Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Prawdę mówiąc, niespecjalnie się przejmuję
Kupuję ziemię do wysiewu, wysiewam, potem pikuję i rozdaję, a co zostanie- sadzę
Nasiona też kupuję. Przez ostatnie dwie zimy przechowałam sadzonki pełnych niecierpków-teraz (ostatnie niezdeptane przez koty ) zaczynają kwitnąć. Niecierpki sadzonkują się świetnie (a nasion pełnych nie widziałam).

- Lineczka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2011, o 21:58
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
[quote="kffiatek"]Niedługo zaczyna się nowy sezon, wrzucam zatem zdjęcia moich zeszłorocznych niecierpków balsamina, które z chudych badylków zmieniły się w kolorową dżunglę
Tak, żeby powspominać cieplejsze czasy :
Przepiękne! Mam pytanko... to moj 1-szy post wiec na pocztąku witam serdecznie wszystkich, których podczytuje, bo jestem poczatkująca ogordniczka, tak mnie wzieło w tym roku żeby ukwiecic sobie balkon po remoncie, mam juz własnoręcznie wyhodowane krzaki pomidorów, potem zakupione w Primaflorze pelargonie i niecierpki nowogwinejskie, 3 donice begonii kaskadowych posadzonych w koniec lutego
tak sobie eksperymentuje
balkon mam wschodni, słonce znika o 11-12 i jest juz cień i chłodek, więc niecierpkom w to graj.
Moje pytanie do Ciebie- wysiałam niecierpki balsamina, odmiane kameliową, o dużych, pełnych kwiatach (Lokiemu takie wyrosły swego czasu bodajze jedne czy dwa, nazwal je mutantami ;) tu jest link do moich nasion http://www.top-decor.pl/produkt/niecierpek-balsamina i ze 100 nasion mam około 75 duzych juz siewek i rosną jak dzikie, posiałam je 5 kwietnia. Część wydałam, częśc zostawiam sobie, powiedzmy okolo 30 sztuk. I patrze na Twoj balkon Kffiatek i widze ze masz te niecierpki balsamina w donicach i korytkach. Ile sztuk wsadzalas i do jakich pojemnikow, skrzynek donic o jakim rozmiarze? Kupilam dzisiaj 3 okragłe donice o srednicy 30 cm, dosc glebokie, na moje oko beda okolo 6 litrow. Ile niecierpkow balsamina moge w nich posadzic (zamierzam wsadzac je docelowo w drugiej polowie maja). 7 sztuk? doradz mi proszę... Chcialabym miec ładny efekt na balkonie, żeby było kwieciście i donica ładnie porośnięta i ukwiecona!

Przepiękne! Mam pytanko... to moj 1-szy post wiec na pocztąku witam serdecznie wszystkich, których podczytuje, bo jestem poczatkująca ogordniczka, tak mnie wzieło w tym roku żeby ukwiecic sobie balkon po remoncie, mam juz własnoręcznie wyhodowane krzaki pomidorów, potem zakupione w Primaflorze pelargonie i niecierpki nowogwinejskie, 3 donice begonii kaskadowych posadzonych w koniec lutego

Moje pytanie do Ciebie- wysiałam niecierpki balsamina, odmiane kameliową, o dużych, pełnych kwiatach (Lokiemu takie wyrosły swego czasu bodajze jedne czy dwa, nazwal je mutantami ;) tu jest link do moich nasion http://www.top-decor.pl/produkt/niecierpek-balsamina i ze 100 nasion mam około 75 duzych juz siewek i rosną jak dzikie, posiałam je 5 kwietnia. Część wydałam, częśc zostawiam sobie, powiedzmy okolo 30 sztuk. I patrze na Twoj balkon Kffiatek i widze ze masz te niecierpki balsamina w donicach i korytkach. Ile sztuk wsadzalas i do jakich pojemnikow, skrzynek donic o jakim rozmiarze? Kupilam dzisiaj 3 okragłe donice o srednicy 30 cm, dosc glebokie, na moje oko beda okolo 6 litrow. Ile niecierpkow balsamina moge w nich posadzic (zamierzam wsadzac je docelowo w drugiej polowie maja). 7 sztuk? doradz mi proszę... Chcialabym miec ładny efekt na balkonie, żeby było kwieciście i donica ładnie porośnięta i ukwiecona!

