Zbyt wczesne kiełkowanie cebulek
Zbyt wczesne kiełkowanie cebulek
Z powodu łagodnej zimy moje cebulki żonkili, hiacyntów i krokusów juz zaczęły kiełkować. Co mam zrobic żeby nie zmarzły i dotrwały do wiosny?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W/w gatunki roślin pochodzą z naszej strefy klimatycznej i powinny dać sobie radę bez naszej pomocy. Jeżeli przyszłyby niskie temperatury i nie byłoby śniegu możesz nakryć kiełki stroiszem iglastym; często jednak dodatkowe okrywanie przynosi więcej szkody jak pożytku albowiem przyspiesza wzrost.
Proszę wpisz w swoim profilu lokalziację (chociaż region) będzie wtedy łatwiej Użytkownikom Forum doradzać Tobie w sprawach ogrodowych.
pozdrawiam Paweł
Proszę wpisz w swoim profilu lokalziację (chociaż region) będzie wtedy łatwiej Użytkownikom Forum doradzać Tobie w sprawach ogrodowych.
pozdrawiam Paweł
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolko przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=48 i przestaniesz się martwić
Pozdrawiam, Jagoda
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lis 2007, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
U mnie też już powychodziły wszystkie cebulkowe kwiaty wiosenne, ale to niepierwszy raz w zeszłym roku zima była podobna i było to samo. Mi się wydaje że rośliny wiedza co robią i one po prostu czują że już czas się pojawić bo zimy nie będzie. Może złapie mrozik ale to już nie będzie -30 stopni, a – 5,-10 to dla większości roślin wczesnowiosennych po prostu przymrozek. Dzisiaj rano byłem u siebie na działce i oglądałem rośliny które już wyszły a był w nocy przymrozek rośliny stuliły się a niektóre nawet schowały.
U mnie już kwitną przebiśniegi i ranniki to jest przedwiośnie i tak jak w zeszłym roku przyspieszone
U mnie też już powychodziły wszystkie cebulkowe kwiaty wiosenne, ale to niepierwszy raz w zeszłym roku zima była podobna i było to samo. Mi się wydaje że rośliny wiedza co robią i one po prostu czują że już czas się pojawić bo zimy nie będzie. Może złapie mrozik ale to już nie będzie -30 stopni, a – 5,-10 to dla większości roślin wczesnowiosennych po prostu przymrozek. Dzisiaj rano byłem u siebie na działce i oglądałem rośliny które już wyszły a był w nocy przymrozek rośliny stuliły się a niektóre nawet schowały.
U mnie już kwitną przebiśniegi i ranniki to jest przedwiośnie i tak jak w zeszłym roku przyspieszone
Pozdrawiam. Grzesiek.
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
A ja wsadziłam mnóstwo cebulek przebiśniegów i snieżników. Przebisniegi powinny już teoretycznie wyjść - i nic. Zeżarło je? Tak po prostu? A obok wychodzą tulipany - ich nie zeżarło? Ogólnie rzecz biorąc - nie przejmuję się tym, co wyłazi - co roku w lutym wyłazi, starożytni Celtowie uważali, że wiosna zaczyna się 2. lutego, w święto Yule - i wtedy siali pierwsze nasiona. W sumie może już czas pomyśleć, co by tu wysiać?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sty 2008, o 15:40
Mi już dawno wyszły przebiśniegi ale tylko liście, kwiatów na razie nie widać, tulipany i żonkile jeszcze siedzą w ziemi. Może za głęboko je zasadziłam. Pierwszy raz w życiu sadziłam rośliny cebulowe. Mam nadzieję, że chociaż parę sztuk zobaczę na wiosnę. Hiacynty też posadziłam i nie wychodzą w przeciwieństwie do krokusów i małych irysków.