Storczyki - Do zakochania jeden krok :)
Storczyki - Do zakochania jeden krok :)
Witam!!!
Wszystkich pasjonatów tych pięknych kwiatów
A więc to było tak, wszystko zaczęło się około 2 tygodnie temu kiedy to dostałam pierwszego storczyka na imieniny, a tydzień później drugiego. Hm i tak to mnie wzieło hehe ale jak tu widze na forum nie mnie jedną
A więc mój pierwszy storczyk wygląda tak:
A drugi tak:
Wszystkich pasjonatów tych pięknych kwiatów
A więc to było tak, wszystko zaczęło się około 2 tygodnie temu kiedy to dostałam pierwszego storczyka na imieniny, a tydzień później drugiego. Hm i tak to mnie wzieło hehe ale jak tu widze na forum nie mnie jedną
A więc mój pierwszy storczyk wygląda tak:
A drugi tak:
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Hm zakupiłam im takie doniczki jak widać na zdjęciu w środku jest drenaż więc doniczki ze storczykami stoją na kamyczkach dość dużej warstwie mam nadzieję, że im się to spodoba
A tu na zdjęciu razem
A tu na zdjęciu razem
Moje storczyki
Moje storczyki
Oj tak, tak! I coraz więcej osób ten " jeden krok" ma już za sobą .
Kwiaty śliczne, obie hybrydki mam w swoim zestawie i muszę stwierdzić, że to jedne z najlepszych zawodniczek . A kupione po przecenie....
Różowa przeżyła atak wełnowców jak gdyby nigdy nic i kwitnie wytrwale kolejny miesiąc a żółtej należy się koniecznie przesadzenie, bo ma w doniczce glony i trochę "niewyraźnych" korzeni. No i czekałam kiedy zacznie przekwitać a ta nie dość, że kwiaty nadal ma piękne, to jeszcze zaczyna wydłużać pęd... więc mam małą zagwozdkę .
Niech Ci pięknie rosną
Kwiaty śliczne, obie hybrydki mam w swoim zestawie i muszę stwierdzić, że to jedne z najlepszych zawodniczek . A kupione po przecenie....
Różowa przeżyła atak wełnowców jak gdyby nigdy nic i kwitnie wytrwale kolejny miesiąc a żółtej należy się koniecznie przesadzenie, bo ma w doniczce glony i trochę "niewyraźnych" korzeni. No i czekałam kiedy zacznie przekwitać a ta nie dość, że kwiaty nadal ma piękne, to jeszcze zaczyna wydłużać pęd... więc mam małą zagwozdkę .
Niech Ci pięknie rosną
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Storczyki
Witam!!!
Cieszę się, że wam się podobają a ja już czuje uzależnienie bo jeszcze nie minął tydzień jak dostałam tego drugiego storczyka a ja już nie mogłam się powstrzymać i kupiłam trzeciego do kolekcji tylko ten na przecenie był bo Pani w kwiaciarni już przekwitał hehe taki Piegusek
A oto fotki :
Hm wygląda na zdrowego tylko nie wiem czy ta doniczka nie jest w środku za bardzo zielona??
na pewno znacie się na tym lepiej odemnie także jakby ktoś coś zauważył nie tak to będę wdzieczna za rady.
Pozdrawiam Wszystkich
Cieszę się, że wam się podobają a ja już czuje uzależnienie bo jeszcze nie minął tydzień jak dostałam tego drugiego storczyka a ja już nie mogłam się powstrzymać i kupiłam trzeciego do kolekcji tylko ten na przecenie był bo Pani w kwiaciarni już przekwitał hehe taki Piegusek
A oto fotki :
Hm wygląda na zdrowego tylko nie wiem czy ta doniczka nie jest w środku za bardzo zielona??
na pewno znacie się na tym lepiej odemnie także jakby ktoś coś zauważył nie tak to będę wdzieczna za rady.
Pozdrawiam Wszystkich
Moje storczyki
Moje storczyki
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Chmara Oj uzależniają te piękności, uzależniają... :P ...
Bardzo sympatyczny ostatni falek
Troszkę małe zdjęcia, by ocenić ale w doniczce rzeczywiście coś zielono ... Przydałoby się wyczyścić te "glonki". Jednak w trakcie kwitnienia przesadzanie odpada... (Chyba, że coś się dzieje niedobrego z roślinką i trzeba ją ratować.)
A czy ja widzę plamy na liściach od wody?..
Bardzo sympatyczny ostatni falek
Troszkę małe zdjęcia, by ocenić ale w doniczce rzeczywiście coś zielono ... Przydałoby się wyczyścić te "glonki". Jednak w trakcie kwitnienia przesadzanie odpada... (Chyba, że coś się dzieje niedobrego z roślinką i trzeba ją ratować.)
