Ale najpiękniejsze widzę, bardzo dużo letnich lilii w twym ogrodzie, bardzo mnie się podobają, i jakie imponujące rozmiary. Ja także kocham wiejskie ogrody i o tej porze, poza tulipanami na razie nic nie kwitnie, bo narcyze już dawno przekwitły, ale poczekajcie jeszcze z miesiąc, wtedy to ja będę sie chwalił ogromna różnorodnością kwiatów. Mój ogród w 70% co roku składa się z kwiatów jednorocznych. Mam kilka ostróżek, jedna ma już wielość 70 cm, z zakwitnie dopiero w połowie czerwca, także może mieć 2 metry, jutro wkleję jakieś nowe zdjęcia z mojego ogrodu np lilie moje mają już 30-40 cm wysokości, jutro zobaczycie, że już są większe. Chyba od jutra zacznę wreszcie wysadzać aksamitki , pojutrze wysadzę dalie, cynie, w przyszłym tygodniu będę sadził ślazówkę i cosmosy(onętki) następnie mam jeszcze małą rudbekię dwubarwna, dziwaczka i astry. Ogród dopiero w czerwcu wszyscy zobaczą jak potrafi być kolorowy, bo na razie za wiele w nim nie kwitnie, u większości ogrody najpiękniejsze są w miesiącach czerwiec-sierpień u mnie również. Ja nie wysadzam ogromnej ilości tulipanów, czy narcyzów, bo bym wtedy nie miał gdzie sadzić jednorocznych i lilii, wolę aby ogród najpiękniej wyglądał w pełni sezonu.
A co do pogody jutro postaram się utworzyć mój wątek meteorologiczny, kto chce może wpisać tam swoją miejscowość wraz z województwem i będę starał się ostrzegać te osoby wg tego gdzie mieszkają przed różnymi niespodziankami pogodowymi, które mogłyby spowodować uszkodzenie roślin. Posiadam radary z IMGW opadów, także wiem np gdy utworzy się jakaś burza mogę nawet godzinę przed jej wystąpieniem określić tor jej poruszania się i miejscowości na jej drodze. A druga i trzecia dekada maja zapowiada się gorąca i bardzo burzowa. Na poprawę nastrojów powiem jeszcze, że w Szczecinku w sobotę niedzielę w pełni dnia będzie 20-22 stopnie, bez żadnych przymrozków nocnych, natomiast od wtorku czeka nas jeszcze większy powiew ciepła z południowego zachodu i temperatury wzrosną aż do +25 stopni, w okolicach przyszłego czwartku będzie już +27 stopni i tak coraz cieplej, pod koniec przyszłego tygodnia pojawi się majowy "upał",temp na zachodzie i w centrum kraju dobije do +27-29stopni, przejdą gwałtowne burze, po nich na zachodzie nieco się ochłodzi, do +21-24 stopni, a główna fala ciepła przesunie się na wschód i południe kraju, gdzie codziennie temp będą dochodzić do 28-30 stopni!