Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Kiedy wysadzacie swoje dynie do gruntu?
Oto moje dyńki :D

Obrazek
pozdrawiam, Anita
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NITKA pisze:Kiedy wysadzacie swoje dynie do gruntu?
Wegetarianka, pisała ,że najlepiej gdy gleba się nagrzeję do 20 st , ja mierzyłam temperaturę ziemi 8 maja przed godz 10 rano na głębokości ok 7 cm i było max 11,5 st C - poczekam co najmniej do weekendu i sprawdzę co tam nam wróżą w pogodzie na dalsze dni .
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

No tak sobie myślę, że skoro moje dynie od jakiegoś czasu i tak mieszkają w tunelu, to w nocy w tych kubeczkach i doniczkach, to im chyba bardziej zimno jest, niż jak byłyby w ziemi. Tym bardziej, że ziemia przykryta jest czarną włókniną, więc lepiej się nagrzewa. :wink:
pozdrawiam, Anita
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Dariotka za info o odmianie i opis. Ucieszyła mnie wzmianka, że pnie się po podporach.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Moja dynia olbrzymia od wczoraj juz w gruncie.
Niedługo pójdę sprawdzić czy przetrzymała nockę :D
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Frant - głupie pytanie zadam pewnie się pośmiejesz ale co tam.....sadzisz dynie w nacięcia czarnej FOLII? Czy źle zrozumiałam?
Miałam grządkę przykryta czarną folią aby ziemia się nagrzewała wczoraj odkryłam i mam zamiar w piątek sadzić rozsadę dyni i melona. Nie mam czarnej włókniny czy to znaczy, że mogę wykorzystać folię, może po-nakłuwaną?
Aśka
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Witam,

żona wysadziła dynię do gruntu tuż przed weekendem.
Do momentu wysadzenia była w tunelu foliowym, tam już zaczęły jej liście żółknąć. Myśleliśmy, że to ciasny kubek po jogurcie w któym dorastała - po wysadzeniu i paru dniach wygląda jak na zdjęciu. Podobnie 2 inne krzaczki.
Co z nimi nie tak i jak im pomóc?
Liście zżółkły a potem zaczęły usychać i tak coraz więcej.
Obrazek
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

loeb dziękuję za podpowiedź. Nie wiedziałam że dynie mogę wsadzać z butelkami bez dna.
frant pisze:Dariotka , nawet jeśli masz butle 5L do sadzonek to jednak przy fazie 8 liści rośliny są głodne ( jeszcze ta ziemia z piaskiem ) . Trzeba dokarmiać ! To dlatego zasychaja u Ciebie najstarsze liście . A ten proces nasili się gwałtownie teraz , bo dynie są jak żywioł - nie do zatrzymania .
Czym w takim razie dokarmiać dynie? Mam florovit, wystarczy? A może jest coś specjalnego dla dyń?
Z tym usychaniem to się zgodzę. Co prawda te duże sadzonki jeszcze nie usychają, bo są w "czystej" ziemi. Młodsze sadzonki straciły po jednym liściu (oberwałam bo nie wiedziałam czy to choroba), a one są właśnie w mieszanej ziemi z pisakiem.

Dynie wolą gdy ziemia jest bardziej sucha czy wilgotna? Podlewam je rzadziej niż raz na tydzień, ponieważ nie mają otworów w dnie. Butelki są przezroczyste więc widzę czy mają wilgotno.
frant pisze:Nie warto zbyt długo przetrzymywac rozsady , myślę że w zupełności wystarczy 3-4 liście właściwe . W gruncie dopiero odżyją . Ja w najbliższych dniach wysadzam , nie ma co czekać . Ziemia przykryta czarną folią już się nagrzewa , i przykryję agrowłókniną , bez względu na temperaturę . Tam jest bardzo dobry mikroklimat , w ub . roku tak miałem i pięknie dyńki ruszyły , mimo chłodu i ulewnych deszczy
Niestety, ale jeszcze tydzień muszę dyniowate przetrzymać. Jutro dopiero przywiozą mi ziemię (o ile nie będzie opóźnień). Zanim porozrzucam "kopiastą koparkę" ziemi po działce, to trochę minie. Z obornikiem już się nie wyrobię :( i będzie jesienią. Czekam też na agrotkaninę, bo na niej będą dyniowate. Chyba że "zejdą" z grządki na trawę, ale to już ich wybór :)
Po wsadzeniu do gruntu, nie będę ich przykrywać agrowłókniną, mam nadzieję że dadzą radę.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

wampir_wawelski pisze:Co z nimi nie tak i jak im pomóc?
Obawiam się, że tej dyni już nic nie pomoże. A co jej dolega ?. Może być to skutek przelania, przesuszenia, bądż zasolenia. Na pewno nie jest to mączniak- za wcześnie. Jak na dynię sadzonka ma za bardzo zredukowane liście, więc błąd musiałeś popełnić gdzieś po drodze hodowania tej sadzonki. Były tu już przypadki, że ktoś wklejał zdjęcia swoich uszkodzonych sadzonek i nawet się nie przyznał, że wcześniej już zasolone rośliny opryskiwał jeszcze dolistnie nawozem. Tak, że Ty wiesz najlepiej co z tą dynia się działo po drodze ,zanim stało się z nią to co widać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

No to stawiam albo przelanie, albo przesuszenie. Nawozów na tym etapie nie używam, nawet nie wiem jakie do dyniowatych z uwagi na to, ze jest to 1 rok, w który wzięliśmy się za dynie i arbuzy.
peperoni
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2011, o 16:15

Post »

witam
jestem tu nowa, moja mama sadzi dynie i mam w związku z nimi pytanie, na hali targowej we Wrocławiu pan sprzedąjacy dynie pokazywał mi różne odmiany i opowiadał co najlepiej z nich robić, z jednej z odmian można robić FRYTKI, nie pamiętam nazwy tej dyni, macie może jakies doswiadczenie w kwestii robienia frytek z dyni, jaka odmiana sie nadaje i jaszcze które odmiany do jedzenia na surowo?
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Na frytki to może Thelma Sanders Sweet Potato? Na surowo można wszystkie, tylko dynie różnią się smakiem. Są suche, typu Hokkaido, ja lubię je dodawać do surówek. Lubię smak surowej Sweet Dumpling i innych dyń takich bardziej owocowych, ale bez posmaku dyni. Nie lubię na surowo dyni Lunga di Napoli, Marina di Chioggia, Muscate de Provence, mają dla mnie za mocny dyniowy smak. Tak więc trudno odpowiedzieć na to pytanie, bo każdy może mieć inne upodobania smakowe. Trzeba smakować samemu.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

aśka2006 pisze:...sadzisz dynie w nacięcia czarnej FOLII?
Tak , są takie czarne folie , właśnie do ściółkowania . Nacinam po prostu na krzyżyk , i sadzę . Pod folią mam położone dwa węże do nawadniania kropelkowego , w razie potrzeby . Jeśli się sadzi na wąskim pasku folii 80cm , wówczas specjalnych nakłuc do przenikania wody robić chyba nie trzeba - trochę podlejesz w punkcie sadzenia , a woda deszczowa podsiąka dołem .@ Dariotka , może być i Florovit na ratunek. Po prostu na przyszłość musisz dokładnie obliczyć czas wzrostu rozsady w swoich warunkach , do max. 4-5 liści . Taką rozsadę robi się szybko , łatwo i bez kłopotów . Rośliny chyba tez na tym najlepiej wychodzą ... W sprawie obecnych sadzonek , to jednak próbowałbym przy sadzeniu wyciągać je z tych butli , najlepiej rozcinając je .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”