Czym nawozić drzewka owocowe

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
westwe1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2011, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czym nawozić drzewka owocowe

Post »

Witam mam pytanie czym nawozić drzewka owocowe .
Mysłowice
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czym nawozić drzewka owocwe

Post »

a dużo masz tych drzewek? i jakie gatunki? chociaż pewnie i tak najlepiej się sprawdzi po prostu azofoska. Są w handlu nawozy "specjalne" dla drzewek owocowych, ale najlepsze opinie zbiera stara azofoska:) Jeśli masz kilka drzewek to Cię nie zrujnuje:) Pamiętaj że nawozimy z umiarem, zbyt duża ilość nawozu szkodzi. "Lepiej nie nawozić jak ma się nawieść za dużo" jak mawiał mój nauczyciel sadownictwa:)
Awatar użytkownika
Pogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2010, o 19:36

Post »

I weź pod uwagę czy chcesz mieć zdrowo czy dużo. :D
Piotr
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witam!
Dobrze jest wokół drzewka plytko by nie uszkodzić korzeni, przekopać glebę z dobrze rozłożonym obornikiem, na jesieni lub wczesną wiosną. Takie nawożenie trudno przedawkować, a przy okazji porawia strukturę gleby. A nawozy mineralne podane w zbyt dużej dawce mogą nawet młode drzewka "spalić". Ważne też żeby trawa i chwasty rosnące bezpośrednio pod drzewkami nie "podkradały" im składnikow pokarmowych i wody.
Pozdrawiam. romekp
11krzych

Post »

Witam.

Wczoraj (28 kwietnia) posadziłem drzewka owocowe. Wiem, że będą teraz na etapie ukorzeniania. Czy powinienem je nawozić ? Czym i od kiedy?

Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z nawożeniem nie spiesz się, za to wody im nie żałuj.
Waleria
11krzych

Post »

Walerko, takie błoto im zrobiłem przy sadzeniu, że w ogóle nie ma tam powietrza i korzenie są całkowicie oblepione. Tak mi poradził znajomy. Gdybym tak przepikował np. pomidory to by zdechły od razu (po potrzebują przewiewnej ziemi) ale drzewa pewnie mają inaczej.

Za jaki czas mogę nawozić? Myślę, że dwa-trzy tygodnie i podleję delikatnie czymś z azotem. Jakiś florowit czy bioton. Czy odradzasz ?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pani Szlązkiewicz pisze:..."Lepiej nie nawozić jak ma się nawieść za dużo" jak mawiał mój nauczyciel sadownictwa:)
Bardzo rozsądne i mądre zdanie... jeżeli chodzi o młode drzewka, po posadzeniu powinniśmy uzupełnić jedynie obowiązkowo azot... najczęściej robimy to doglebowo, w jednej lub dwóch dawkach, stosując saletrę amonową. Reszta składników jest uzależniona od zasobności gleby i aktualnego zapotrzebowania. Dobrym pomysłem są nawozy wieloskładnikowe (te tańsze, w stylu azofoski) lub nawożenie dolistne (florovit).
Pozdrawiam serdecznie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”