Piękne niecierpki posiałaś
Według mnie rośliny jednoroczne balkonowe można sadzić gęsto, nie będą potrzebowały dużej donicy na lata. Do takich donic jak opisałaś posadziłabym nawet i 9 sztuk. Sama już nie pamiętam po ile sadziłam ale wydaje mi się że minimum 5 sztuk do najmniejszego korytka czyli 40cm. A potem mialam ich tyle że dosadzałam po sztuce gdzie popadnie ;)
Koniecznie pochwal się zdjęciami kiedy zakwitną!

Koniecznie pochwal się zdjęciami kiedy zakwitną!
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Nazwałem je mutantami i nawet się nie myliłem ? bo wszakże wszelkie odmiany o kwiatach pełnych z genetycznego punktu widzenia są mutantami ? zazwyczaj genu AG (od ?agamous?). ;)
Zresztą one były jeszcze dziwniejsze ? bo później wytwarzały już normalne pojedyncze kwiaty. Chyba jakieś mutanty termowrażliwe ? coś na podobnej zasadzie jak powojnik Piilu.
Powiem tylko, że ja siałem bezpośrednio do najzwyklejszych skrzynek balkonowych ? i na przestrzeni mniej-więcej 25 cm / 15 cm (głębokość 15 cm) rosło mi ich ze trzydzieści.
Pozdrawiam!
LOKI
Zresztą one były jeszcze dziwniejsze ? bo później wytwarzały już normalne pojedyncze kwiaty. Chyba jakieś mutanty termowrażliwe ? coś na podobnej zasadzie jak powojnik Piilu.
Powiem tylko, że ja siałem bezpośrednio do najzwyklejszych skrzynek balkonowych ? i na przestrzeni mniej-więcej 25 cm / 15 cm (głębokość 15 cm) rosło mi ich ze trzydzieści.
Pozdrawiam!
LOKI
- Lineczka
- 0p - Nowonarodzony
dziękuję Wam za rady i podpowiedzi!! czyli zdecydowałam, wsadze po 10 do tych donic
juz sie nie moge doczekac, i oczywiście jak będą kwitną to pokaże zdjęcia, na razie maja okolo 10-12 cm wielkości ;)

Chciałam sie zapytać ile sadzonek niecierpka powinnam wsadzić do doniczki 80 cm długości żeby wiadomo było że w doniczce są kwiaty a nie ziemia
. Z góry dziękuję

- Lineczka
- 0p - Nowonarodzony
Ja wsadziłam po 3 niecierpki nowogwinjeskie do skrzynki 60 cm
A jak się rozrosły to było ich bardzo dużo. Chciałabym żeby po rozrośnięciu zasłoniły doniczkę dlatego też myślałam że do "80" wsadzę 6/7 sadzonek.Wiem ,że jak się uprę to da się wsadziś nawet 10
ale w granicach rozsądku i nie przesadzając czy to nie jest za dużo.

- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko zależy od stosowanej odżywki , te dziesięć niecierpków musisz jakoś wykarmić

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
A jaka jest najlepsza- do roślin kwitnących czy balkonowych - a może to jedno i to samo i jeszcze jakiej firmy używacie i możecie z doświadczenia polecić do tego typu kwiatków tzn niecierpek na balkonie

Poczytaj o niecierpkach, one nie lubią nawożenia, szczególnie po posadzeniu i nawozów wolnodziałających typu Osmocote.Najlepiej gdy już będa dobrze ukorzenione podlewać od czasu do czasu słabym rozcieńczanym w wodzie.
Ja sadzę niecierpki do ziemi, którą używa się do wysiewu i pikowania, gdyż zawiera mało nawozu na start, a w lecie podlewam jakimś płynnym, ale o połowę słabszym niż zalecają na opakowaniu.
Ja sadzę niecierpki do ziemi, którą używa się do wysiewu i pikowania, gdyż zawiera mało nawozu na start, a w lecie podlewam jakimś płynnym, ale o połowę słabszym niż zalecają na opakowaniu.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.