Lilie - uprawa Cz.1
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Na twoim miejscu paola1a wyjęła bym z ziemi cebulę i obejrzała.
Nigdy nie miałam do czynienia z takim przypadkiem by lilia został aż tak zniszczona.
jestem ciekawa , ponieważ tego roku przemarzł mi w podobny sposób żonkil. Myślałam , że przemarzł mu tylko szczypior a okazało się , że z cebuli też nici .
Nigdy nie miałam do czynienia z takim przypadkiem by lilia został aż tak zniszczona.
jestem ciekawa , ponieważ tego roku przemarzł mi w podobny sposób żonkil. Myślałam , że przemarzł mu tylko szczypior a okazało się , że z cebuli też nici .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Paulinocebuli nic nie będzie
Mało prawdopodobne , by wypuściła nowy pęd , ale miałem takie przypadki. Raz nawet w pod koniec lipca. A Twój żonkil Ultraviolet być może nie był okazem zdrowia.

- ultraviolet
- 200p
Był w doskonałym stanie tade k , tylko chyba mu się pomyliło bo za szybko urósł , a potem nie dał rady przy temperaturach zimowych .
Żaden inny tak szybko nie rósł i nie przemarz. Zresztą był to jego pierwszy rok .
Żaden inny tak szybko nie rósł i nie przemarz. Zresztą był to jego pierwszy rok .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Tak właśnie mogło być U.v.. Miałem to samo z żółtymi miniaturkami. Wypuściły liście na jesieni i zmarzły. Tej zimy była powtórka. Tylko że teraz zabezpieczyłem solidnie i nic im się nie stało , kwitły jak nigdy

- ultraviolet
- 200p
Szkoda, że zaryzykowałam i nie zabezpieczyłam 

-
- 200p
- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Jutro, albo dzisiaj wstawię zdjęcia moich lilii, będziemy porównywać do poprzednich, jak bardzo urosły. Na razie tylko 1 raz nawoziłem granulowanym nawozem biopon, czy to nie za mało? Na szczęście już ze strony aury im nic nie zagraża w tej fazie wzrostu. :P
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja jestem pewna że to działanie mrozu Rosły zdrowo bez żadnych oznak zniszczeń itp. a po nocy mrozu i śniegu zastałam je właśnie takie Nie wiem tylko czy zostawić te cebule na razie w gruncie czy już od razu wykopać i wsadzić do jakiegoś piasku lub torfu
Paulina
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Na nową łodygę to ja już w tym roku nie liczę, zastanawiałam się tylko czy sama cebula nie ucierpiała więc może ją wykopać żeby to sprawdzić a potem z powrotem do ziemi czy lepiej w ogóle jej nie ruszać?
Paulina
- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Carlos, możesz jeszcze sadzić lilie orienpety. Ja właśnie zakończyłam zakopywanie ostatnich, bo chcę aby zakwitły dopiero w sierpniu. Marzy mi się jeszcze piękny Jameson, może się jeszcze skuszę w tym sezonie, choć jego cena nie spada.
Paola zostaw te cebule i nie wykopuj, na pewno nic im się nie stało.

Paola zostaw te cebule i nie wykopuj, na pewno nic im się nie stało.

- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Lilie pięknie podrosły, dziś wsadziłam ostatnią sztukę...troszkę odmian w tym roku mam w ogrodzie. Trzeba było się nieźle namachać przy sadzeniu.
W większości są to lilie azjatyckie, ale znalazły się i trąbkowe, orientalne. Tak wyglądają moje piękności na dzień dzisiejszy:

-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Wcale nie lilia,w ogóle nie lilia.Sprakelia gdyby kto był ciekawy.Nie zimuje w gruncie.
-
- 200p
- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Ibizaa i Moniczek macie naprawdę piękne te lilie, ładnie Wam urosły i w ogóle wszystko wspaniale, a Ibizo bardzo dobrze wyszedł Ci ten trójkąt liliowy, bardzo oryginalny pomysł, który mi się bardzo spodobał.
ja zapraszam do swojego ogrodu, dzisiaj, właśnie przed chwilą dodałem kilka fotek swoich lilii, jutro będą kolejne.