Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 18:37

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

MagdaMisia pisze:Spróbuję dzisiaj poszukać w ogrodniczym nawozu NPK w stosunku wagowym 1:3:6 ;) bo chyba o to chodzi...
Witajcie
Ktoś, kiedyś na foum poradził by wiosną na ruszenie datur stosować nawóz z dużą zawartością
azotu -na masę zieloną a później nawóz z dużą zawartością fosforu -na zawiązywanie pąków
oraz potasu na kwiaty.Ja od lat stosuję wiosną azofoskę a potem by nie szło tylko w liście
/bujna zieleń a brak kwiatów / stosuję zwykły planton k nawóz do surfinii który ma
fosfor 9 + potas 24 .
Myślę że może choć trochę pomogłam.
pozdrawiam
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

adrianic pisze:Poszukaj przy głównym nerwie brązowych kropeczek - jeśli je znajdziesz to opryskaj vertimec-iem ale przynajmnie dwa razy.
Pierwszy raz opryskane, dzisiaj powtórzę, mam nadzieję, że pomoże
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sudyk pisze:Witajcie.
Ktoś, kiedyś na foum poradził by wiosną na ruszenie datur stosować nawóz z dużą zawartością
azotu -na masę zieloną a później nawóz z dużą zawartością fosforu -na zawiązywanie pąków
oraz potasu na kwiaty.Ja od lat stosuję wiosną azofoskę a potem by nie szło tylko w liście
/bujna zieleń a brak kwiatów / stosuję zwykły planton k nawóz do surfinii który ma
fosfor 9 + potas 24 .
Myślę że może choć trochę pomogłam.
pozdrawiam
Bardzo pomogłaś! :D Dziękuję :wit
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Dziś posadziłąm daturki w ogrodzie, bezpośrednio do gruntu, do specjalnie przygotowanej dla nich ziemi. Podlałam. Nie nawoziłam niczym, chyba nie tak od razu..?
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Zapowiadali -5* nie za wcześnie do gruntu ;:88
Ja na noc zabiera kwiatki z balkonu .
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
alenaa
100p
100p
Od: 15 sty 2006, o 22:01

Post »

Też mi się wydaje, że to za wcześnie. Zapowiadają tydzień z możliwymi przymrozkami.
Moje fuksje. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43084" onclick="window.open(this.href);return false;
Fuksje drzewka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=43167" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjęcia - https://picasaweb.google.com/115835795915338349385" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lorrie pisze:Dziś posadziłąm daturki w ogrodzie, bezpośrednio do gruntu, do specjalnie przygotowanej dla nich ziemi. Podlałam. Nie nawoziłam niczym, chyba nie tak od razu..?
Coś mi się wydaje, że za wcześnie. Zapowiadali, że ten tydzień będzie mroźny. Sama w sobotę wszystkie doniczkowce pochowałam do garażu. O tej porze roku bardzo łatwo o stratę roślin, pogoda płata figla i czasem jest zdradliwa, w dzień świeci słońce a w nocy przymrozek. Dopiero po 15 maja (Zośka) jest w miarę bezpiecznie :wink:
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Według prognozy dla mojego miasta tutaj: http://www.twojapogoda.pl/polska/kujaws ... /bydgoszcz
można będzie bezpiecznie przesadzić rośliny do ogrodu od wtorku po następnym weekendzie.
I ja tak zrobię, bo moja datura już nieco przyduża w salonie :roll:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Czy Wy dołujecie datury w ogrodzie z donicą ? Ja zawsze stawiałam na tarasie w zacisznym miejscu, ale trzeba było ją cieniować i podlewać dwa razy dziennie. Czy uprawa w gruncie jest łatwiejsza ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Myślę, że uprawa jest taka sama.
Ja zawsze wywiercam w donicy wiele otworów w dnie i w dolnej części boków i tak dołuję głęboko aż do jej górnej krawędzi.
Przy wyjmowaniu donicy jesienią niestety trzeba obciąć wystające korzenie - ale na przyszły sezon donica zostaje ta sama.
Chociaż :roll: może w tym roku spróbuję bezpośrednio do gruntu - a na dno dołka nasypię obornika granulowanego.
Mam nadzieję, że nie spali to korzeni datury.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Kupiłam dziś w końcu nawóz do datury - specjalnie dla niej. Zastanawiam się nad zastosowaniem w przyszłości nawozu tzw. jesiennego, z minimalną zawartością azotu, za to z przewagą fosforu i potasu. Kupiłabym taki dzisiaj gdyby nie to, że ważył bagatela 10 kg.
Ten mój posiada dawkowanie 1 łyżeczka do herbaty na 10 litrową donicę na tydzień.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Datura to żarłoczna roślina - ja wsypuję minimum 6g osmocote (5-6 miesięcy) na litr podłoża i dodatkowo codziennie nawożę z podlewaniem.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

A to moja dzisiejsza wiązanka kwiatów do dzbanka :)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”