam każdą borówkę wiadrem wody z rozpuszczonym siarczanem amonu i......dziś przyjechałam na działkę a borówki są czerwono-bordowe O co im chodzi, bo wydaje mi się, że kwaśno powinno być im aż nadto... Kupię jeszcze kwasomierz, ale wątpię aby to o małą kwasowość chodziło, bo w takim razie to już bym kompletnie zgłupiała po takim zakwaszaniu...
Pozdrawiam, Monika
Witam!
Wiosną borówka młode liście ma własnie w takim kolorze. Więc jeśli będą przyrosty to wszystko w porządku. za jakiś czas liscie zrobią się zielone . Oby tylko nie przesadzić z nawozem.
Pozdrawiam. romekp
Wiosną borówka młode liście ma własnie w takim kolorze. Więc jeśli będą przyrosty to wszystko w porządku. za jakiś czas liscie zrobią się zielone . Oby tylko nie przesadzić z nawozem.
Pozdrawiam. romekp
-
- Od: 26 mar 2011, o 19:34
Ale one były zielone... i dopiero po jakimś czsie zrobiły się czerwone a czasem wręcz bordowe... - czekać na dalszy rozwój kolorystyczny ...?
Pozdrawiam, Monika
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Moja się taka zrobiła w zeszłym roku jak ostro grzało słońce i się spiekła. Ale żyje i miewa się dobrze, także spokojnie;)