Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kapusta

Post »

Esmeralda, ale wspaniały wybór smakowitych kapustek ;:63 Ja posiałam dwie odmiany, jedną wczesną ale teraz nazwa wyleciała mi z głowy i Kamienną głowę. Ta pierwsza idzie jutro do gruntu, a druga jeszcze jest malutka, więc do czasu wsadzania pomidorów posiedzi sobie w tunelu :wink: Esmeraldko, ja wątek..? Z czym do ludzi :;230 , ale dziękuję, mimo wszystko fajnie wiedzieć , że ktoś chciałby go oglądać. ;:196
- może kiedyś.. :oops: :)
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

geeeg pisze:ktos wczesniej pytał jak zwalcza sie smietke, po wysadzeniu z rozsady podlewa sie srodkiem bi, nomolt lub busadin około 100ml pół szklanki pod rośline jak widzicie że roślina więdnie wyciągnijcie na korzeniach siedzą białe larwy podlewa sie zapobiegawczo, nieznam sie na kapustach polskich odmian nienadaja sie do uprawy wielkoobszarowej
:wit Geeeg a co myślisz o podlewaniu rozsady przed wysadzeniem w pole Confidorem, Reldanem, albo Bi?
Bo niektórzy twierdzą że to na 2 mc zabezpiecza..
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
geeeg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 kwie 2011, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sory za literówke Basudin:) Confidoru nie stosowałem, Reldan jak najbardziej może być, Stosuje Bi nie jest drogi zapobiegawczo podlewam (oprysk) rozsade 2-3 razy w czasie wzrostu w paletkach, mam około 100tysiecy sadzonek i mam taki sposób ze podpinam do opryskiwacza przy ciągniku, do jednej sekcji wąż i na koncu pistolet podobny jak przy myjce od Karchera, można tez mniejszy opryskiwacz np plecakowy ręczny zależy ile kto ma, rozsasde jak najbardziej można podlać przed wysadzeniem dawka środka troche większa. Wysadzam kapuste 10-15 maj i wtedy podlewam około pół szklanki pod rośline przez 7-8 lat nie spotkałem sie z nastepnym pokoleniem śmietki na korzeniu. Prawie zawsze pojawiała sie po wysadzeniu ale na 3 hektarach to prawie norma. Pózniej idą już opryski na wciorniastka i motylka :) dodaje troche ludwika na lepkość. Polecam odmiane Impala jeśli ktoś chce kapuste na zime albo przechowanie nierośnie duża około 3 kilo ale można przechowac np do maja spokojnie zieloną zaznaczam że jest twarda:). Nie uprawiam polskich odmian bo są po prostu dla pasjonatów:) Jakie odmiany to zależy jakie kto potrzebuje bo sa od 55 dniowych do ponad 160 dniowych i zależy o jakim kształcie kto potrzebuje okrągłe, płaskie itp. to tak sobie ustawia na polu, mozna sobie przegladnac katalogi na necie firm nasiennych bejo syngenta, seminis zaznaczam ze nasiona drogie około 100zł za opakowanie 2500nasion nie wiem czy maja nasiona dla działkowców co jeszcze jak będę na forum to pomoge
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

:wit Geeeg dzięki za odp.
Ja sadzę tylko wczesną kapustę Jetma (50 dni) Balbro lub Tucana (około 65) - łącznie max 20 000- ze śmietką w tej pierwszej nie mam problemu bo sadzę koniec marca, początek kwietnia podlewam rozsadę w wielodoniczkach Reldanem i jest spokój z tym że przez 40 dni siedzi ona pod włóknina. Natomiast gorzej jest z tą wysadzaną w połowie kwietnia bo muszę podlewać później w polu (ja podlewam fosa+wąż i jazda) :) a niektórzy twierdzą że wystarczy tylko rozsadę przed wysadzeniem (oszczędność pracy, czasu) - ja z własnego doświadczenia wiem że to często nie załatwia sprawy więc się pytam jakie są twoje spostrzeżenia.
A możesz polecić mi jakąś kapustę do przechowywania z tym że chciałbym zasadzić ją jak wczesna kapusta i kalafior zejdą mi z pola czyli tak mógłbym wejść z nią w pole połowa czerwca - musiała by mieć krótki okres wegetacji - szukałem po katalogach i nic nie ma (same z okresem weg. 140, 150), może ty jakąś odmianę znasz?
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
geeeg
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ja mam do przechowania impale(bejo) i ciliona(syngenta) nie ma raczej odmiany do przechowywania o krótkim okresie wegetacji te dwie spokojnie do maja wytrzymuja
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To z Was profesjonaliści :shock:
Ja się zasadzam na 300 główek i to mi się wydaje dużo :;230
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oddział jedzie na poligon kapuściany :wink:
Okazało się, że własna rozsada kapusty to dosyć łatwa sprawa - sieje się i rośnie, bez dmuchania, chuchania i innych zabiegów ;:63
U góry Kamienna Głowa, na dole włoska Vertus:

ObrazekObrazek
feniks83
100p
100p
Od: 22 lut 2011, o 23:39

Post »

gratuluje pieknej rosady.Ja w tym roku próbowałam pierwszy raz i nic z tego niewyszło pierwszy raz mi przerosły,drugim razem pilnowałam i popikowałam wpore kilka dni wyglądały normalnie (tak się cieszyłam)ale radość nie trwała długo wszystkie sadzonki mi wiedną w oczach -a na pewno nie mają za sucho.Więc niepozostaje mi nic innego jak znów kupic sadzonki :(
geeeg
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ale wiedna ci po posadzeniu do gruntu czy po pikowaniu do doniczki, nie ma sensu pikować taniej wychodzi kupić multipalete
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

feniks83 pisze:gratuluje pieknej rosady.Ja w tym roku próbowałam pierwszy raz i nic z tego niewyszło pierwszy raz mi przerosły,drugim razem pilnowałam i popikowałam wpore kilka dni wyglądały normalnie (tak się cieszyłam)ale radość nie trwała długo wszystkie sadzonki mi wiedną w oczach -a na pewno nie mają za sucho.Więc niepozostaje mi nic innego jak znów kupic sadzonki :(
Może to zgorzel? wyciągnij jedną roślinkę i obejrzyj dokładnie korzenie i łodygę. a ja po przepikowaniu podlewam Polyram na zgorzel.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

rafik_ptp pisze:(...) ja podlewam fosa+wąż i jazda) :)
Ziomal : fasa ( zbiornik , cysterna ..) a nie chyba fosa - zbiornik wodny dookoła zamku , no ale jak tam chcesz .. A podlewać przeciw śmietce trzeba niestety , jeszcze parę lat temu bardzo dobry był Diazol . Ale Reldan też dobry . Niektórzy nic nie podlewaja w czasie po wysadzeniu , i też jakoś żyją . Przy 10-20 larwach śmietki roślina w południe więdnie , ale raczej nie na tyle by paść ...
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

frant pisze: Ziomal : fasa ( zbiornik , cysterna ..) a nie chyba fosa - zbiornik wodny dookoła zamku ...
Racja. Ok, faktycznie to fasa, niestety fosy i zamku nie posiadam :wink:
frant pisze:Niektórzy nic nie podlewaja w czasie po wysadzeniu , i też jakoś żyją . Przy 10-20 larwach śmietki roślina w południe więdnie , ale raczej nie na tyle by paść ...
ale ja bym tak nie mógł patrzeć jak więdną więc ;:163 na śmietkę
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Czy można już wsadzić kapustę do gruntu?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”