Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Owszem,z tym ze to wiaderko powinno mieć dziurki bo jak nie, to nam się rozsada w dzień ugotuje żywcem.. Chyba, że to będzie ściągane codziennie i zakładane na noc.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak na ocieplenie przy tej niedyniowej pogodzie :/
Spójrzcie jak ładnie "zaowocowało" drzewko, w banana i triamble
http://www.flickr.com/photos/radavis/22 ... hotostream
Spójrzcie jak ładnie "zaowocowało" drzewko, w banana i triamble
http://www.flickr.com/photos/radavis/22 ... hotostream
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
A więc jednak są pnące! Opisy mówiące, że płożące, kłamią
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kiedy wysadzacie dynie, cukinie?
Miałam zamiar wysadzić koło 20.V. Jak myślicie czy dadzą radę jak wysadzę w najbliższych dniach?
Zapowiadają ciepło. Ile dyniowate potrzebują minimum temperaturowego?
Kusi mnie żeby posadzić sadzonki.
Miałam zamiar wysadzić koło 20.V. Jak myślicie czy dadzą radę jak wysadzę w najbliższych dniach?
No właśnie też się zastanawiałam, bo moje dynie i cukinie się już proszą o wysadzenie .suzana pisze:Kiedy wysadzacie dynie, cukinie?
I tak myślę, że jeśli na dwa tygodnie zapowiadają ciepło, no to chyba można by było... Korci mnie bardzo .
Kasencja i suzana
A ile Wy tych cukinii i dyni sadzicie ?. Jeżeli po kilka krzaczków, to można śmiało wysadzić. W razie czego można je okryć czymkolwiek bez problemu. Przy większej ilości, byłby problem. Ja właśnie dziś mam w planie wysadzenie 9 krzaczków cukinii/ 3 razy po 3 roślinki gniazdowo/ i 2 krzaczki dyni melonowej. Przykrywam plastikowymi butlami i tak będą dotąd ,aż liście nie zaczną dotykać ścianek. Co roku tak sadzę i starcza owoców na dwie rodziny na bieżąco i na przetwory, a i jeszcze sąsiedzi się pożywią.
Pozdrawiam
A ile Wy tych cukinii i dyni sadzicie ?. Jeżeli po kilka krzaczków, to można śmiało wysadzić. W razie czego można je okryć czymkolwiek bez problemu. Przy większej ilości, byłby problem. Ja właśnie dziś mam w planie wysadzenie 9 krzaczków cukinii/ 3 razy po 3 roślinki gniazdowo/ i 2 krzaczki dyni melonowej. Przykrywam plastikowymi butlami i tak będą dotąd ,aż liście nie zaczną dotykać ścianek. Co roku tak sadzę i starcza owoców na dwie rodziny na bieżąco i na przetwory, a i jeszcze sąsiedzi się pożywią.
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja mam dla siebie, nawet nie wiem ile bo nie liczyłam, bo jak mi Atlantic wszystka nie skiełkowała to dokupiłam i tak sianie na raty było. Może faktycznie w razie czego nastawić się na okrycie.
No ja tak z 15 sztuk tego i tego. No może zaraz po niedzieli się wezmę i posadzę .
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja może tez w poniedziałek wysadzę 1 dynie ozdobną posadzę ją przy ścianie od strony południowej może przetrwa
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sie 2010, o 21:21
Moje dynie wysiane 15 kwietnia wzeszły 15/16 nawet, nawet. Trochę duże porównując z innymi, może dlatego, ze są w południowym oknie, na parapecie.
http://imageshack.us/photo/my-images/543/dscf1152f.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/dscf1152f.jpg/
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Matmars , ładne sadzonki . ALE na parapecie nic więcej juz nie wskórasz , teraz juz masz krytyczny moment . Dynie to bestie , juz wyjadły pokarm z podłoża , konieczne jest zasilenie . W przeciwnym razie zaczną się wyciągać i żółknąć . Koniecznie potrzebują już pełnego światła . Na tym etapie nie ma na co czekać : trzeba natychmiast zacząć hartować ( wystudzać , przesuszać , przewietrzać ), możesz na kilka dni wynosić na zewnątrz , w zaciszne miejsce , bo wiatr zwarzy ... A potem od razu do gruntu , póki pogoda pozwala . Bardzo korzystnie jest nakryć po sadzeniu włókniną .
Ja chyba jutro posieję dynie do gruntu
Nie wiem ,czy to jest dobry pomysł. Osobiście wolałbym posiać ją do doniczek, bo wtedy masz szanse zapewnić podłożu optymalną temperaturę do wschodów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam