Czy mogę tym prysnąć
Czy mogę tym prysnąć
witam wszystkich.Mam problem.pani w sklepie doradziła mi środek na chwasty w trawniku gold 450 ec.Na opakowaniu pisze ze jest to środek do zwalczania chwastów w pszenicy.Pryskać tym czy nie.Boję się że mi spali trawnik.I czy już można zwalczać chwasty.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chwasty nie tylko można, ale nawet należy zwalczać
Tego akurat środka nie znam osobiście, ale jeśli można używać w uprawach pszenicy, to chyba tym bardzie w trawniku. Jeśli boisz się użyć na całości, spróbuj na mniej eksponowanym kawałku, za kilka dni przekonasz się, czy działa, jak szybko, na co działa i w jaki sposób. To trochę jak z farbą do włosów, dobrze jest najpierw sprawdzić na skórze w zgięciu łokcia, czy nie dostaniemy uczulenia na jakiś z jej składników
Tego akurat środka nie znam osobiście, ale jeśli można używać w uprawach pszenicy, to chyba tym bardzie w trawniku. Jeśli boisz się użyć na całości, spróbuj na mniej eksponowanym kawałku, za kilka dni przekonasz się, czy działa, jak szybko, na co działa i w jaki sposób. To trochę jak z farbą do włosów, dobrze jest najpierw sprawdzić na skórze w zgięciu łokcia, czy nie dostaniemy uczulenia na jakiś z jej składników
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... em_id=3566
Tenśrodek wiele nie pomoże, nawet nie zabija chwastów. Powoduje jedynie zachamowanie ich wzostu i deformację na (chyba)kilkanaście dni- co wystarcza aby zboże je wyprzedziło we wzroście i "udusiło". W innych warunakch po tym czasie znów będą chwasty pięknie rosły. Na pewno nie zaszkodzi, ale lepiej podrzucić to zaprzyjaźnionemu rolnikowi.
Skutecznie chwasty dwuliścienne(a więc wszystko co nie jest trawą ani do trawy podobne) usunie Fernando. Poleca się też Mniszek czy Starane, ale to słabe, słabiutkie środki.
Tenśrodek wiele nie pomoże, nawet nie zabija chwastów. Powoduje jedynie zachamowanie ich wzostu i deformację na (chyba)kilkanaście dni- co wystarcza aby zboże je wyprzedziło we wzroście i "udusiło". W innych warunakch po tym czasie znów będą chwasty pięknie rosły. Na pewno nie zaszkodzi, ale lepiej podrzucić to zaprzyjaźnionemu rolnikowi.
Skutecznie chwasty dwuliścienne(a więc wszystko co nie jest trawą ani do trawy podobne) usunie Fernando. Poleca się też Mniszek czy Starane, ale to słabe, słabiutkie środki.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Dzięki wielkie ale już popryskałam tak to jest z doradami w sklepie,wypchają to co jest na stanie w sklepie.śmierdzi ten środek tak bardzo że nie można na ogrodzie wytrzymać.Obym się nie struła ,bo uparcie pryskałam myślałam że tak musi być.Za kilka dni poprawię ,fernandem,.Jak dobrze że jest to forum.
Na dwuliścienne stosuje Chwastox extra. Kosztuje grosze (1L coś koło 15PLN) a czyści trawnik rewelacyjny. Zmieszany z Roundup'em sieje spustoszenie we wszystkim co rośnie.
Tu link do Chwastox-u
http://www.zch.sarzyna.pl/sor/herbicydy ... 00_SL.html
Pozdrawiam
Michał
Tu link do Chwastox-u
http://www.zch.sarzyna.pl/sor/herbicydy ... 00_SL.html
Pozdrawiam
Michał
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy mogę tym prysnąć
Witam a czy ten środek CHWASTOX EXTRA zniszczy mi babki i mlecze w trawniku bo mam tego mnóstwo.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re:
maryann pisze:http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... em_id=3566
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj ŁUKASZU, przeczytaj mój artykuł z 19 maja ub, roku, jak ja robię opryskując trawę na swoim ogrodzie ( z godz.22.47 ).lukas93cs pisze:Witam a czy ten środek CHWASTOX EXTRA zniszczy mi babki i mlecze w trawniku bo mam tego mnóstwo.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polecam herbicyd Fernando to rolniczy środek do stosowania na łąki i pastwiska, doskonale niszczy dwuliścienne rośliny , również uciążliwe chwasty głębokokorzeniącę się i jest właśnie do stosowania w trawach, chwastoxy i inne do stosowania w zbożach często nie radzą sobie z wieloletnimi chwastami, bo takie zwykle w zbożach nie występują.