Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

To moje mizernoty, jakoś nie mam szczęścia w tym roku do pomidorów, nie wiem czemu tak rosną. Dziś dostały nowa ziemię i więcej miejsca, może im coś pomoże. Stoją na wschodnim parapecie:

Przed przesadzeniem:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

I po:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Pomidory mają pójść do gruntu, więc jeszcze trochę postoją na parapecie
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwszy raz w życiu wysiałem sobie pomidory i mam problem. Posiałem dwie odmiany, na jednej z nich pojawiły się jakieś żółte plamki. Ziemia ta sama, podlewam tą samą wodą a pomidorki z jednej odmiany są zdrowe, z drugiej wszystkie z plamkami. Co to może być ?

Obrazek

Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Mam poważne obawy, że pomidor jest zawirusowany. Wygląda to na mozaikę pomidora. Świadczą o tym i plamy i deformacja młodych liści.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

moim subiektywnym zdaniem to może być nieodpowiednie pH , lub brak składników, ale nie powiem dokładnie w brakach to nie jestem biegły :(
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przy niedoborze żelaza weteran owszem liście wierzchołkowe staja się jasne, nawet żółte ale na całej powierzchni liści a nie w formie plam . No i nie ulegają deformacji.

Pozdrawiam
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

A ja myślę że to efekty żerowania jakiegos szkodnika na najmłodszych liściach , po rozwinieciu tak to może wyglądać . Nie przędziorki , bardziej jakieś pluskwiaki - skoczkonogi . Warto sprawdzić i ew. prysnąć jakimś Karate , Decis ( 15-18*C ) itp.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

bardziej jakiś mangan , Fe chyba nie
wirozy tez wykluczyłbym , liście wtedy się trochę bardziej deformują i są drobniutkie , zazwyczaj
ale szkodnik , hmmm no tez może być :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli nie ma smugowatości na ogonkach lisciowych (na zdjęciu tego nie widać), to nie wirus. Obstawiam na zmienika, w zeszłym roku pierwszy raz w życiu pokancerował mi pomidory. Nie wszystkie odmiany mu smakują, więc z powodzeniem jedna odmiana może być czysta.

Pozdrawiam, kozula.
Lazy_Di
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2011, o 19:27

Post »

Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na temat traktowania pomidorów kwasem giberelinowym? Chodzi mi o stężenie tego kwasu aby otrzymać bezpestkowe pomidory. Pisałam już w odpowiednim temacie, ale widocznie jest opuszczony.
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

Dziękuję za podpowiedzi (złe pH i niedobór składników wykluczam, ta sama ziemia i nawóz a tylko jedna odm. choruje), sprawdziłem odmiany które posiałem. Maliniak - wszystkie zdrowe. Betalux - 95% z plamkami. Poszukałem w internecie i wirus mógłby pasować ale czemu Maliniak jest zdrowy, czy wirus mógł być już w nasionach ?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Lazy_Di ty trochę leniuch jesteś , poszukać się nie chce ??? tylko nie pisz że nie ma :P

ale ja Ci nie ułatwię życia :P
produkt zawiera :
Substancja czynna:kwas giberelinowy GA3 (związek z grupy laktonów) - 10%
1 saszetka to 2.5 g
robimy z tego roztwór rozpuszczając 2.5 g w 7.5 litra wody
powodzenia w liczeniu :P
aaa pomimo , że betokson jest wycofany to powinno się to stosować razem , nie wiem czy to bez betoksonu działa tak samo a to betokson daje bezpestkowe owoce , no ale mogę się mylić nie jestem specjalista z tego zakresu :D
SteniaN
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2011, o 18:38

Post »

A czym teraz w tym sezonie będzie można zapylać kwiaty pomidora,bo słyszałam że ten co był jest wycoany
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

manuel pisze:czy wirus mógł być już w nasionach ?
Zazwyczaj. Choć może być również wszczepiony. Wirusem żółtej mozaiki tytoniu można zarazić pomidor nawet od papierosa.
A czy oglądałeś wierzchołki tych pomidorów pod katem owadów ?. Zmieniki powinieneś dojrzeć gołym okiem .

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”