Cyprysiki Lawsona - prośba o pomoc

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
pchlistosc

Cyprysiki Lawsona - prośba o pomoc

Post »

Dzień dobry

witam wszystkich na tym forum. Mam problemy z Cyprysami Lawsona, w ubiegłym roku zachorowała brzoza nie znam gatunku, ale taka ozdobna "pokręcona" - opadły wszystkie liście i pomimo oprysków uschła musiałem ją wyciąć.
W niedalekim odległości rosną cyprysy (być może nie ma to związku), wsadziłem je 3 lata temu jak do tej pory nie miałem większych problemów. W tej chwili dwa z nich wyglądają okropnie, opadją igły, generalnie cyprysy wyglądają jakby oklapłe.
Spryskałem je Substralem Alliette grzybobójczym
Pytanie czy ktoś podpowie co się dzieje
z góry dziękuje za pomoc ;:138

P.S. przepraszam że zdjęcia nie wklejone (nie potrafię :roll: ) ale w linku widoczne moje pożal się Boże Cyprysy ;:223

http://img69.imageshack.us/g/sdc11299h.jpg/
pchlistosc

Re: Cyprysy Lawsona - prośba o pomoc

Post »

Ktoś podpowie co to takiego dolega moim cyprysą ?

z góry dziękuje
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co to jest cyprysą?

A im już nic nie dolega. One już nie żyją. Bo uschły. Zwyczajnie i po prostu.
A nawóz to jaki był i ile?

I to są cyprysiki !!!

Ja już nie mam zdrowia... wysiadam
pchlistosc

Post »

Nawóz był dolomit oraz azofoska
Czyli wyciąć, natomiast jak zginam gałązki to się nie łamią?
pchlistosc

Post »

Sprawdzałem raz jeszcze dokładnie, i wszystkie gałązki są sprężyste czy pomimo tego drzewko uschło :roll:

A może to rzeczywiście jakaś choroba, tylko jaka?
pchlistosc

Post »

Podnoszę temat do góry

może ktoś podpowie co dzieje się z moimi cyprysikami
zdjęcia załączone w pierwszym wpisie
pozdrawiam
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z Mirkiem - to jest wysuszenie. Gałązki jeszcze długo mogą być sprężyste. Oczywiście możesz próbować je ratować, podlewaj, gdy jest sucho ,nie dawaj nawozu!!! Moim zdaniem jednak nic nie wskórasz. :(
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
tomekgda1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2011, o 21:50

Post »

Przyczyn brązowienia igieł jest wiele. Może powodować je nagła, nawet krótka susza. Bywa też tak, że roślina wody ma pod dostatkiem, ale wysoka temperatura (zwłaszcza gdy wieje wiatr) powoduje, iż transpiracja (parowanie) następuje szybciej niż pobieranie wody przez korzenie. Trudno pomóc tu roślinom - pojedyncze egzemplarze można cieniować siatką o drobnych oczkach (dostępna w sklepach ogrodniczych do osłaniania owocujących drzew przed ptakami), ale jest to trudne, gdy iglaków jest wiele.

Innym powodem brązowienia liści mogą być tarczniki (czyli czerwce), które zaatakowały osłabione upałem rośliny. By stwierdzić, czy to rzeczywiście one, trzeba obejrzeć pędy iglaków: jeśli widać na nich małe jakby guzki (nieruchome) w formie brązowych tarczek, mamy do czynienia z tarcznikami. Trzeba tu zastosować odpowiedni preparat - jeden z dostępnych w sklepach i centrach ogrodniczych.

Trzecią przyczyną może być fytoftoroza - choroba wirusowa dotykająca rośliny z bardzo wielu rodzin. Cyprysiki (bo myślę, że o nie chodzi) często ulegają temu wirusowi. Ratunkiem może być opryskanie roślin jednym z dostępnych preparatów: Amistar, Bravo, Gwarant, Aliette lub biologiczne preparaty bezpieczne dla ludzi: GREVIT 200 SL, BIOSEPT 33 SL.
Silnie porażone rośliny trzeba niestety usunąć.

pchlistosc pisze:Dzień dobry

witam wszystkich na tym forum. Mam problemy z Cyprysami Lawsona, w ubiegłym roku zachorowała brzoza nie znam gatunku, ale taka ozdobna "pokręcona" - opadły wszystkie liście i pomimo oprysków uschła musiałem ją wyciąć.
W niedalekim odległości rosną cyprysy (być może nie ma to związku), wsadziłem je 3 lata temu jak do tej pory nie miałem większych problemów. W tej chwili dwa z nich wyglądają okropnie, opadją igły, generalnie cyprysy wyglądają jakby oklapłe.
Spryskałem je Substralem Alliette grzybobójczym
Pytanie czy ktoś podpowie co się dzieje
z góry dziękuje za pomoc ;:138

P.S. przepraszam że zdjęcia nie wklejone (nie potrafię :roll: ) ale w linku widoczne moje pożal się Boże Cyprysy ;:223

http://img69.imageshack.us/g/sdc11299h.jpg/
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No ślicznie.... a wiesz, ja też tak potrafię. Kopiuj, wklej :lol:
Tylko po co?
Tu akurat nic nie zbrązowiało...
pchlistosc

Post »

pytanie mam srodkiem alliete spryskałem całe rośliny nie tylko podstawę pnie i glebę czy to aby im nie zaszkodzi?
ye2bnik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 cze 2010, o 14:07

Post »

a co za różnica, skoro już spryskałeś? Mnie zawsze uczono, żeby przed zjedzeniem czegoś upewnić się, czy aby nie trujące. Ty podszedłeś do zagadnienia jakby od tyłu...
rabin555
50p
50p
Od: 23 kwie 2011, o 12:17

Post »

Moim zdaniem nie zaszkodzi im takie spryskanie,ale z tymi cyprysikami niewiele już można zrobić niestety.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”