Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
kristalon żółty NPK 13+40+13 a fosfor to chyba na kwitnienie...
Witam.
Mam plumerię ok.15 cm kupioną na allegro. Niestety nie mam pojęcia co dalej z nią zrobić.
Kupiłam ją gdyż bardzo podobają mi się jej kwiaty... Mam nadzieję że ktoś z forumowiczów powie mi co dalej robić, bo jestem kompletnie zielona w temacie.
Mam plumerię ok.15 cm kupioną na allegro. Niestety nie mam pojęcia co dalej z nią zrobić.
Kupiłam ją gdyż bardzo podobają mi się jej kwiaty... Mam nadzieję że ktoś z forumowiczów powie mi co dalej robić, bo jestem kompletnie zielona w temacie.
Witam.
Plumerię mam od ponad 3 lat, w tym roku otrzymałam gratisowo 5 nasion i znów wysiałam, wszystkie pięknie wzeszły.
Nasion moczyłam dobę w ciepłej wodzie w termosie, potem wsadziłam do ziemi, ale nie w całości tylko jednym końcem nasionka w ziemi a ten okrąglejszy ze skrzydełkiem sterczał nad ziemią, tak miałam w instrukcji wysiewu. Ziemia musi być stale wilgotna, ale nie mokra.
Kupuję u Verde.
Plumerię mam od ponad 3 lat, w tym roku otrzymałam gratisowo 5 nasion i znów wysiałam, wszystkie pięknie wzeszły.
Nasion moczyłam dobę w ciepłej wodzie w termosie, potem wsadziłam do ziemi, ale nie w całości tylko jednym końcem nasionka w ziemi a ten okrąglejszy ze skrzydełkiem sterczał nad ziemią, tak miałam w instrukcji wysiewu. Ziemia musi być stale wilgotna, ale nie mokra.
Kupuję u Verde.
Wyczytałam na zagranicznych stronach, że plumerie w ogóle potrzebują dużo fosforu, nawet w czasie, gdy nie kwitną.piotek_m pisze:kristalon żółty NPK 13+40+13 a fosfor to chyba na kwitnienie...
Możliwe, że kupiłyśmy roślinę na tej samej aukcji;) Moja druga jest trochę większa i robię tak: Postawiłam obie na parapecie, rano przenoszę je do sypialni (okno wychodzi na wschód, więc mają dużo słońca przez kilka godzin). Podlewam co tydzień duże drzewko, mniejsze częściej, tak, by ziemia zdążyła przeschnąć na wierzchu. Zacznę nawozić, nie wiem tylko, jak często. Starsza jest u mnie dwa tygodnie i szybko rośnie, nowa się oswaja.s_sabina pisze:Witam.
Mam plumerię ok.15 cm kupioną na allegrooo. Niestety nie mam pojęcia co dalej z nią zrobić.
No święta minęły bierzemy się do roboty. Moje plumcie przyszły jeszcze przed świętami. Siedzą sobie grzecznie w doniczkach i czekam na efekty. Zibi jak u Ciebie sprawy się mają? Pozdrawiam wszystkich
Zielono mi ...
Coś nasz topik zamilkł, nikt nic się nie chwali... To może ja zamówiłam drugi raz plumki i na razie mam taki oto efekt
Mam nadzieję, ze wytrwają. Z 5 wykiełkowały 2, reszta śpi.
Mam nadzieję, ze wytrwają. Z 5 wykiełkowały 2, reszta śpi.
Zielono mi ...
Wow nieźle Ci poszło, gratuluję A jak tam Twoje Płomienie Afryki? Trochę mnie podkusiłeś i kupiłam sobie nasionka. Ale coś mi nie poszło. Z 10 nasionek jedno tylko ładnie rośnie, nad dwoma chyba stawiam krzyżyk, reszta poszła do śmieci bo spleśniała. Chciałam dobrze i kupiłam te pojemniczki torfowe, żeby potem nie męczyć roślin z przesadzaniem. Niestety za dużo wilgoci i wlazła mega pleśń, więc przesadziłam je do zwykłych plastikowych kubeczków. Dla niektórych było już za późno
A powiedzcie mi co myślicie o wystawianiu wysiewek na słońce? Nie popali ich? Słońce już dość mocno daje...
A powiedzcie mi co myślicie o wystawianiu wysiewek na słońce? Nie popali ich? Słońce już dość mocno daje...
Zielono mi ...
Dzięki - również się cieszę, bo to moje pierwsze kwiatki z nasionsylwia28 pisze:Wow nieźle Ci poszło, gratuluję A jak tam Twoje Płomienie Afryki? ...
a co do Płomieni Afryki - to pomyliłaś mnie z Zibi ;)
Moje plumcie są na końcowym etapie zrzucania okrywy nasiennej, Chyba coś z tego będzie. Jak tylko zrzucą do końca wkleję zdjęcie. Coś tu ucichło, nikt nic nie pokazuje swoich piękności...
Zielono mi ...
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja tak sobie myślę, że jeśli moja nie zakwitnie w tym roku, to ją po prostu wyrzucę. Żadna z niej ozdoba jak nie kwitnie.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam Niestety , Płomienie Afryki skończyły w śmietniku , przegrałem nierówną walkę z ziemiórkami Teraz posadziłem drugi raz , a żeby uniknąć problemów kupiłem nasiona jeszcze na dwa wysiania , więc będę próbował do skutku Plumerie niestety też nie przetrwały Z wszystkich posadzonych wraz z nimi przetrwało tylko Adenium Abesum i Kaliesylwia28 pisze:No tak, pomyliłam nicki, są takie podobne ...
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r