Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Madejka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2011, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Dyshia a kiedy wysiałaś swoje nacierpki? :)
Pozdrawiam Agnieszka :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

8.03. :D
Madejka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2011, o 00:07

Post »

OoooO. To muszę uzbroić się w cierpliwość :)
Pozdrawiam Agnieszka :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Prawdę mówiąc, niespecjalnie się przejmuję :( Kupuję ziemię do wysiewu, wysiewam, potem pikuję i rozdaję, a co zostanie- sadzę :D Nasiona też kupuję. Przez ostatnie dwie zimy przechowałam sadzonki pełnych niecierpków-teraz (ostatnie niezdeptane przez koty ) zaczynają kwitnąć. Niecierpki sadzonkują się świetnie (a nasion pełnych nie widziałam).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2011, o 21:58

Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?

Post »

[quote="kffiatek"]Niedługo zaczyna się nowy sezon, wrzucam zatem zdjęcia moich zeszłorocznych niecierpków balsamina, które z chudych badylków zmieniły się w kolorową dżunglę :) Tak, żeby powspominać cieplejsze czasy :

Przepiękne! Mam pytanko... to moj 1-szy post wiec na pocztąku witam serdecznie wszystkich, których podczytuje, bo jestem poczatkująca ogordniczka, tak mnie wzieło w tym roku żeby ukwiecic sobie balkon po remoncie, mam juz własnoręcznie wyhodowane krzaki pomidorów, potem zakupione w Primaflorze pelargonie i niecierpki nowogwinejskie, 3 donice begonii kaskadowych posadzonych w koniec lutego :) tak sobie eksperymentuje :) balkon mam wschodni, słonce znika o 11-12 i jest juz cień i chłodek, więc niecierpkom w to graj.
Moje pytanie do Ciebie- wysiałam niecierpki balsamina, odmiane kameliową, o dużych, pełnych kwiatach (Lokiemu takie wyrosły swego czasu bodajze jedne czy dwa, nazwal je mutantami ;) tu jest link do moich nasion http://www.top-decor.pl/produkt/niecierpek-balsamina i ze 100 nasion mam około 75 duzych juz siewek i rosną jak dzikie, posiałam je 5 kwietnia. Część wydałam, częśc zostawiam sobie, powiedzmy okolo 30 sztuk. I patrze na Twoj balkon Kffiatek i widze ze masz te niecierpki balsamina w donicach i korytkach. Ile sztuk wsadzalas i do jakich pojemnikow, skrzynek donic o jakim rozmiarze? Kupilam dzisiaj 3 okragłe donice o srednicy 30 cm, dosc glebokie, na moje oko beda okolo 6 litrow. Ile niecierpkow balsamina moge w nich posadzic (zamierzam wsadzac je docelowo w drugiej polowie maja). 7 sztuk? doradz mi proszę... Chcialabym miec ładny efekt na balkonie, żeby było kwieciście i donica ładnie porośnięta i ukwiecona! :D
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Piękne niecierpki posiałaś :) Według mnie rośliny jednoroczne balkonowe można sadzić gęsto, nie będą potrzebowały dużej donicy na lata. Do takich donic jak opisałaś posadziłabym nawet i 9 sztuk. Sama już nie pamiętam po ile sadziłam ale wydaje mi się że minimum 5 sztuk do najmniejszego korytka czyli 40cm. A potem mialam ich tyle że dosadzałam po sztuce gdzie popadnie ;)

Koniecznie pochwal się zdjęciami kiedy zakwitną!
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nazwałem je mutantami i nawet się nie myliłem ? bo wszakże wszelkie odmiany o kwiatach pełnych z genetycznego punktu widzenia są mutantami ? zazwyczaj genu AG (od ?agamous?). ;)

Zresztą one były jeszcze dziwniejsze ? bo później wytwarzały już normalne pojedyncze kwiaty. Chyba jakieś mutanty termowrażliwe ? coś na podobnej zasadzie jak powojnik Piilu.

Powiem tylko, że ja siałem bezpośrednio do najzwyklejszych skrzynek balkonowych ? i na przestrzeni mniej-więcej 25 cm / 15 cm (głębokość 15 cm) rosło mi ich ze trzydzieści.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Lineczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję Wam za rady i podpowiedzi!! czyli zdecydowałam, wsadze po 10 do tych donic :) juz sie nie moge doczekac, i oczywiście jak będą kwitną to pokaże zdjęcia, na razie maja okolo 10-12 cm wielkości ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
paulinam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2011, o 20:54

Post »

Chciałam sie zapytać ile sadzonek niecierpka powinnam wsadzić do doniczki 80 cm długości żeby wiadomo było że w doniczce są kwiaty a nie ziemia :D . Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Lineczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ja wsadziłam po 3 niecierpki nowogwinjeskie do skrzynki 60 cm
paulinam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jak się rozrosły to było ich bardzo dużo. Chciałabym żeby po rozrośnięciu zasłoniły doniczkę dlatego też myślałam że do "80" wsadzę 6/7 sadzonek.Wiem ,że jak się uprę to da się wsadziś nawet 10 :heja ale w granicach rozsądku i nie przesadzając czy to nie jest za dużo.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko zależy od stosowanej odżywki , te dziesięć niecierpków musisz jakoś wykarmić :uszy :uszy :uszy
paulinam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jaka jest najlepsza- do roślin kwitnących czy balkonowych - a może to jedno i to samo i jeszcze jakiej firmy używacie i możecie z doświadczenia polecić do tego typu kwiatków tzn niecierpek na balkonie :D :uszy
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Poczytaj o niecierpkach, one nie lubią nawożenia, szczególnie po posadzeniu i nawozów wolnodziałających typu Osmocote.Najlepiej gdy już będa dobrze ukorzenione podlewać od czasu do czasu słabym rozcieńczanym w wodzie.
Ja sadzę niecierpki do ziemi, którą używa się do wysiewu i pikowania, gdyż zawiera mało nawozu na start, a w lecie podlewam jakimś płynnym, ale o połowę słabszym niż zalecają na opakowaniu.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje na dziś wyglądają tak Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”