Pałczycha kroplista(Sauromatum venosum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Palczycha

Post »

:D niedawno dostałam 6 bulw ( palczychy ) z zawiązkami kwiatów. Stały sobie na baczność w salonie przy oknie aby miały dość światła. Słyszałam o nieprzyjemnym zapachu ale w przypadku rozwinięcia się jednocześnie 6 kwiatów odór był gigantyczny ( zapach krowich kup zmieszanych z gnijącym mięsem wypełnił 50 metrowy salon i zaczął pełznąć do innych pokoi). Do salonu zleciało się stado "robaczywych" much i nie wiadomo skąd pojawiły się mrówki. Wszyscy domownicy wraz ze mną przeżyliśmy szok :;230

Wywędrowały na taras ( teraz pewnie one przeżyły szok termiczny ) :roll:

Co ciekawe - kwiatostan, ta wydłużona część była ciepła :?: wyraźnie wyczuwało się różnicę temperatury pomiędzy rożnymi częściami kwiatostanu. Teraz na tarasie mam zlot much różnej maści i koloru :oops:
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich czy ten kwiat na pierwszym planie to jest palczycha bo tata tupił sobie i mi cebulki i zapomniał nazwy. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu .
Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wgląda na palczychę ... :wink:
pozdrawiam
Edyta
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Ciekawie się zapowiada.

jarek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak wasze palczychy w ogrodzie ? u mnie niestety połowa poszła pod nóż a w zasadzie pod ostrze podkaszarki :cry: jak się zorientowałam co wycinam z trawa było już po ... ostała się jedna w doniczce i dwie na rabacie. Jestem mile zaskoczona wyglądem palczychy, jej przepiękny "panterkowy" wzór na pędzie kontrastuje z dość oryginalnymi zielonymi liśćmi. Moim zdaniem ciekawa roślina

Obrazek
pozdrawiam
Edyta
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po kwitnieniu często daje samosiew.

jarek
_fox_

Post »

U mnie natomiast z dwóch bulw było ok 15 małych bulwek /fi ok 2 cm/ które już rosną w doniczce.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wesoly pisze:Po kwitnieniu często daje samosiew.

jarek
To nie samosiew,ona puszcza rozłogi i tworzy bulwki w najdziwniejszych miejscach.Uciążliwy chwast
w namiocie.
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

Właśnie dostałem cebulki palczychy :) dopiero wypuszczają, mają małe kiełki :) są nieduże, czy trzeba je sadzić oddzielnie, czy można w jednej doniczce ( jest ich ok 20 , są malutkie) czy nie zapuźno wypuszczają?
_fox_

Post »

Myślę że nie zaszkodzi im wspólne mieszkanko :) tak po 10 szt w doniczkę
U mnie te rosną solo w doniczkach, ale bulwy fi 9 cm
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

Piękne mam nadzieję, że moje tak urosną :)
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Witam . Mam u siebie Palczychę od trzech lat . W tym roku wysadziłam ją w maju i jakie było moje zaskoczenie . Zakwitły dwie największe . Nie wiem czy się różnią od waszych ale zapach wcale nie był intensywny . Posadzone są od południowej strony w donicach wspólnie z młodymi . Zalewam je wodą i daję duże dawki nawozu , wydaje mi się że to lubią . Zobaczę jak będą reagować liście na takie słońce , ponieważ w cieniu w tym roku nie ma dla nich miejsca . Pozdrawiam
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapach palczychy jest uzależniony także od warunków pogodowych. Przyjmując, że intensywny zapach jest odczuwalny przez 2-3 dni to właśnie w tym okresie powinna być wysoka wilgotność a temperatura ciepła ale nie gorąca i sucha. Kiedy rok rocznie będziesz widziała kwitnienie palczychy wtedy sama ocenisz stopień nasilenia zapachu. Oczywiście bywa i tak, że każdy ma inne predyspozycje do jego odbierania. Palczycha rośnie dobrze na stanowisku słonecznym jednak jej idealne siedlisko jest takie aby w południe było zacienione.

jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”