Ogródeczek Ewy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródeczek Ewy

Post »

maria5 pisze:Ewuniu bardzo mi przykro ;:196 ja swoich lilii też nie przykryłam a nawet do nich nie zaglądałam pewnie też zmarznięte :?
Może się zlitują i odbiją :cry: ale co będzie z kwiatami to chyba już lipa ;:223
Część przykryłam ale te duże to nie ale przykryć ponad sto lilii w całym ogrodzie mówi sie trudno łza w oku się kręci :cry:
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48

Post »

Ewuniu bardzo mi przykro z tylu strat poczynionych przez ten okropny mróz. Mioje straty sa niczym w porówniu do twoich, koje aksamitki przykryte workami foliowymi z zewnątrz pomarzły, a te mniejsze przykryte kubkami nie. Dobrze, że jeszcze ostatnia noc z lekkim mrozem a potem już tylko lato. W przyszlym tygodniu będzie u Ciebie już +26 stopni, za dwa tygodnie spodziewam sie pierwszej trzydziestki, zimnych ogrodników tego roku już mamy na pewno za sobą.

Chodze p otwoim wąteczku i stwierdzam, że masz przepiękny ogród o korzdej porze roku. Nie mogę oczami napatrzeć tyle rozmaitych kwiatów, szczególnie tych wiosennych. Naprawdę to jest cudowne oglądać te piękne liliowe giganty, jeju ale musiałaś się przy nich napracowac, aby takie wyrosły. Tyle masz lilii, same się nawet tygrysie rozsiewają, chciałbym się kiedyś tego dorobić co Ty masz. Bardzo zadroszcze lilii tygrysich i tych drzewiastych. One musze miec naprawde bardzo duże cebulo skoro dorosły do 160 cm! A u mnie tygrysie dopiero posadziłem pierwszy raz na początku kwietnia, już widzę, że wychodzą. Nigdy takich nie miałem w swoim ogrodzie, ale one mnie zachwycają. Co konkretnego robisz,że wszystkie są takie olbrzymie? Jak często to nawozić?
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p

Post »

Carlos9Witam na moich włościach ,bardzo mi jest miło że zawitałeś u mnie .Ja swoje aksamitki mam jeszcze w foliaku wysadzę dopiero chyba w sobotę .Lilie niektóre rosną na jednym miejscu nawet już 4 lata i ich średnica przekraczała nawet 10 cm.Tygryski jesienia nawet sprzedawałam bo one tak się rozsiewają jak chwast ale ja mogę mieć je nawet na całym ogrodzie bardzo je lubię.Właściwie to nic przy nich nie robię daję trochę nawozu jak zaczynają kwitnąć i to wszystko. Ja nie używam za dużo nawozu sztucznego na mojej działce wolę używać ekologicznych np z pokrzywy.
Bardzo się cieszę z optymistycznej pogody ;:3 ;:138
Carlos9
200p
200p

Post »

Ale najpiękniejsze widzę, bardzo dużo letnich lilii w twym ogrodzie, bardzo mnie się podobają, i jakie imponujące rozmiary. Ja także kocham wiejskie ogrody i o tej porze, poza tulipanami na razie nic nie kwitnie, bo narcyze już dawno przekwitły, ale poczekajcie jeszcze z miesiąc, wtedy to ja będę sie chwalił ogromna różnorodnością kwiatów. Mój ogród w 70% co roku składa się z kwiatów jednorocznych. Mam kilka ostróżek, jedna ma już wielość 70 cm, z zakwitnie dopiero w połowie czerwca, także może mieć 2 metry, jutro wkleję jakieś nowe zdjęcia z mojego ogrodu np lilie moje mają już 30-40 cm wysokości, jutro zobaczycie, że już są większe. Chyba od jutra zacznę wreszcie wysadzać aksamitki , pojutrze wysadzę dalie, cynie, w przyszłym tygodniu będę sadził ślazówkę i cosmosy(onętki) następnie mam jeszcze małą rudbekię dwubarwna, dziwaczka i astry. Ogród dopiero w czerwcu wszyscy zobaczą jak potrafi być kolorowy, bo na razie za wiele w nim nie kwitnie, u większości ogrody najpiękniejsze są w miesiącach czerwiec-sierpień u mnie również. Ja nie wysadzam ogromnej ilości tulipanów, czy narcyzów, bo bym wtedy nie miał gdzie sadzić jednorocznych i lilii, wolę aby ogród najpiękniej wyglądał w pełni sezonu. ;:108

A co do pogody jutro postaram się utworzyć mój wątek meteorologiczny, kto chce może wpisać tam swoją miejscowość wraz z województwem i będę starał się ostrzegać te osoby wg tego gdzie mieszkają przed różnymi niespodziankami pogodowymi, które mogłyby spowodować uszkodzenie roślin. Posiadam radary z IMGW opadów, także wiem np gdy utworzy się jakaś burza mogę nawet godzinę przed jej wystąpieniem określić tor jej poruszania się i miejscowości na jej drodze. A druga i trzecia dekada maja zapowiada się gorąca i bardzo burzowa. Na poprawę nastrojów powiem jeszcze, że w Szczecinku w sobotę niedzielę w pełni dnia będzie 20-22 stopnie, bez żadnych przymrozków nocnych, natomiast od wtorku czeka nas jeszcze większy powiew ciepła z południowego zachodu i temperatury wzrosną aż do +25 stopni, w okolicach przyszłego czwartku będzie już +27 stopni i tak coraz cieplej, pod koniec przyszłego tygodnia pojawi się majowy "upał",temp na zachodzie i w centrum kraju dobije do +27-29stopni, przejdą gwałtowne burze, po nich na zachodzie nieco się ochłodzi, do +21-24 stopni, a główna fala ciepła przesunie się na wschód i południe kraju, gdzie codziennie temp będą dochodzić do 28-30 stopni!
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p

