Młynek do perzu?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
limit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2011, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Młynek do perzu?

Post »

Wszystko chciałbym za szybko a na działce dorodny perz. Kilka lat działka leżała odłogiem i głównie opanował ją perz.
Hałdy wydarłem z ziemi ale pięknie porastają na powrót.
Sąsiad twierdzi, ze będąc w Holandii używał młynka do perzu oczywiście kłącza były pozbawione kamieni. Ponoć młynek przeciera perz na miazgę lekko zabrudzoną ziemią. Ta miazga idzie na kompost i po kłopocie.
Czy ktoś widział coś takiego u nas? Czy może sąsiad trochę ubarwia opowieści z kraju tulipanów?
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Młynek do perzu?

Post »

Nie słyszałam o młynku i trochę wątpię w jego skuteczność bo nawet z małego kawałka kłącza wyrośnie roślina. Ja bym jednak zakupiła dużą butlę roundupu i zrobiła opryski, efekt murowany i zniszczy korzenie. Jeśli jest już tam coś posadzone to ja zrobiłam sobie kołnierz (jak da psa) który zakładam na lancę opryskiwacza i mogę robić punktowe opryski.
Asia
baryo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2011, o 10:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czy jednak na drodze dyfuzji roundup nie przedostaje sie do systemow korzeniowych innych roslin??? dość trudno mnie w to uwierzyć...
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

Roundup ma tydzień karencji, czyli bardzo mało. Systematycznie opryskuję ścieżki między grządkami (ścieżki są wyżej ułożone), i do tej pory nie miałam żadnych problemów z innymi roślinami. Jedyne czego pilnuję żeby w kolejnych dniach była ładna pogoda i środek nie spłynął z deszczem na grządki.
Asia
limit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

baryo pisze:czy jednak na drodze dyfuzji roundup nie przedostaje sie do systemow korzeniowych innych roslin??? dość trudno mnie w to uwierzyć...
Mam tą samą obawę. Przy gęsto zakrzewionej działce stosowanie herbicydów jest wielce ryzykowne. Opryski tym środkiem nie sprzyjają innym roślinom. Okres karencji to okres szkodzenia ludziom ,owadom, ale na ogólną florę glebową zapewne oddziałuje negatywnie. Tak sądzę i wolę wylewać hektolitry potu by wydzierać perz - ze skutkiem zapewne dość mizernym.
limit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

asiaa pisze:Roundup ma tydzień karencji, czyli bardzo mało. Systematycznie opryskuję ścieżki między grządkami (ścieżki są wyżej ułożone), i do tej pory nie miałam żadnych problemów z innymi roślinami. Jedyne czego pilnuję żeby w kolejnych dniach była ładna pogoda i środek nie spłynął z deszczem na grządki.
Z oprysków stosuję tylko florovit dolistnie.
Roudupu w ogóle nie stosuję a inne środki unikam jak zarazy a zwłaszcza z grupy herbicydów.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Spróbujcie słoiczek z randapem i pędzelek.
I tak po troszeczku, kilka maźnięć dziennie i po bólu.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

limit pisze:Mam tą samą obawę. Przy gęsto zakrzewionej działce stosowanie herbicydów jest wielce ryzykowne. Opryski tym środkiem nie sprzyjają innym roślinom. Okres karencji to okres szkodzenia ludziom ,owadom, ale na ogólną florę glebową zapewne oddziałuje negatywnie. Tak sądzę i wolę wylewać hektolitry potu by wydzierać perz - ze skutkiem zapewne dość mizernym.
Dlatego używam do oprysków kołnierza który nie pozwala środkowi dostać się na sąsiednie rośliny. Ja miałam dosyć wybierania perzu i jego ciągłego powrotu, a tak sprawę perzu załatwiłam raz na zawsze.
Asia
limit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

krzysztofkhn pisze:Spróbujcie słoiczek z randapem i pędzelek.
I tak po troszeczku, kilka maźnięć dziennie i po bólu.
Dziękuję za ciekawą radę
Ten sposób nawet mi się podoba. Teraz gdy wytarmosiłem góry perzu mogę nawet pędzelkiem traktować odrostki.
A co zrobić z górą kłączy?
Póki co porastają ładnym kożuszkiem - nakryłem folią czarną ale chyba mało skuteczny sposób.
Awatar użytkownika
Boxx
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 maja 2011, o 15:49

Post »

limit pisze: A co zrobić z górą kłączy?
Wysuszyć jak tylko się da i na ogień ;:3 To jest chyba jedyny skuteczny sposób na pozbycie się perzu.
twiel
50p
50p
Od: 14 kwie 2013, o 23:31

Post »

Potwierdzam
Najlepiej mechanicznie usunąć perz, przesuszyć go i spalić. Jak masz mozliwośc to w to miejsce posadzić ziemniaki, stosują kopczyki.
Perz który zostanie łatwo usunąć z redlin.
twiel
50p
50p
Od: 14 kwie 2013, o 23:31

Post »

Mozna również doprowadzić do zgnicia kłączy w wodzie. Powstaje wtedy nawóz do podlewania.
W tym celu kłącza należy włożyć do beczki lub innego dużego naczynia i zalać wodą na 2-3 tygodnie.
Ja tak latem zrobiłem.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Jak się zasadzi ziemniaki to perz nie przerośnie bulwy??
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”