A czy ja widzę plamy na liściach od wody?..
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Storczyki
Narine czy mi sie wydaje czy Twój pierwszy Falek jest bardzo podobny do mojego Pieguska?? hehe
jeśli chodzi o glonki to ok na razie sie wstrzymam z czyszczeniem.
A odnosnie tych plamek na lisciach to chyba dobrze widzisz, pewnie musiał być w kwiaciarni czymś pryskany czy co?? Sama nie wiem czym go moge przemyć zwykłą wodą??
aha a miejsce ma na oknie wschodnim nad kaloryferem i jak go przyniosłam w piatek z kwiaciarni to go jeszcze nie podlałam bo wydaje mi się, że korzonki są zbyt zielone no i te glony mam nadzieję,że dobrze robie?
Pozdrawiam Wszystkich
jeśli chodzi o glonki to ok na razie sie wstrzymam z czyszczeniem.
A odnosnie tych plamek na lisciach to chyba dobrze widzisz, pewnie musiał być w kwiaciarni czymś pryskany czy co?? Sama nie wiem czym go moge przemyć zwykłą wodą??
aha a miejsce ma na oknie wschodnim nad kaloryferem i jak go przyniosłam w piatek z kwiaciarni to go jeszcze nie podlałam bo wydaje mi się, że korzonki są zbyt zielone no i te glony mam nadzieję,że dobrze robie?
Pozdrawiam Wszystkich
Moje storczyki
Moje storczyki
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój jest podobny do Twojego, ale tylko z ciapek Reszta zupełnie inna - zauważysz jak się dobrze przyjrzysz.Narine czy mi się wydaje czy Twój pierwszy Falek jest bardzo podobny do mojego Pieguska??
Okno wschodnie (i zachodnie) jest najlepsze dla falenopsisów Listki przemyj odwapnioną wodą (np. przegotowaną i odstałą) i osusz chusteczką. Uważaj, żeby woda nie dostała się do stożka wzrostu - może pojawić się gnicie
Co do podlewania i pielęgnacji falenopsisów - znajdziesz wiele informacji na tym forum i np tu http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
Zaczęłam swoją przygodę ze storczykami dopiero kilka miesięcy temu, wiec nie jestem znawcą Jednak najważniejszą zasadę co do falenopsisów już sobie przyswoiłam - Podlewać dopiero po całkowitym przeschnięciu podłoża
Oczywiście odwapnioną wodą (najlepiej deszczówka lub śniegówką)
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Storczyki
Witam!!!
Liście przemyte
A mam pytanko odnosnie nawożenia czy ktoś z Was nawoził SUBSTRALEM bo na etykiecie też są wymienione storczyki oprócz innych kwiatów. Czy lepiej kupić specjalny do storczyków???
Moja pistacja hm miała dwa kwiatki jeden juz zwiedł i sie zastanawiam czy to była jego pora czy inna przyczyna
Pozdrawiam
Liście przemyte
A mam pytanko odnosnie nawożenia czy ktoś z Was nawoził SUBSTRALEM bo na etykiecie też są wymienione storczyki oprócz innych kwiatów. Czy lepiej kupić specjalny do storczyków???
Moja pistacja hm miała dwa kwiatki jeden juz zwiedł i sie zastanawiam czy to była jego pora czy inna przyczyna
Pozdrawiam
Moje storczyki
Moje storczyki
Czy storczyki mogą stać na parapecie na południowym oknie? Za oknem są drzewka ale nie przycieniają zbytnio... Pytam, bo podobno storczyki mają być w jasnych miejscach ale nie bezpośrednio na słońcu. W jakim miejscu więc polecalibyście mi go postawić, jeśli okna mam tylko na południe i jedno wąziutkie okienko na wschód. Wolałbym nie tam bo nie będzie go za bardzo widać, a szkoda by było takiego pięknego kwiatu ;)
Mogą stać na południowym oknie, z tym, że musi być możliwość ich cieniowania od maja do września, w dni kiedy słońce długo i mocno przypieka .krusz pisze:Czy storczyki mogą stać na parapecie na południowym oknie?
Jesienią, zimą i wczesną wiosną południowa wystawa może storczykom tylko pomagać szybciej zakwitnąć ponownie.
Dotyczy to większości storczyków ale dla porządku zapytam, czy w tym przypadku chodzi o Phalaenopsis? Bo już np. Sabotkowi byłoby na południowym parapecie za gorąco ...
Zawsze też należy pamiętać o podnoszeniu wilgotności powietrza wokół roślinki i dokładnym oglądaniu liści, czy się przypadkiem nie "przysmażają" .
Pozdrawiam,
Mysza