Lagerstroemia indica-uprawa
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Lagerstroemia indica-uprawa
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w zimowaniu lagerstroemi (indica), jak ją uśpić i przechować do wiosny. Wzeszły mi na począdku marca, jak dotąd nie zakwitly choć mają od 30 do 60cm może popełniłam gdzieś błąd?
Dodam jeszcze że są zdrowe bez oznak jakichkolwiek chorób.
Dodam jeszcze że są zdrowe bez oznak jakichkolwiek chorób.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niewiele wiem o tej roślince. Musi ona zimować w pomieszczeniu w temp. 4-8 stopni. Kwitnie na pędach tegorocznych ,więc na początku wiosny przycina się starsze pędy. Byćmoże nie kwitnie w pierwszym roku uprawy?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Na opakowaniu pisało, że kwitną już w tym samym roku po 5-6 miesiącach od siewu!
Czy komuś zakwitła?
prócz mszyc nie miałam żadnego problemu.
tak wyglądały w czerwcu
A tu w sierpniu (są na pierwszym planie)
Czy komuś zakwitła?
prócz mszyc nie miałam żadnego problemu.
tak wyglądały w czerwcu
A tu w sierpniu (są na pierwszym planie)
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Lagerstromia indica-uprawa
Czy ktoś próbował hodować tę roślinę? Kupiłam w sprzedaży wysyłkowej 20 szt nasion. Wzeszło 15 szt , dwie ostatnie zapomniłaam podlać (nierówno wschodziły) i uschły ale i tak mam 13 roślin. Mają od 15 do 25 cm wysokości. Przesadzę je teraz do troszkę większych doniczek i nie wiem co dalej. Jak szybko rosną , jaka ziemia, jak formować.
Może ktoś z miłych forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tej materii, to bardzo proszę o informacje.
Może ktoś z miłych forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tej materii, to bardzo proszę o informacje.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kupiłam wiosna (chyba juz w kwietniu) sadzonkę o wysokości ok 20cm. i mamy lato a ona nadal ma 20 cm.
Kilkakrotnie już obeschły jej liście i zaczynała życie od nowa...
przyrostów dodatkowych jednak jej brak.
Aktualnie jest zielona i ma zdrewniały pęd ok 10cm od dołu.
Zauważyłam jedynie ,że jest bardzo wrażliwa na niedobór wody.
Mnie uprawia się ją wyjatkowo trudno.
Kilkakrotnie już obeschły jej liście i zaczynała życie od nowa...
przyrostów dodatkowych jednak jej brak.
Aktualnie jest zielona i ma zdrewniały pęd ok 10cm od dołu.
Zauważyłam jedynie ,że jest bardzo wrażliwa na niedobór wody.
Mnie uprawia się ją wyjatkowo trudno.
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Ja hoduje już drugi rok, przyrost tegoroczny to ok 20 cm. Stosuje ziemie uniwersalną ale sama szukam jakiś informacji na temat uprawy, jak na razie nie kwitną choć na opakowaniu pisało że, kwitną w pierwszym roku uprawy. Komu tu wierzyć? Czy komuś kwitła?
Formowałam na jesień gdy wszystkie liście opadły a trzymałam je na dworze do - 5 st c, potem przeniosłam do piwnicy i raz na miesiąc podlewałam( no tak aby nie przesuszyć ). Ponoć wytrzyma -15 st c.
Formowałam na jesień gdy wszystkie liście opadły a trzymałam je na dworze do - 5 st c, potem przeniosłam do piwnicy i raz na miesiąc podlewałam( no tak aby nie przesuszyć ). Ponoć wytrzyma -15 st c.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Minęło pół roku od mojego pierwszego postu w tym temacie. Może coś zmieniło i macie jakieś doświadczenia z uprawą lagerstromii indica?
Moje zimują na chłodnej werandzie, niektóre na parapecie okna- tam mają widniej, inne na stoliku pod oknem - tam trochę mniej światła. Nie zmieściły się wszystkie na parapecie.
Te, które stoją na stoliku, wypuszczają nowe bardzo blade pędy- chyba im cieplej, ale najpierw zrzuciły dużo listków. Wysokość mają różną od 20 cm do prawie 40 cm.
Podlewam je odrobinę, jak widzę, że im ziemia przesycha.
No to tyle.
Moje zimują na chłodnej werandzie, niektóre na parapecie okna- tam mają widniej, inne na stoliku pod oknem - tam trochę mniej światła. Nie zmieściły się wszystkie na parapecie.
Te, które stoją na stoliku, wypuszczają nowe bardzo blade pędy- chyba im cieplej, ale najpierw zrzuciły dużo listków. Wysokość mają różną od 20 cm do prawie 40 cm.
Podlewam je odrobinę, jak widzę, że im ziemia przesycha.
No to tyle.
Pozdrawiam. Małgorzata
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Ja zobacze czy mi coś z nich wyrośnie. Trzymam je w tą zime w chłodnej piwnicy czyli czasami temp. spada poniżej zera.
Może w ten sposób zmusze je do kwitnienia , bo w tym roku ani jednego pączka nie puściły
Może w ten sposób zmusze je do kwitnienia , bo w tym roku ani jednego pączka nie puściły
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Lagerstroemia indica
Ja je mam 3 rok, jak dotąd jeszcze mi nie zakwitły. Na jesień zostawiłam je na dworze by przemarzły ( tak do -7st C) bo ponoć kwitną na zeszłorocznych pędach zobaczymy. Jak była grożba spadku poniżej -10 st C przeniosłam do bardzo chłodnej piwnicy. Teraz zaczynają pędy odbijać.
A i dodam, że w ubiegłą zime były przechowywane w ciepłej piwnicy ok 12 st C i nie zakwitły.
A i dodam, że w ubiegłą zime były przechowywane w ciepłej piwnicy ok 12 st C i nie zakwitły.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
Zapytanie o lagerstromię
proszę o pomoc bardziej doświadczonych ogrodników! czy jest możliwe aby nasiona lagerstromii wzeszły po 2 tygodniach? co prawda zalałam je ciepłą wodą i trzymałam w termosie przez 2 dni, ale czytałąm, że wschodzą bardzo długo. A jeżeli to one to co mam dalej z nimi robić? pikować? raz czy częściej? prosze o odpowiedź