Kwiatki u Beatki ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatki u Beatki ;)

Post »

Lukos o mały włos takich sama bym nie robiła z glinki ;)
Nuta co do pomidorków to mam największą nadzieję na plony :) reszta jakoś się trzyma i cieszy oko :)
Zeberka określmy to "prawie" wszystko ;)
Elcia dracenka dziękuje za brawa :) na kwiatka truskawkowego to codziennie spoglądam i wyczekuje płatków (nie wspomnę już o pierwszej truskawce)
Trzynastka generalnie to i tak odmiana karłowa, ale nadzieja musi być, a nóż widelec jak to się mówi ;)
Kociara drugiej draceny raczej odmładzać nie będę. Albo ją oddam mamie przy najbliższym wyjeździe do niej albo komuś oddam
Elik obyś miała rację :D

Kilka minut temu wyciągałam coś z torebki i przypadkiem wyleciały mi jakieś kartki. Zerknęłam na nie i nieźle się zdziwiłam :shock: jak owe kartki okazały się moimi zaginionymi zapiskami z nazwami kwiatów które miałam zakupić na balkon. Jest ona o tyle cenna, że mam na niej podział na pory kwitnienia i zastosowania a nawet kolory kwiatów :tan ucieszyłam się i to bardzo :D
Teraz zastanawiam się ;:24 gdzie ją schować. Do torebki jej nie schowam bo znowu ją tam zgubię :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p
Od: 22 cze 2009, o 21:14

Post »

Ale się u Ciebie dzieje!!!! ;:138 ;:138 ;:138 i gratuluję że dracenka ruszyła!!!! Wiem że długo na to czekałaś, ale teraz pokaże Ci na co ją stać!!! ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Zabielka przyniosła mi radochę wypuszczająć liście i korzenie :)
Teraz zaczyman zastanawiam się jak ją posadzić, żeby w późniejszym czasie piuropusze ładnie się komponowały :)
Nie wiem tylko czy u tej która ma stare korzenie mogę je trochę przyciąć. Nie chcę przez głupotę zniszczyć roślinki. Trzeba będzie pobuszować po forum ;) ;:132
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję odnalezienia cennych zapisków. :D Mi też czasami zdarza się tak "zgubic" coś ważnego w przepastnej torebce. ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Beatko u Ciebie rozsad jak u ogrodnika -będą obfite zbiory ;:138 ;:138
Dobrze że znalazłaś swoje cenne zapiski .Ja kilka razy schowałam coś w domu [ważny dokument] żeby nie zagubić i to tak dobrze że do tej pory nie znalazłam.Rodzina już mnie nie prosi żebym im coś schowała ,bo na bank nikt potem nie znajdzie. :;230
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Elcia wniosek z tego że torebka damska kryje w sobie wiele cennych rzeczy :)
Stasiu mi też takie przypadki się zdarzały :)

Parapetowe wiadomości czas zacząć
Odmłodzona dracenka coraz bardziej się rozwija :)
Obrazek
W czasie świąt zostały podarowane mi 2 kwiatki. Pierwszy to fiołek, za który za bardzo nie przepadam, ale co z nim zrobić ;:24 na razie stoi i rośnie
Obrazek
Drugi kwiatek to grudnik, który też raczej mnie nie zachwycał ... jednak stanął na wysokości zadania i chcąc mnie zachęcić do siebie zaczął otwierać swe kwiaty. Swym urokiem zaczarował mnie :) ;:15 został umieszczony wraz z 2 bluszczami w koszyku do święconki ;) a co ... koszyk nie może się marnować :;230
Obrazek
Na koniec 2 rzeczy które najbardziej mnie ucieszyły.
1. dalia wypuściła pąki :D ;:138 zaskoczyła mnie tym bardziej że szukając okazji do zrobienia zdjęć zobaczyłam jej stan dosłownie przed chwilą
Obrazek
2. moja truskaweczka :D kwiatuszek się rozwinął i teraz z mężem czekamy z wielką niecierpliwością na pierwszy owoc :) :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Witaj :wit ,fiołeczka przeslicznego dostałaś ,tylko pozazdrościć ;:108
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

No fiołeczka chyba nie wyrzucisz? Szkoda by go było,jakbyś szukała mu domu daj znać ;)
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Aloesik fiołki mi się kojarzą z domem mamy. Ona je lubi i ma kilka odmian. Zeberko jeśli moja mama go nie przygarnie to dam znać. Wyrzucać go nie będę, bo to by nie było w porządku wobec niego :)

Dzisiejsze życie roślinek we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku jest bardzo utrudnione
Obrazek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podarowana roślinka to nie grudnik, ale jego kuzyn- wielkanocnik. :wink:
A tak swoją drogą wygląda naprawdę ładnie w tym koszyczku w otoczeniu bluszczy. Kompozycja godna odgapienia. ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Elcia dobrze wiedzieć co się ma w domu :)
Koszyki na święconki w większości domów są wyjmowane tylko na Wielkanoc. Można odpowiednio zabezpieczyć i się cieszyć nimi troszkę w inny sposób :)

Moja truskawka przekwitła, najprawdopodobniej nie zapylona. Było zbyt zimno, no ale się nie łamię bo zauważyłam wyrastające zalążki nowych :)
Dziś przedstawiam dalię, która lada moment rozkwitnie, oraz kalię, która w końcu ruszyła (doczytałam jakie powinny być właściwe warunki uprawy i się udało)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę niecierpliwie czekac na kwiatuszka Dalii. ;:65 Bardzo je lubię i z przyjemnością podglądne je również u Ciebie. :D
lenanna
100p
100p
Od: 16 kwie 2011, o 21:18

Post »

Witaj!
Dalia juz u Ciebie kwitnie? To ja chyba za późno wysiałam nasiona bo moje siewki sa jeszcze malutkie :? Czytałam, tutaj na forum, że uszczknięte dalie łamią się później pod ciężarem liści wiec nie wiem czy zastosuje ten zabieg na swoich.
Twoja kolekcja "kuchennego ogrodu" jest imponująca. Ja co roku planuje warzywnik ale jeszcze się za to nie zabrałam porządnie. Może za rok......
Pozdrawiam
Pozdrawiam Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”