Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 mar 2010, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tuje żywotniki schną
Witam Mam na działce ok 80szt Brabantów w różnym wieku i o różnej wysokości. ok 2 tyg temu zauważyłem masę bladych gałązek wypisz wymaluj zdjęcia kilka postów wyżej. nie wiem jaka jest przyczyna takiego stanu moich brabancików. może ktoś wie coś na temat tego nagłego blednięcia gałązek i łaskawie podzieli się swoją wiedzą w tym temacie. Pozdrawiam.
witam jestem nowa na tym forum mam problem z moimi tujami szmaragdowymi pewnie mi je po mroziło były okryte na zimę bo posadzone były w listopadzie a w tym miejscu jest przeciąg i mama ich okryła i za szybko zdjęła te kapturki i mi usychają nie wiem czy mogę im pomóc proszę o pomoc mądrych ogrodników czy usunąć ich suche gałązki jeszcze raz proszę o pomoc ;:96
dałem zdjęcia swoich na poprzedniej stronie. dziś wyciąłem te suche. mam nadzieję, że szybko zarosnie i się wyrówna. moje siedzą juz w ziemi 3 lata i proszę - po zimie niektóre gałazki zmroziło.
poza tym sporo podlałem wodą z nawozem do iglaków Substrala, a do piątku jeszcze opryskam profilaktycznie Topsinem.
poza tym sporo podlałem wodą z nawozem do iglaków Substrala, a do piątku jeszcze opryskam profilaktycznie Topsinem.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 mar 2010, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dzięki za podpowiedzi. Mnie też wydaje się że te wyblakłe gałązki i łuski są skutkami przemrożenia lub delikatnego wyłamania się gałązek pod ciężarem śniegu. Pozdrawiam.
dzięki DAGO za odpowiedz podlewam ich obficie wodą jeszcze jutro ten oprysk zobaczymy ale pewnie nie będę usuwać tych gałązek zobaczymy co z tego będzie pozdrawiam ogrodników 

MirekL napisał wcześniej żeby je wyciąć. one są suche i na pewno na nich nie będzie juz żadnych przyrostów. tnij, tym szybciej zarośnie.edys pisze:dzięki DAGO za odpowiedz podlewam ich obficie wodą jeszcze jutro ten oprysk zobaczymy ale pewnie nie będę usuwać tych gałązek zobaczymy co z tego będzie pozdrawiam ogrodników
Re: Tuje żywotniki brązowieją
Ratunku, nie wiem co się dzieje, na trzech moich płożących iglakach zauważyłam zbrązowienie igieł, początkowo sądziłam, że to po zimie, jednak chyba coś złapały, po bliskim przyjrzeniu się sytuacji widać maluteńkie białe kropeczki, i teraz nie wiem co to jest czy jakaś choroba grzybowa, czy też jajeczka jakiegoś szkodnika, co mam z tym zrobić, proszę o poradę, wklejam fotkę

szkoda mi ich wycinać one mi całkiem nie uschły jeszcze żyją a tak na marginesie DAGO ile razy pryskałeś tuje tym opryskiem topsinem i w jakich odstępach jak długo można pryskać i jak często
póki co raz, ale w sklepie powiedzieli mi, żeby po ok. 10 dniach powtórzyc oprysk.
ponieważ moje tuje już wyglądaja lepiej (wyciąłem suche gałązki i obficie podlałem kilka razy wodą z nawozem) za tydzień powtórzę oprysk. a za 2 tygodnie podsypię nawozu do ziemi (granulat) - co do nawożenia, tozrobię to zgodnie z opisem na forum - przy każdym iglaku wcisnę w glebę kij i w wydrążoną dziurę wsypię nawóz (tylko róbcie to delikatnie i uwaga na korzenie - najlepiej powoli wcisnać obracając kij co chwilę o 180 stopni).
to powinno wystarczyć na wiosnę.
ponieważ moje tuje już wyglądaja lepiej (wyciąłem suche gałązki i obficie podlałem kilka razy wodą z nawozem) za tydzień powtórzę oprysk. a za 2 tygodnie podsypię nawozu do ziemi (granulat) - co do nawożenia, tozrobię to zgodnie z opisem na forum - przy każdym iglaku wcisnę w glebę kij i w wydrążoną dziurę wsypię nawóz (tylko róbcie to delikatnie i uwaga na korzenie - najlepiej powoli wcisnać obracając kij co chwilę o 180 stopni).
to powinno wystarczyć na wiosnę.
dzięki DAGO za tak szybką odpowiedz podniosłeś mnie na duchu że nie muszę ich usuwać może też mi się odrodzą
a teraz czas na majowy relaks
chociaż u mnie pada deszcz pozdrawiam 

.Bozenko K na 1 stronie pisalas jakie nawozy na tuje gdy Ci marnialy .Nie znalazlam ich nazwy.napisz prosze.
Może ktoś się pokusi o diagnozę, jeśli wkleisz duże i ostre zdjęcia zmian chorobowych.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 maja 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam. Jak każdy w tym watku chciałbym zapytać o powód brązowienia końcówek. Normalnie traktowałbym to jako przygotowanie rosliny do rozrostu, ale u mnie jak i sasiada wystaapil podobny problem, gdy tymczasem u innych sasiadów tuje maja ładny zielonkawy kolor. Drzewka maja 3 lata, podlewane w tym roku nie były zbyt mocno, nawozone w kwietniu. Ma ktoś pomysł co się dzieje z moimi drzewkami?