Begonie z nasion cz.1
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonie z nasion
Ja od czasu do czasu podlewam biohumusem. I myślę, że teraz będę je już zasilała regularnie. W końcu to mają być wypasione, a nie mizerotki
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Witam, moje begosie przed drugim pikowaniem. Siane 25.01.11. Pierwsze pikowanie 20.03.11. Zdjęcie robione 30.04.11. Zastanawiam się czy czekać z pikowaniem do 13-14. 05 bo wg kalendarza biodynamicznego wtedy powinienem przesadzić. A begonie zaczynają prawie wychodzić z pojemnika.
Pamiętajcie o ogrodach...
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Jeżeli chcesz czekać dwa tygodnie na kolejne pikowanie to kiedy zamierzasz wsadzić do gruntu / donic ( docelowe przeznaczenie ) ?. Wszystko przesunie się w czasie. Ja przez te dwa tygodnie zaczęłabym już je hartować, normalnie zasilać nawozami a za 2 tygodnie bym wsadziła do gruntu.
Jeżeli teraz przyhamujesz im wzrost przez hartowanie to później nie będą "dąsały się że im zimno" i szybko nadrobią stracony czas.
Jeżeli teraz przyhamujesz im wzrost przez hartowanie to później nie będą "dąsały się że im zimno" i szybko nadrobią stracony czas.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Justka
- 500p
Moje nie są wielkie, ale większość jest po drugim pikowaniu i oczuwiście cały czas na dworze. Teraz jak zapowiadają ochłodzenie to przeniosłam je w miejsce, gdzie chyba im nic nie grozi
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Są hartowane, a jakże na słoneczku i w temperaturze od 30 do 14 stopni. Zasilane substralem od miesiąca w odpowiednim stężeniu. Z wysadzeniem do gruntu to wcale się nie śpieszę i myślę że im też pośpiech nie służy. A dzisiaj i od kilku dni na parapeciku. Natomiast z pikowaniem to chyba jednak muszę przyśpieszyć, bo te większe begonie zaczynają dusić mniejsze.esony1 pisze:Jeżeli teraz przyhamujesz im wzrost przez hartowanie to później nie będą "dąsały się że im zimno" i szybko nadrobią stracony czas.
Pamiętajcie o ogrodach...
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
ja swoje popikowałam wczoraj, ale też mi się nie spieszy z wsadzeniem do gruntu. Wydaje mi się, że są one jeszcze za małe i nie dadzą rady. Z resztą i tak nie mam wyboru bo póki co nie mogę kopać i nie mam ich gdzie wsadzić a skoro i tak kwitną do jesieni to mogę chwilę jeszcze poczekać.
pozdrawiam Gocha
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje begonie bulwiaste wysiane 16.12.2010 r. już mocno się rozkrzewiły. Po początkowym szybkim wzroście liści, nastąpiło zastopowanie kosztem przyrostu łodygi na grubość. Roślinki zaczęły się krzewić. Oto stan na dziś:
Patrząc na te cuda nie mogę uwierzyć, że to co udaje się ogrodnikom, którzy w szklarniach stosując odpowiednie zabiegi hodują rośliny, potrafię i ja osiągnąć. A pełny zachwyt będzie jak begonie zakwitną.
Nie uwierzycie, ale na tych maleństwach już są pąki kwiatowe
Patrząc na te cuda nie mogę uwierzyć, że to co udaje się ogrodnikom, którzy w szklarniach stosując odpowiednie zabiegi hodują rośliny, potrafię i ja osiągnąć. A pełny zachwyt będzie jak begonie zakwitną.
Nie uwierzycie, ale na tych maleństwach już są pąki kwiatowe
Tomek
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
zelwi, nie miałam pojęcia że begonie bulwiaste można wysiewać i to z takim wspaniałym skutkiem.
Jeśli to nie tajemnica to skąd miałeś nasionka?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- gorzka
- 100p
nasiona to choćby w pnosie można kupić. patrząc na efekty zenona i na moje maleństwa w przyszłym roku posieje raczej bulwiaste
pozdrawiam Gocha
- Justka
- 500p
Oj begaonia stale kwitnąca i umnie to miniaturka w porównaniu z tym co powyżej, ale zastanawiam się czy będę miała taką determinację, zeby już w grudniu siać
Jose Saramago
Jose Saramago
- gorzka
- 100p
ale czy ja dobrze rozumiem ze po pierwszym roku bulwiaste wytworzą bulwy, które na zimę wykopiemy i schowamy do piwnicy i bedą wieloletnie? czy to nie tak?
pozdrawiam Gocha
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem na aukcji. Są z firmy Torseed.elik_49 pisze:zelwi, nie miałam pojęcia że begonie bulwiaste można wysiewać i to z takim wspaniałym skutkiem.
Były doświetlane świetlówką zimą, ale potem przestałem i trochę wolniej rosły. Minimalna długość dnia to dla nich 13 godzin, żeby szybko rosły i zakwitły. Nawozić należy nawozem wieloskładnikowym. Nawożenie azotem powoduje bujny wzrost, lecz słabe kwitnienie.
Tomek