MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lut 2011, o 21:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
U mnie było podobnie, piękne słońce ale zimno i nie latały. Dzisiaj pewnie niewiele się zmieni.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
phrix - wieszaj śmiało, u mnie w zeszłym roku murarki wprowadziły się do naszykowanych rurek dopiero pod koniec maja, poza tym z rurek mogą skorzystać też inne gatunki dzikich pszczół
U mnie też od kilku dni nie wystawiają nosa na zewnątrz, a co ciekawe nie latały już dzień przed tym ochłodzeniem mimo ładnej pogody, chyba wyczuwały co się święci.
U mnie też od kilku dni nie wystawiają nosa na zewnątrz, a co ciekawe nie latały już dzień przed tym ochłodzeniem mimo ładnej pogody, chyba wyczuwały co się święci.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 8 lut 2011, o 21:41
13:01 - co to za czarne paskudztwo?Tomasz_PCH pisze: http://www.zdf.de/ZDFmediathek/#/beitra ... 3-Mai-2011
- tax-us
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie przy takiej temperaturze (10st.) latają tylko trzmiele i czasem jakaś porobnica się trafi. Jak trochę cieplej zaczyna latać pszczoła miodna a murarki od ok. 15st. C. i przy w miarę słonecznej pogodzie. Od tygodnia u mnie latały zaledwie przez kilka godzin. Samice siedzą w rurkach a samce częściowo w rurkach a częściowo gdzie popadnie, dwóch znalazłem w domu a jednego wypuszczałem z samochodu.
Niemcy mają chyba hopla na punkcie owadów, wystarczy wpisać w google np. Insekten hotel. Zresztą w innych krajach też robią więcej domków dla różnych owadów niż w Polsce.Dzisiejsze Wiadomości ZDF "Hotel dla owadów" minuta: 11:55-14:00
http://www.zdf.de/ZDFmediathek/#/beitra ... 3-Mai-2011
Pozdrawiam Krzysztof
- tax-us
Kolor całkiem normalny, jakieś dziwne guzki na tułowiu ale to może na zdjęciu tylko tak wyszło.Jakaś taka ciemna ta murarka?
Też się o swoje martwię po tej zimie.
Samce są różnych kolorów od rudych do prawie całkiem czarnych.
Ten, prawie jak Twój.
[/url]
Uploaded with ImageShack.us[/img]
Pozdrawiam Krzysztof
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
To jest chyba porobnica włochatka forma czarna, więcej tutaj - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2202010 ale nie jestem pewien na 100%.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- tax-us
Pawle, z całym szacunkiem, ale dlaczego domniemywasz, że to może być porobnica
Para ta, to typowi przedstawiciele murarki ogrodowej (Osmia rufa).
Między murarką a porobnicą różnica jest ogromna. Znacznie większa niż pomiędzy murarką a np. pszczołą miodną.
Decydującym w tym przypadku jest np. to, że samica na zdjęciu nie ma gęstych, długich włosków na goleniach jak to jest u każdej Anthophora.
Zdjęcie to zrobiłem w moim ogrodzie, jakieś 0,5 metra od pudełka z kokonami murarki.
Para ta, to typowi przedstawiciele murarki ogrodowej (Osmia rufa).
Między murarką a porobnicą różnica jest ogromna. Znacznie większa niż pomiędzy murarką a np. pszczołą miodną.
Decydującym w tym przypadku jest np. to, że samica na zdjęciu nie ma gęstych, długich włosków na goleniach jak to jest u każdej Anthophora.
Zdjęcie to zrobiłem w moim ogrodzie, jakieś 0,5 metra od pudełka z kokonami murarki.
Pozdrawiam Krzysztof
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
Super dzięki za info. Może faktycznie dotychczas samych rudzielców widziałam ;) Zawsze wydawały mi się jaśniejsze ;) Mam nadzieje, że i moje pochowały się przed zimnem ;)Kolor całkiem normalny, jakieś dziwne guzki na tułowiu ale to może na zdjęciu tylko tak wyszło.
Samce są różnych kolorów od rudych do prawie całkiem czarnych.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To zwykle osmia rufa , czarna wersja porobnicy wygląda tak: http://www.bwars.com/imagesbwars/Galler ... female.jpg
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
Witam,
Murarki nadal w rurkach siedzą ale za to takie coś zamieszkało chyba na stałe w czasie mrozów w jednej z rurek. I kręci się przy jedynej zamurowanej rurce. Pomóżcie proszę, co to może być za "osowate" cudo. Zostawić czy przegonić?
PS: Dzisiaj nawet szerszeń przymierzał się do trzciny ale coś za ciasno było chyba ;)
Murarki nadal w rurkach siedzą ale za to takie coś zamieszkało chyba na stałe w czasie mrozów w jednej z rurek. I kręci się przy jedynej zamurowanej rurce. Pomóżcie proszę, co to może być za "osowate" cudo. Zostawić czy przegonić?
PS: Dzisiaj nawet szerszeń przymierzał się do trzciny ale coś za ciasno było chyba ;)
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Chyba to samo zamieszkało u mnie w zeszłym sezonie w rurkach o średnicy 4 - 6 mm. Mam 4 takie zaklejone rurki, ale jak na razie nic się nie wygryzło.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2163890 przeczytaj post mój i Swagmana
A murarki od kilku dni kontynuują pracę, choć idzie im to znacznie wolniej niż przed ochłodzeniem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2163890 przeczytaj post mój i Swagmana
A murarki od kilku dni kontynuują pracę, choć idzie im to znacznie wolniej niż przed ochłodzeniem.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
Osy murarki??? Nie tak miało być... ;)
Dzięki za skrót. Ten wątek ma ponad 2 lata i 60 stron... Można zapomnieć co było 10 stron temu.
Dzięki za skrót. Ten wątek ma ponad 2 lata i 60 stron... Można zapomnieć co było 10 stron temu.