Drzewa i krzewy owocowe wiosną.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przymrozki majowe
Truskawek w Wielkopolsce nie będzie wcale. Nieokrywane mają przemarznięte zarówno kwiaty (czarne środki) jak i małe pąki kwiatowe.
Mówili, że ostatni taki mróz był ponad 50 lat temu...
Dzisiaj w Poznaniu było jeszcze -5 st. przy gruncie.
Mówili, że ostatni taki mróz był ponad 50 lat temu...
Dzisiaj w Poznaniu było jeszcze -5 st. przy gruncie.
Tomek
Witam serdecznie.
Dziwnie to zabrzmi, ale prawie się popłakałem parę dni temu. Z roku na rok robię około 70 litrów pysznego wina z winogron. Mam naprawdę świetną odmianę winogron, choć nie mam pojęcia jak się nazywają. Z przykrością powiem, że oprócz podcinania pare lat temu nic z nimi nie robiłem i wdziecznie mi służyły.
Niestety, minusowe temperatury spowodowały, że małe gronka opadły, liście zwiędły, a ja jestem załamany.
Samo drzewko oczywiście żyje, ale co mam teraz zrobić, czy można coś zrobić? Podciąć, coś popryskać, cokolwiek?:)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Marcin
Dziwnie to zabrzmi, ale prawie się popłakałem parę dni temu. Z roku na rok robię około 70 litrów pysznego wina z winogron. Mam naprawdę świetną odmianę winogron, choć nie mam pojęcia jak się nazywają. Z przykrością powiem, że oprócz podcinania pare lat temu nic z nimi nie robiłem i wdziecznie mi służyły.
Niestety, minusowe temperatury spowodowały, że małe gronka opadły, liście zwiędły, a ja jestem załamany.
Samo drzewko oczywiście żyje, ale co mam teraz zrobić, czy można coś zrobić? Podciąć, coś popryskać, cokolwiek?:)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Marcin
- zelwi
- 500p
Liści już nie ma więc nie ma czego pryskać. Ja bym dał nawozu jak zaczną wypuszczać nowe latorośle, żeby wzmocnić krzewy.
Tomek
Dziękuję, czyli nic nie podcinać?Nazwa nawozu? Całkowicie nie znam się na roślinkach.
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Kontakt:
Można też podlac roztworem florovitu-to dobry wieloskładnikowy nawóz,a niedrogi,pobierany przez korzenie i części naziemne.
Można też teraz niczym nie podlewać i nie podsypywać - i to by było, wg. mnie, najlepsze rozwiązanie. Winorośl i tak oberwała i lepiej jej nie stresować dodatkowo zmieniając nagle warunki w glebie. I tak, zanim nie zacznie odbudowywać pędów, nie potrzebuje wiele.
Natomiast gdy zacznie wypuszczać nowe liście dobrze byłoby opryskać po tych nowych przyrostach preparatem Asahi SL - to stymulator wzrostu przeznaczony właśnie (między innymi) do stosowania w takich sytuacjach. Pomoże krzewom odbudować się po uszkodzeniach mrozowych. Oczywiście plonu raczej nie będzie (chyba, że jest to jedna z nielicznych odmian zdolnych do zawiązywania kwiatostanów na latoroślach z pąków zapasowych a jesień będzie ciepła). Dokarmić krzew oczywiście można - gdy wejdzie w fazę intensywniejszego wzrostu (czyli będzie miał po 3-5 litsków na pędach)- z nawozów mineralnych mozna zastosować takie ze stosunkowo niską zawartością azotu, ale z większą potasu, magnezem i borem- może być azofoska, polimag S. Można tez użyć gnojowicy z pokrzyw do podlania krzewów a w połowie lata zasilić siarczanem potasowym, który pomoże latoroślom zdrewnieć przed zimą.
Te zwiędłe pędy same opadna jak obeschną i wypchną je nowe. Wówczas dobrze byłoby je wygrabić spod krzewu.