Post »

Carlos Miałeś racje dzisiaj było b. ciepło cudowny dzień ;:3 ;:138 od dzisiaj czytam wszystkie Twoje prognozy ;:108 ,a na polepszenie nastroju na rynku kupiłam surfinie mocno pachnącą i jeszcze jaki kolor zdjęcia troche liche ale coś mi się dzieje z aparatem Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa ;:196 , bardzo Ci współczuję strat w roślinkach.
Pogoda już nas chyba od 2 lat męczy a to cieżką mroźną i śnieżną zimą, a to suszą wiosenną, i na dodatek jeszcze mają być od razu jakieś upały. Jakby nie mogły być delikatne zimy , ciepłe i wilgotne wiosenki i piękne spokojne lato.
Wygląda na to, że masz osobistego pogodynka, :lol: ale to nie gwarantuje wymarzonej pogody. ;:170

Ciekawy kolor mają te surfinie. Czy w realu też tak wygląda :?:
:wit
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ile żurawek :shock: :shock: :shock:
Znasz ich wszystkie nazwy?? Wszystkie będą w cieniu??
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p

Post »

Ignis05 pisze:Ewa ;:196 , bardzo Ci współczuję strat w roślinkach.
Pogoda już nas chyba od 2 lat męczy a to cieżką mroźną i śnieżną zimą, a to suszą wiosenną, i na dodatek jeszcze mają być od razu jakieś upały. Jakby nie mogły być delikatne zimy , ciepłe i wilgotne wiosenki i piękne spokojne lato.
Wygląda na to, że masz osobistego pogodynka, :lol: ale to nie gwarantuje wymarzonej pogody. ;:170

Ciekawy kolor mają te surfinie. Czy w realu też tak wygląda :?:
:wit
Również marzę o takich zimach ,wiosenkach i lecie było to cudowne ;:108 :tan ale chyba możemy tylko pomarzyć a co do mojego pogodynka to jest po prostu ;:196
Surfinie w realu są nawet ciemniejsze bardziej pod czarne ,to są saszonki przywiezione z targów w Essen przez mojego znajomego ogrodnika a j pachną obłędnie i jeszcze co na jednej gałązce są kwiaty jedno kolorowe i pasiaste.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ciekawe czy to surfinie czy petunie.
Moje też kupowane jako surfinie, przez forumków zostały okrzyknięte petuniami.
Miały pachnieć a nie pachną. :evil:
Za to zielono różowa nadrabia zapachem za nie.
Ale co by to nie było, ładne jest i niepospolite. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p

Post »

Priam pisze:Ile żurawek :shock: :shock: :shock:
Znasz ich wszystkie nazwy?? Wszystkie będą w cieniu??
Przemku Częściowo mam powtykane nazwy ale część jest dla mnie NN.W moim ogrodzie z cieniem to jest problem robię co mogę aby chociaż miały troche cienia ale nowa rabata jest jeszcze jest za młoda aby dawała cień ,nawet przesadziłam jaśminowiec aby dawał chociaż troche cienia zobaczymy jak dadzą radę
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p

Post »

kogra pisze:Ciekawe czy to surfinie czy petunie.
Moje też kupowane jako surfinie, przez forumków zostały okrzyknięte petuniami.
Miały pachnieć a nie pachną. :evil:
Za to zielono różowa nadrabia zapachem za nie.
Ale co by to nie było, ładne jest i niepospolite. ;:333
Grażynko Ta zielono różowa jest piękna i chyba też sobie taka sprawie a realu ona jest jeszcze ładniejsza jak na zdjęciu ;:180 a obiecałam sobie że w tym roku będzie na balkonie mało kwiatów :;230 a tu tyle nowości i jak ich nie mieć ;:108
Carlos9
200p
200p

Post »

Już się nie mogę doczekać zakwitu róż i lilii oraz królowej ostróżki, wczoraj miałem wysadzać aksamitki, jednak tego nie zrobiłem, bo intensywny ciągły deszcz oraz temp nie przekraczała +7 stopni mi na to nie pozwoliły. Może wreszcie jutro się za to wezmę, moje ślazówki w doniczce mają już prawie 10 cm wysokości, muszę je jak najszybciej wysadzić, bo się mi potem kiepsko przyjmą, a przez pogodę i przymrozki tyle czasu zmarnowałem. Dalie tez aż się proszą o wysadzenie, wysadzajcie już wszystko\ przymrozków do czerwca na pewno nie będzie. A ja także sie garnę do pracy, bo mam juz dośc tego siedzenia w domu, i przyglądania sie innym roślinom na polu jak z dnia na dzień rosną.
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p

Post »

Bardzo rzadko ostatnio do siebie zaglądam ale kilka fotek mogę pokazać .Pierwsze zdjęcie to sasanka i nie wiem czy to jakieś odmiency czy to taki rodzaj Obrazeka to mój lasek hosty dopiero pokazują swoje uroki Obrazek Obrazek
ten gołąbek cały dzień wczoraj mi towarzyszył wna działceObrazek Obrazek Obrazek
moje maluchy te co są z kijkami po mrozach leżały na ziemi podwiązałam i myślę ,że uratowałam ich bo zaczynają rosnąć Obrazek

i jeszcze kilka folksów Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”