Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.

Post »

.Moje pomidorki pod folią rosną niby ładnie ale na razie jeszcze nie kwitną -mają już pąki,tylko czekam kiedy zaczną .Pomimo zimna i deszczu wietrze folię bo boje się szarej pleśni -a jak u Was z tym wietrzeniem ?Czy dodatkowo palicie świeczki w tunelu ? U mnie po ścianach spływają od wewnątrz kropelki wody ,sufit też jest w kropelkach może by tym ciepłym powietrzem ze świeczek osuszyć tunel ? ;:223 ;:223
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Post »

Witam. Dołączam się uprzejmie do forum :D
Zaczęłam przygodę z hodowlą pomidorków. Mam Black Krim i Green Zebra. Jeszcze w tym tygodniu wysadzę białe pomidorki. Oprócz tego wzięłam się za ogóreczki gruntowe. Czekam na rady co i jak.
http://img27.imageshack.us/i/zdjcie0708n.jpg/
http://img718.imageshack.us/i/zdjcie0707d.jpg/
http://img853.imageshack.us/i/zdjcie0706.jpg/

Co o tym sądzicie??
Trochę mi się przegrzały na słońcu, i trochę się niektóre podsuszyły ( ale jeszcze wtedy folii nie miałam)
Czy to nie jest żadna choroba???

Co sądzicie o spryskiwaniu pomidorków mlekiem???
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

[
O pomidorach przeczytaj wątek Nasiona pomidorów od kozuli, i o ogórkach te jest sporo w dziale warzywniczym.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Coś z tymi pomidorkami się dzieje? Dlaczego tak im żółkną liście? Ja swoje pikuje każdego do osobnego cylindra potem tylko rozpinam i z całą bryłą korzeniową wysadzam na pole i nigdy nie chorują.
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dzięki, właśnie o to mi chodzi !!! Dlaczego są takie??? Dziś oderwałam od nich te listki "nie bardzo", ale one mi żółkną (są wysuszone) bo je trzymałam w pełnym słońcu - nie miałam jeszcze wtedy folii. Jak tylko je wstawiłam do folii od razu odżyły - ale wiadomo - te wysuszone listki już nie odżyły... dlatego tak wyglądają... ale to nie jest jakaś choroba ???
mousefishyork
200p
200p

Post »

... A co do mieszkania w Anglii, to faktycznie pogoda jest rewelacyjna na uprawy. Co prawda pomidorki wysadzałam 1,5 miesiąca temu, więc nie wiem jak powinny wyglądać... może powinny być wyższe???
Nie znam się, więc dlatego wstawiłam zdjęcia... czy nie są chore? JAk dla mnie to je za bardzo opaliłam na słońcu...
Co dwa tygodnie karmie je troszkę potasem...
A czym karmić ogóreczki? Wysadziłam je 2 tygodnie temu (niecałe) i już są dwu centymetrowe, jestem z nich dumna :)
Co do ilości postów - dodam, że wczoraj miałam zły dzień, i przepraszam moderatora za ostre słowa, ale i tak te 10 postów to bez sensu jest i już :uszy
aborygen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2011, o 17:32

Post »

Niestety smutne wieści z Kansas City, dwa dni temu mieliśmy przymrozek- część w gruncie, cześć do sadzenia--- ale już zaczyna być cieplej.
Pomidory które miałem w gruncie( black Prince, black Krim,pasiasty, befsztykowy i stary niemiecki) -
na szczęście sadziłem w dwóch odległych rzędach-- każdy pomidor błyskawicznie o palikowałem (ca 70 cm jakkolwiek) i zarzuciłem podwójna folie , a na to stare koce.
Udało się!
powodzenia w walce z klimatem w Polsce i w Europie!
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

U mnie pomidory mają się dobrze( grzeję im w tunelu zniczami) ale ogórki mi podmarzły. Mimo to nie wyrzucam ich, poczekam i zobaczę. Ta noc była najzimniejsza. Mam nadzieję, że będzie coraz cieplej! :roll:
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Włączając się w wątek.. czy to że liście żółkna u dołu to dlatego że są przelane maja mało powietrza w tunelu czy im było za zimno. Mam kilka rodzajów pomidorów swoje wysiane maleńkie jeszcze są ok wieksze sadzonki postawione na stole maja zółte liście u spodu, natomiast duże sadzonki juz w ziemi też jakby troche zółkną ... :( Proszę o odpowiedź ja sie zabieram za pikowanie ogórków ;)
Pozdrawiam
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Ogorkow nie mozna pikowac, bo maja bardzo delikatny system korzeniowy, wysadza sie rozsade razem z bryla ziemi.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

no dobrze a co w momencie gdy sadzonek jest 4 lub 5 kolo siebie? Całość wsadzić do ziemi?
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Gosika_M pisze:no dobrze a co w momencie gdy sadzonek jest 4 lub 5 kolo siebie? Całość wsadzić do ziemi?
Albo całość wsadzić do ziemi albo pzerywać, tzn wyrzucić kilka dobrych egzemplarzy, albo jednak zdecydować się na pikowanie i zarizykować.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Żeby pikowanie ogórków się powiodło, temperatura podłoża nie może być niższa niż 21 stopni, lepiej jak jest wyższa. Nie zapewnisz takiej, nie pikuj. Pomidorom żółkną liście z wszystkich powodów które wymieniłaś. Ważniejsze jest co się dzieje na młodych liściach. Jeśli są prawidłowe, dolnymi teraz nie ma co się przejmować.

Pozdrowienia, kozula.
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

To ja sie dopytam jeszcze o ogoreczki.
Tez posialam,ale po dwa ziarenka do doniczki,pieknie wyszly nic im nie jest.
Jakie duze musza byc,aby juz poszly do gruntu?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”