Moje zielone hobby
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje zielone hobby
Mam taką samą kalatejkę. Na szczęście moja póki co rośnie pięknie.
Podejrzewam, że przyczyn chorowania Twojej może byc kilka. Może przesadzenie wywołało dodatkowy szok u roślinki.
Czy te listki usychały jej jeszcze przed przesadzeniem?
Takie objawy może wywołac zbyt niska wilgotnośc powietrza, ale również zbyt duża ilośc nawozu, albo twarda woda używana
do podlewania roślinki, albo obecnośc w wodzie fluorków, których kalatee nie tolerują.
Ja swoje kalatejki podlewam tylko przegotowaną wodą mimo, że u mnie woda nie jest twarda. Nie wiem, co jeszcze mogłabym
Ci doradzic.
Podejrzewam, że przyczyn chorowania Twojej może byc kilka. Może przesadzenie wywołało dodatkowy szok u roślinki.
Czy te listki usychały jej jeszcze przed przesadzeniem?
Takie objawy może wywołac zbyt niska wilgotnośc powietrza, ale również zbyt duża ilośc nawozu, albo twarda woda używana
do podlewania roślinki, albo obecnośc w wodzie fluorków, których kalatee nie tolerują.
Ja swoje kalatejki podlewam tylko przegotowaną wodą mimo, że u mnie woda nie jest twarda. Nie wiem, co jeszcze mogłabym
Ci doradzic.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
przymierzam do przywitania mojej i wyczytałam,że ona musi mieć zapewnioną dużą wilgotność powietrza.Chyba kropiłabym przynajmniej 2x dziennie.Miałam kłopot z moją zielono-srebrną kalateą.Stała na parapecie,w dobrym oświetleniu i marniała,listki jej stopniowo usychały.
Po moim zwiedzaniu Forum wywnioskowałam,że potrzebuje miejsca troszkę bardziej cienistego,mniej podlewać a więcej skrapiać - na razie działa.
Bardzo mi Twojej żal - ale trzymam kciuki
Po moim zwiedzaniu Forum wywnioskowałam,że potrzebuje miejsca troszkę bardziej cienistego,mniej podlewać a więcej skrapiać - na razie działa.
Bardzo mi Twojej żal - ale trzymam kciuki
Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
Zapraszam - Krystyna
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
To kwiaty niestety humorzaste starczy że mają za sucho i są zaraz zasuszane liście dlatego ja z nich zrezygnowałam
Hej
Pochwale się dzisiaj dziewiczym kwiatuszkiem fiolka nareszcie wiem jaki ma kolor!!!
I kawałek mojego balkonu po prostu patrząc na kwitnącego hibka nie mogłam się powstrzymać żeby nie pstryknąć zdjęcia
A tu moje świeże wczoraj posadzone petunie i smierdzielki a miedzy nimi widać młode nasturcje
A tutaj moje, wcale już nie takie małe granaciki
Pochwale się dzisiaj dziewiczym kwiatuszkiem fiolka nareszcie wiem jaki ma kolor!!!
I kawałek mojego balkonu po prostu patrząc na kwitnącego hibka nie mogłam się powstrzymać żeby nie pstryknąć zdjęcia
A tu moje świeże wczoraj posadzone petunie i smierdzielki a miedzy nimi widać młode nasturcje
A tutaj moje, wcale już nie takie małe granaciki
- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
hibiscus i petunie.
Za petuniami akurat nie przepadam,ale te mają fascynujący kolor.
Hibiscus ma urzekający kolor i kwiat też jest rewelacyjny.
Zawsze mi się podobały i chciałam je mieć - a mam tylko jednego.
Za petuniami akurat nie przepadam,ale te mają fascynujący kolor.
Hibiscus ma urzekający kolor i kwiat też jest rewelacyjny.
Zawsze mi się podobały i chciałam je mieć - a mam tylko jednego.
Rośliny Krystyny
Zapraszam - Krystyna
Zapraszam - Krystyna
Dla Balkonowców, a co do kalatei, to sama muszę o moją nówkę dbac,,,, ponoć zraszanie, zraszanie i jeszcze raz zraszanie,,,, i duże ograniczenie słońca,,,, Więc rano zraszam i zmieniam miejsce,,,, "w meblach" mam nadzieje będzie jej dobrze a jak nie to i płacz pozostanie,,,,
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Znam to radość, jaka nas rozpiera, kiedy w końcu zakwitnie fiołeczek Widzę, że na balkonie robi się kwieciście. Jeszcze tylko niech nasturcja śmignie do góry, a będziesz miała kolorowo
Dziękuje, dziękuje
Moj hibiskus z radości, ze zobaczył słońce postanowił się rozebrać (z liści ;)) i teraz świeci golizna... no ale za to wypościł cale mnóstwo pąków i zalążki nowych gałązek i liści wiec nie jest źle ;)
Gorzej jest z ardisia, bo ona zbzikowała i naraz stała się cieniolubna i delikatne słonce poparzyło jej liście prawie wszystkie no nic, zobaczę jak sytuacja się rozwinie najwyżej będę przycinać bardziej... radykalnie ;:5
Teraz z nieceirpliwoscia czekam, aż zakwitną wilce i nasturcje...
póki co dosadzam, przesadzam,dosadzam,przesadzam,dosadzam...
Moj hibiskus z radości, ze zobaczył słońce postanowił się rozebrać (z liści ;)) i teraz świeci golizna... no ale za to wypościł cale mnóstwo pąków i zalążki nowych gałązek i liści wiec nie jest źle ;)
Gorzej jest z ardisia, bo ona zbzikowała i naraz stała się cieniolubna i delikatne słonce poparzyło jej liście prawie wszystkie no nic, zobaczę jak sytuacja się rozwinie najwyżej będę przycinać bardziej... radykalnie ;:5
Teraz z nieceirpliwoscia czekam, aż zakwitną wilce i nasturcje...
póki co dosadzam, przesadzam,dosadzam,przesadzam,dosadzam...
ładnie wyglada Twój balkonik Magdo, a jak wszystko podrośnie będzie pięknie, granaty może już powinnaś poprzesadzać do osobnych doniczek i uczknąć czubeczki, aby się rozkrzewiały.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Balkonik super się prezentuje Fiołeczek śliczny kolorek
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.