Życzę szybkiej regeneracji - Darek
Natomiast gdy zacznie wypuszczać nowe liście dobrze byłoby opryskać po tych nowych przyrostach preparatem Asahi SL - to stymulator wzrostu przeznaczony właśnie (między innymi) do stosowania w takich sytuacjach. Pomoże krzewom odbudować się po uszkodzeniach mrozowych. Oczywiście plonu raczej nie będzie (chyba, że jest to jedna z nielicznych odmian zdolnych do zawiązywania kwiatostanów na latoroślach z pąków zapasowych a jesień będzie ciepła). Dokarmić krzew oczywiście można - gdy wejdzie w fazę intensywniejszego wzrostu (czyli będzie miał po 3-5 litsków na pędach)- z nawozów mineralnych mozna zastosować takie ze stosunkowo niską zawartością azotu, ale z większą potasu, magnezem i borem- może być azofoska, polimag S. Można tez użyć gnojowicy z pokrzyw do podlania krzewów a w połowie lata zasilić siarczanem potasowym, który pomoże latoroślom zdrewnieć przed zimą.
Te zwiędłe pędy same opadna jak obeschną i wypchną je nowe. Wówczas dobrze byłoby je wygrabić spod krzewu.
Życzę szybkiej regeneracji - Darek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tikanes , wiem co czujesz tracąc plon , ale pytasz co robić teraz z rośliną ...Z naszego punktu widzenia wydarzył się dramat , ale z punktu widzenia winorośli praktycznie nie stało się nic strasznie złego . Zmarzły tylko pędy tegoroczne , a drewno stare jest żywe i jest potężny zdrowy system korzeniowy : tam roślina ma ogromne zapasy na kataklizmy 100razy większe . Są pąki zapasowe , są pąki spiące : z nich rośliny szybko odbudują części zielone krzewu . Tym bardziej ,że nie będą obciążone plonem . Zasilic trochę oczywiście można np. Azofoską , ale w żadnym wypadku saletrą amonową . To nie jest nawóz dla winiarzy . Nie raz kupujesz wczesne ogórki na małosolne i one nie zakiszają się ,tylko wstrętnie gniją - to efekt sypania najprymitywniejszymi nawozami ,takimi właśnie jak amonówa . Chcesz pić dobre wino to używaj dobrych nawozów , najlepiej naturalnych -obornik , kompost . I też z umiarkowaniem ...
Czy mógłbyś napisać jakie odmiany mają taką zdolność?DarekRz pisze:jedna z nielicznych odmian zdolnych do zawiązywania kwiatostanów na latoroślach z pąków zapasowych
Pozdrawiam
mm
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Czy drodzy forumowicze macie jakieś drzewka do wymiany? Jeśli tak to jakie?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- zelwi
- 500p
Ja bym miał zawiązki do wymiany ;) Kto podrzuci kilkaset zawiązków śliwek
Tomek
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drzewka żyją, gdyby i one padały od przymrozków to ja nie wiem..
Zauważyłem, że ten przymrozek nie wszędzie atakował z tą samą siłą. Drzewa wiśni i czereśni, które mam poza ogrodzeniem od strony północno wschodniej są kompletnie spustoszone, zawiazki czarne. Te rosnące w podwórku mają zawiazki osmalone, ale część jest zielona. Co oczywiście nie daje pewnosci, że nie opadną za jakiś czas
Zauważyłem, że ten przymrozek nie wszędzie atakował z tą samą siłą. Drzewa wiśni i czereśni, które mam poza ogrodzeniem od strony północno wschodniej są kompletnie spustoszone, zawiazki czarne. Te rosnące w podwórku mają zawiazki osmalone, ale część jest zielona. Co oczywiście nie daje pewnosci, że nie opadną za jakiś czas
Pozdrawiam, Maciek.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Wiesz, nie wiem, może się zdażyć, ze przy przymrozku -7 stopni drzewka po prostu padną
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie