Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta

Post »

markonix pisze:
Jolu dzisiaj na posadzonych w ogrodzie są już listki , więc jest nadzieja , ale po widoku tego korzenia zastanawiam się na co ...... :;230
Też się zastanawiam :;230 obok mam trochę bylin, miejscówkę na canny i tulipanowca.
Tak wiec przy kopaniu cann takie korzeniory nie mają widoków.
Ale to pancerna roślina, ciachnięcie korzenia nie powinno mieć dla niej różnicy :D
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

markonix pisze:manuel napisz ile lat miało .....
Jak to miało, ja wykopałem tylko jeden korzonek, paulownia rośnie sobie dalej w najlepsze.
Sadziłem około 10 lat temu.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

No to pięknie , może więc napisz coś więcej o tym drzewku.....jakiej jest wielkości ...może jakieś foto ?

patrząc na ten korzeń zastanawiam się nad tym czy warto denerwować się nad korzeniami sumaka :;230
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

markonix, foto mojej paulowni jest w tym wątku na 10 stronie
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic

Post »

Wszystkie moje paulownie mają już spore pąki. Ciekawe czy zaszkodzi im ten śnieg. Pada od kilku godzin. Nie ma to jak globalne ocieplenie...
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Stalewiak niby czytam i to ze zrozumieniem, ale my swoje a roślinki swoje ;:14 . Nie wiem może moja taka kapryśna jest. Dobrze, że czasu mi zabrakło i nie posadziłam jej jednak do gruntu, bo wczoraj musiałyśmy zwiewać do domu. Dzisiejszy atak zimy zniszczyłby moja paulownie na pewno ;:108 A tak ona się chociaż uchowa. Na razie na straty mogę spisać doszczętnie połamaną porzeczkę czarną i clematisa :oops:
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Przeczytałam cały wątek i wyjaśniło mi się, dlaczego moja paulownia (siana w hmm... już zapomniałam... 2009 ? może 2008 ? ) stoi w miejscu jak zaczarowana. Ma małą doniczkę :;230 W tej chwili to badylek około 25 cm, właśnie otworzyła pączki i pokazuje listki. Zimuje zawsze w nieogrzewanym domu, gdzie czasami mogło jej zejść delikatnie poniżej zera. Na dwór wystawiam w już lutym, bo tu zima taka jak kapryśna, polska wiosna. Do gruntu ją chcę dać, ale to najwcześniej w przyszłym roku (przez roboty budowane).
Czy będzie jej odpowiadała (w gruncie) gleba o pH 7,8 ? Stanowisko w pełnym słońcu od świtu do 16, raczej sucho. Jak u nich z podlewaniem, dużo lubią ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Jak myślicie, można już wsadzić paulownię do gruntu? Czy za zimno jeszcze?
P.S. Mieszkam w Rzeszowie, zimy u nas nie było (jak na Śląsku) ale dzisiaj jest tylko +9 stopni w cieniu.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Paulownia z reguły potrzebuje bardzo dużo wody ale zależy głównie od stanowiska. Po tym wczorajszym śniegu 90% moich paulowni wygląda na martwe...
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

Witam serdecznie! Dołączam do forum, ponieważ za kilka dni stanę się posiadaczem nasionek paulowni. Zbieram informacje na temat roślinki. Mój tata ma takie cudo na ogrodzie, ale w porównaniu do Waszych olbrzymów to tata hoduje jakiegoś kurdupla. Może ktoś zna przyczynę braku wzrostu u paulowni? Stoi w dobrze nasłonecznionym miejscu, mieszkamy we Wrocławiu, więc klimat łagodniejszy, zabezpieczona na zimę... Nie doczytałam na forum czym zasilacie Wasze cudeńka. Coś szczególnego czy zwykły nawóz do ogrodowych kwiatów? Aż boję się tacie pokazać zdjęcia z forum, bo się załamie :D
Pozdrawaim
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

kocurek pisze:Jak myślicie, można już wsadzić paulownię do gruntu? Czy za zimno jeszcze?
P.S. Mieszkam w Rzeszowie, zimy u nas nie było (jak na Śląsku) ale dzisiaj jest tylko +9 stopni w cieniu.
Jeszcze za zimno, jak temp. spadnie poniżej 0 to ją zetnie, liście od razu padną :( a jak młoda to lodyga też.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

u mnie w nocy było -2 , troszkę przykro jak na początek maja , nawet nie sprawdziłem co z liśćmi ;:223
agalw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2011, o 14:35

Post »

Witam, posiadam to wspaiałe drzewko już 3 sezon, mam nadzieję że w tym roku doczekam się jego kwiatów, bo na razie tylko liście i wysokość jest imponująca 4 m.
Przez przypadek udał mi się rozmnożyć drzewko. Obcięłam 2 grube gałęzie które wchodziły do sąsiada i po prostu wbiłam je w ziemię. Gałęzie puściły już całkiem spore liście.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”