Nasadzenia pod orzechem
Nasadzenia pod orzechem
Witam .Na wiosnę chciałabym posadzić pod orzechem włoskim jakieś kwiatki lub roślinki ozdobne,lecz nie wiem,które się nadają pod orzecha-może ktoś mi doradzi
Dorota.
Dorota.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzies wyczytałam,że z tym nie rośnięciem chodzi o orzech czarny, pod nim nic nie urośnie, a nie dotyczy to włoskiego.
Ja pod włoskim preferuję sadzenie wiosennych bylinek, po których w czasie zbioru orzechów nie ma śladu i nie przeszkadzają mi w zbieraniu moich ulubionych i bardzo tuczących orzeszków. No i oczywiście trawnik, na którym można odpocząć w cieniu nawet w samo południe w największy upał.
Ja pod włoskim preferuję sadzenie wiosennych bylinek, po których w czasie zbioru orzechów nie ma śladu i nie przeszkadzają mi w zbieraniu moich ulubionych i bardzo tuczących orzeszków. No i oczywiście trawnik, na którym można odpocząć w cieniu nawet w samo południe w największy upał.
Waleria
Co pod orzech?
Nawet trawa do cienia nie sprawdza się. Jest to stary orzech, u mojej teściowej przed domem, ma swój urok / orzech /, jakimi roslinkami mozna spróbować obsadzić?
Mam również orzeszka 30 letniego w ogrodzie. Jest to bardzo duże drzewo- więc-dużo korzeni i cienia a na jesień ogromna ilość liści .W takich warunkach ciężko jest coś uprawiać . U mnie rośnie tylko barwinek ( dosypałam troche ziemi wokół drzewa).Po kilku latach pokrył prawie całą powierzchnie pod orzechem i nawet fajnie to wygląda.Można próbować sadzić różne mało wymagające rośliny ale trzeba nasypać kilka centymetrów świeżej ziemi ( bo ta pod drzewem jest wyjałowiona )i troche wymieszać ze starą .
Trzeba pamiętać o podlewaniu-jest tam zawsze jak na pustyni.
pozdrawiam ola
Trzeba pamiętać o podlewaniu-jest tam zawsze jak na pustyni.
pozdrawiam ola
- lila31
- Moderator Forum.
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gizo zaglądnij na działkę Neli.
Ma pięknie zagospodarowane miejsce pod orzechem, zresztą nie tylko ona.
Jest wiele osób, które sadzą rośliny ozdobne pod orzechami.
Orzech ma korzeń palowy. Z tego względu nie ma konkurencji o wodę czy minerały. Cieniolubne rośliny radzą sobie pod orzechem bardzo dobrze.
Ma pięknie zagospodarowane miejsce pod orzechem, zresztą nie tylko ona.
Jest wiele osób, które sadzą rośliny ozdobne pod orzechami.
Orzech ma korzeń palowy. Z tego względu nie ma konkurencji o wodę czy minerały. Cieniolubne rośliny radzą sobie pod orzechem bardzo dobrze.
Zgodzę się z Alexem. Orzechy bardzo wyjałowiałą glebę szczególnie te stare. Taki sam problem miałem z moim przed ścięciem(miał wtedy jakieś 15, był potężny ale korzenie zaczęły niebezpiecznie naruszać fundamenty budynku gospodarczego). Kup ziemię ogrodniczą i wysyp ok 2 centymetrową warstwę w obrębie orzecha. Dokładnie ją ubij, wysadź trawę(przypuszczam że jednak ta Cię skusi) i znów ją porządnie ubij. Później pozostaje tylko podlewanie, a gdy już wyrośnie nawożenie nawozami wysoko azotowymi, aby utrzymać ją przy życiu. Niestety z zagospodarowaniem przestrzeni pod orzechem wymaga dużych nakładów pracy.