Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy w doniczce.
Rozpoznacie owocki ? Smak kwaśny jak u cytrynki Cytruski przypadkiem zdobyte w sklepie I jest pare pestek
Kumkwat
moja wygląda właśnie tak też od pestki wychodowana teraz leży na stole, daje jej teraz troche mniej tego słońca wielkiego staram się żeby miała ale jej nie przepaliło dobrze robie ?
Może spokojnie stać na parapecie, słońce jej nie spali pod warunkiem, że będzie miała wystarczająco dużo wody + odpowiednią wilgotność. A wilgotność można zwiększyć zraszaniem wodą rano/wieczorem (tak, żeby liście zdążyły wyschnąć zanim będzie na nie świecić słońce, które poparzyłoby mokre liście - woda działa jak soczewka). Oprócz tego można postawić obok cytrusa garnek z wodą, albo z wilgotnym np. piaskiem, drobnymi kamieniami. To też zwiększa wilgotność. A swoją drogą ładnego cytrusa wyhodowałeś.
Pozdrawiam, Marcin ;)
ok wielkie dzięki będę pamiętał o wilgotności dla mojego cytruska
dzięki !
dzięki !
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cytrusy w doniczce.
Witam,
2 lata temu zasadziłem z nasionek mandarynki . Nasiona wzeszły, rosną ładnie, zielone, rozkrzewiają się .
Mam kilka pytań w związku z nimi, szkoda mi ich stracić :
1) czy nie mają za ciasno, jest ich po 4 sztuki w doniczce- dwie doniczki 24 średnicy - 4 sztuki, ok 30 cm wysokie, oraz dłuższa doniczka 35 cm - 4 5 sztuk, ok 23 cm wysokie - w tym roku, już przesadzane.
2) zaczynają sie rozrastać - od głównej łodygi, odrastają już spore po dwie łodygi, powoli pojawiają się kolce-czy nie powinny być przycinane, jeśli tak to kiedy jak i co trzeba przycinać?
3)latem stają w słońcu na balkonie, zraszane wodą, ziemia dla cytrusów mieszana z normalną - zimą zawsze stały nad grzejnikiem na parapecie (ok 25 stopni), od południowej strony -słonecznie. Czy zima mogą stac od stony północnej, bez słońca i dalej w temp 25 stopni, czy powninny odpocząć po lecie.
4)to roślinki z pestek( jedna pestka kilka roślinek) czy nie urosna zbyt duże jak na domowe waruki, co zrobic , żeby nie były ogrodowymi olbrzymami i jak długo będą jeszcz rosnąć, aż zawitną i coś z nich będzie
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, przepraszam tez że ich tak dużo
mikello1984
2 lata temu zasadziłem z nasionek mandarynki . Nasiona wzeszły, rosną ładnie, zielone, rozkrzewiają się .
1) czy nie mają za ciasno, jest ich po 4 sztuki w doniczce- dwie doniczki 24 średnicy - 4 sztuki, ok 30 cm wysokie, oraz dłuższa doniczka 35 cm - 4 5 sztuk, ok 23 cm wysokie - w tym roku, już przesadzane.
2) zaczynają sie rozrastać - od głównej łodygi, odrastają już spore po dwie łodygi, powoli pojawiają się kolce-czy nie powinny być przycinane, jeśli tak to kiedy jak i co trzeba przycinać?
3)latem stają w słońcu na balkonie, zraszane wodą, ziemia dla cytrusów mieszana z normalną - zimą zawsze stały nad grzejnikiem na parapecie (ok 25 stopni), od południowej strony -słonecznie. Czy zima mogą stac od stony północnej, bez słońca i dalej w temp 25 stopni, czy powninny odpocząć po lecie.
4)to roślinki z pestek( jedna pestka kilka roślinek) czy nie urosna zbyt duże jak na domowe waruki, co zrobic , żeby nie były ogrodowymi olbrzymami i jak długo będą jeszcz rosnąć, aż zawitną i coś z nich będzie
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, przepraszam tez że ich tak dużo
mikello1984
- Nagini
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lip 2011, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to cytrynka mojej mamy, kwitnie jak szalona i zawsze trzeba obrywać kwiatki, żeby się za dużo owoców nie zawiązywało
A to aktualne owocki:
Uploaded with ImageShack.us
A to aktualne owocki:
Uploaded with ImageShack.us
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. ~~~Philip Otto Runge
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
piekne owocki cytrynki
- Nagini
Dziękuję
A jak jeszcze podrosną i się zrobią żółciutkie to będzie dopiero uciecha
A jak jeszcze podrosną i się zrobią żółciutkie to będzie dopiero uciecha
- BlackPearl
- Od: 7 lip 2011, o 10:26
a ta cytryna twojej mamy to z pestki ??
- Nagini
Niestety nie, ale co ciekawe najstarsze drzewko ma ponad 30 lat
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2011, o 15:01
czy ktoś coś na ten temat może?mikello1984 pisze:Witam,
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, przepraszam też że ich tak dużo
mikello1984
- BlackPearl
- Od: 7 lip 2011, o 10:26
linki nie pomogły chcesz więcej ??