Lewkonia
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lewkonia
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Justka
- 500p
Wystawiłam je na słoneczko i chyba za bardzo się opaliły listki lekko pozwijane, ale stożek wzrostu ok, więc mam nadzieję, że im to nie zaszkodziło zbytnio.
A jak Wasze lewkonie?
A jak Wasze lewkonie?
Jose Saramago
Jose Saramago
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje jeszcze małe, ale ładnie rosną. Od kilku dni na balkonie
Wysiałam lewkonie bardzo wcześnie - są więc całkiem spore, od dwóch tygodni trzymałam je na zewnątrz, a dziś poszły do gruntu...
Witam się! Moje lewkonie marnieją! Czy moze im szkodzić za duże słońce ( są na parapecie południowym). Chciałam je wysadzać za niedługo do gruntu, ale teraz nie wiem czy to dobry pomysł Usychają im listki i to jakby zahamowało wzrost Ktoś wie, co im może być?
- Justka
- 500p
Może słonko, moje po kąpieli słonecznej teztak miały też chętnie bym juz je do gruntu wysadziła. Teraz są cały czas na dworze, ale obawiam sie przymrozków. Czy moga im zaszkodzić?
Jose Saramago
Jose Saramago
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Wreszcie zakwitła mi pierwsza lewkonia letnia (Matthiola incana). W sumie nigdy wcześniej lewkonii na balkonie nie miałem, więc byłem podwójnie zaskoczony. Po pierwsze dlatego, że myślałem, iż jej kwiaty są o wiele mniejsze niż w rzeczywistości, a po drugie, dlatego, iż spodziewałem się raczej słodkiego, fiołkowo-?budyniowego? zapachu znanego mi z maciejki (Matthiola longipetala), niż takiego intensywnego, ostrego aromatu przywodzącego na myśl goździki ogrodowe (Diantus caryophyllus).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Justka
- 500p
LOKI cudowna lewkonia. Moje tez pięknie sie rozrastają i z nadzieja na piękny zapach - czekam niecierpliwie dodam.
Jose Saramago
Jose Saramago
Jest pewien sprytny sposóbfibi pisze:Także bardzo lubię lewkonie i sama hoduję sadzonki. Tegoroczne mają się dobrze i są już popikowane. Największy kłopot mam z odróżnieniem sadzonek z których będą kwiaty pełne i tych pojedyńczych. Dlatego sadzę sadzonki w gruncie nieco gęściej i po zakwitnięciu te pojedyńcze wyrzucam.
Tak wyglądały ubiegłoroczne, zakwitły w lipcu.
Po wsadzeniu sadzonek zacieniasz czarną folią i po kilku dniach już widać te jaśniejsze wydadzą kwiaty pełne a te ciemne sadzonki tylko tzw. pojedyncze Przy większej ilości sadzonek różnica jest widoczna.
Lub po skiełkowaniu siewek obniżyć temperaturę, do 6-8*C na kilka dni i ograniczyć długość dnia do 9 godzin, różnica w kolorze będzie widoczna.
- Locutus
- Kontakt:
Loki tu nie chodzi o kwiat całkowicie pojedyńczy ale prawidłowy kwiatostan powinien mieć ponad 20 cm wysokości , a są i takie które mają zalednie kilka cm, i na takie mówi się pojedyńcze.
- Locutus
- Kontakt:
Po lekturze angielskiej wikipedii ? gdzie nawet jest piękna fotka lewkonii o kwiatach pojedynczych (wyglądających zupełnie tak jak kwiaty innego popularnego gatunku lewkonii, jakim jest maciejka) ? dochodzę do wniosku, że jednak jak najbardziej są lewkonie o kwiatach pojedynczych. Muszą być, bo kwiaty pełne są całkowicie bezpłodne ? mają tylko mnóstwo płatków, ale zero pręcików i zero słupków. W wyniku długiej selekcji uzyskano szczepy lewkonii, które produkują połowę potomstwa o kwiatach pełnych (wynika to z tego, że ziarna pyłku zawierające allel kwiatów pojedynczych są niezdolne do wytworzenia łagiewki pyłkowej), ba ? są nawet szczepy dające większy odsetek potomstwa o kwiatach pełnych (zmniejszona przeżywalność roślin o kwiatach pojedynczych), niemniej jednak takie o kwiatach pojedynczych zawsze powinny się trafiać w każdej mieszance, zgodnie z prawidłami genetyki.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Justka
- 500p
Loki, dzięki za lekcje W takim razie ja też chcę pojedyncze, bo rozmiem, że wtedy mam jakiekolwiek szanse na samosiejki. A te pełne piękne, ale cóż chyba wybryk natury czy może bardziej ingerencji ludzi.
Pozdrawiam w oczekiwaniu na kwiaty lewkonii
Pozdrawiam w oczekiwaniu na kwiaty lewkonii
Jose Saramago
Jose Saramago