Mój ogród (sagowce, palmy)
Re: Mój ogród (sagowce, palmy)
Liście już nie odrodzą się, ale ich łodyżki są jeszcze zielone.
Obcięcie o tej porze roku mogłoby ułatwić drogę grzybom.
Słowem lepiej, żeby zostały. W czerwcu wyrosną nowe.
U mnie palmy w doniczkach są już na dworze.
W razie silnych przymrozków (na razie nie są przewidywane) phoenixa i waszyngtonię wniosę je do garażu.
Wyniosłem już z piwnicy bananowce (stoją na altanie) i datury (na dworze, w zimne noce trafią do garażu).
Trachycarpusów raczej już nie będę wnosił. Przymrozki też im nie szkodzą ;)
W poprzednie zimy straciłem sporo palm, więc spróbowałem ogrzewania.
Właściwie jest to mniej kłopotliwe, niż owijanie włókniną. Na pewno skuteczniejsze.
Dwie palmy, które przeżyły poprzednią zimę (jedna dwie), wykopałem jesienią i na razie są w donicy.
Gdy się wzmocnią trafią ponownie do ziemi.
Obcięcie o tej porze roku mogłoby ułatwić drogę grzybom.
Słowem lepiej, żeby zostały. W czerwcu wyrosną nowe.
U mnie palmy w doniczkach są już na dworze.
W razie silnych przymrozków (na razie nie są przewidywane) phoenixa i waszyngtonię wniosę je do garażu.
Wyniosłem już z piwnicy bananowce (stoją na altanie) i datury (na dworze, w zimne noce trafią do garażu).
Trachycarpusów raczej już nie będę wnosił. Przymrozki też im nie szkodzą ;)
W poprzednie zimy straciłem sporo palm, więc spróbowałem ogrzewania.
Właściwie jest to mniej kłopotliwe, niż owijanie włókniną. Na pewno skuteczniejsze.
Dwie palmy, które przeżyły poprzednią zimę (jedna dwie), wykopałem jesienią i na razie są w donicy.
Gdy się wzmocnią trafią ponownie do ziemi.
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To w takim razie i ja swoje palemki wcześniej wystawię na świeże powietrze ale poczekam jeszcze trochę, przynajmniej do fazy kwitnienia krokusów a na to jeszcze u mnie trzeba poczekać bo jednak mam chłodniejszy klimat
Może więc spróbuję je pędzić w dużej donicy i po prostu na zimę wstawiać do garażu.Andres74 pisze: Hedychium kupiłem w postaci dużego kłącza.
Znajomy we Francji radził, by je dobrze okryć na zimę i odradzał wykopywanie, gdyż podobno to bardzo osłabia całą roślinę.
Rośliny nie zakwitły, zabrakło ok. 1 ciepłego miesiąca.
Żałuję, że ich nie wykopałem do szerokiej donicy, gdyż zimy nie przeżyły.
Kupiłam jednak - w OBIAndres74 pisze:Czy bulwy, które widziałaś są przeznaczone do ogrodu, czy to po prostu kłącza imbiru?
Chętnie bym znowu posadził wianeczniki (polska nazwa hedychium).
Ciepło i wilgota gleba bardzo im odpowiadają
Hedychium aurantiacum - dość duże kłącze z firmy Mantel/Holland - jeśli u Ciebie zabrakło miesiąca to wsadzam je od razu w wodę na noc, a od jutra zaczynam pędzic w donicy w domu.
Dziękuję za informacje
Pozdrawiam.
Brawo , pięknie, aż nie wiem co powiedzieć z wrażenia Cieszę się że trafiłam do Twojego ogrodu, będzie to dla mnie motywacją do realizacji marzeń. Utwierdziłam się w przekonaniu że jak czegoś bardzo pragniemy to możemy to mieć
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na początku gratuluje wspaniałego ogrodu.
Jestem miłośniczką nolin i jak się w tym roku okazało juk, dracen i cykasa. Czytając wszystko po kolei doszłam do jednego wniosku - wszystkie te piękne roślinki lubią być latem na świeżym powietrzu. Cykas już się cieszy tym powietrzem. Noliny, juki i draceny są jeszcze w domu. Nie wiem czy temp. poniżej 15stopni nie zaszkodzi i co z nocą, deszczem i podczas wiatru. Czy chować do domu czy zostawić na balkonie - balkon zachodni.
Pozdrawiam Ania
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Witam jak wygląda sytuacja na dzis z palmami itp ?
Maniak roślin egzotycznych
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
Andres74 zaglądasz jeszcze czasem do swojego wątku??Coś się zmieniło w twoim ogrodzie?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 lip 2012, o 14:54
Witam bardzo mi się podoba twój ogród i pomysł z tymi akcentami ,ale w moim rejonie palmy pomarzną w ziemi za zimno .Pozdrawiam
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Mam takie pytanie laika, jak szybko rośnie Cycas revoluta? Cyz może być tak, że w przeciągu kolejnych 10 lat podwoi swoje rozmiary? Jak wielki może urosnąć? Twoja palma już jets bardzo duża.
Mam nadzieję, że autor tutaj jednak zagląda : (
Mam nadzieję, że autor tutaj jednak zagląda : (
Z FO nie korzystam, ale zajrzałem, bo dostałem e-mail z zawiadomieniem o odpowiedzi.
Sagowce znane są z powolnego wzrostu.
Jednak w cieplejszych klimatach nawet cycas revoluta przyspiesza wzrost.
W naszych warunkach, w małych doniczkach, często przesuszane sagowce rosną powoli.
Mały, o bulwie wielkości dużego grejpfruta więcej niż podwoi wielkość w ciągu 10 lat.
Sagowiec z 1 m kłodziną u nas nie przyrośnie o 1 m w tym okresie.
Sagowce, które mają w gruncie nie przeżyły zimowania.
Mam kilkadziesiąt gatunków sagowców, ale jeszcze nie kupiłem nowych cycasów revoluta na miejsce poprzednich.
Przez te kilka lat w ogrodzie przybyło palm, bambusów, jedne rośliny mają się dobrze, inne zmarniały.
Na FB założyłem niedawno stronę Palmy w Taczanowie.
Sagowce znane są z powolnego wzrostu.
Jednak w cieplejszych klimatach nawet cycas revoluta przyspiesza wzrost.
W naszych warunkach, w małych doniczkach, często przesuszane sagowce rosną powoli.
Mały, o bulwie wielkości dużego grejpfruta więcej niż podwoi wielkość w ciągu 10 lat.
Sagowiec z 1 m kłodziną u nas nie przyrośnie o 1 m w tym okresie.
Sagowce, które mają w gruncie nie przeżyły zimowania.
Mam kilkadziesiąt gatunków sagowców, ale jeszcze nie kupiłem nowych cycasów revoluta na miejsce poprzednich.
Przez te kilka lat w ogrodzie przybyło palm, bambusów, jedne rośliny mają się dobrze, inne zmarniały.
Na FB założyłem niedawno stronę Palmy w Taczanowie.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Andres, bardzo Ci dziękuję, że znalazłeś chwilę by mi odpisać. Bardzo mi to nakreśliło sprawę. Mam również nadzieję, że jednak czasami się tutaj pochwalisz efektami Twojej egzotycznej pasji.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!